Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke las: Chapeau Roos!

op 09 september 2024 door

Een boek dat een paar keer op social media voorbijkwam was Chapeau Roos van Henriette de Smet. Met een intrigerende cover die uitnodigt tot lezen. Voor Marieke dan ook een reden om het boek op te pakken voor een blog op Fabulous Feelgood.

- door Marieke -

7185709f37f0859913556da1a44167c0.png

Over Henriette de Smet

Henriëtte de Smet was televisiemaker. Tegenwoordig werkt zij als tekstschrijver en schrijft ze boeken met een historische setting. Haar laatste drie historische romans zijn Last en liefde, Arty en Chapeau Roos! De rode draad in haar romans zijn sterke vrouwen die zich niet willen of kunnen onderwerpen aan de man, zoals de wet voorschrijft. 

Over Chapeau Roos!

De 21-jarige Roos Verstraaten werkt samen met haar vriendin Sjaan in het Amsterdamse muziekcafé Ouwe Ko als zangeres, danseres en als prostituee. Vanwege de Zedelijkheidswet van 1911 moeten zij daarmee stoppen. Roos en Sjaan gaan intern aan de slag als huishoudster bij vooraanstaande mannen, die ze in het muziekcafé leerden kennen. De ambities van Roos reiken verder en ze zet alles-op-alles om haar doel te bereiken. Tegelijkertijd neemt haar liefdesleven een onverwachte wending…

Mijn leeservaring

Dit boek brengt Amsterdam van begin 20ste eeuw tot leven. Met de jonge Roos reis je mee naar die tijd en ontdek je hoe het leven was voor een meisje zonder familie, maar wel met talent en ambitie.

Roos en haar vriendin Sjaan werken als danseres en animeermeisje in de club van Ome Ko. Hij past op zijn werkneemsters als een vader en ze hebben het er niet slecht. Tot de zedenwet wordt ingevoerd en alles veranderd. Roos en Sjaan hebben geluk, want er zijn twee mannen die zich om hen bekommeren en hen meenemen naar Hilversum als huishoudsters. Roos krijgt daarbij de kans om haar talent voor het ontwerpen van hoeden te ontwikkelen.

Ik vond het een mooi verhaal. Roos is enigszins naïef, maar vooral positief. Ze zet zich in voor de mensen die voor haar willen zorgen, maar krijgt te maken met jaloezie. Toch slaat ze zich daar prima doorheen. Roos krijgt kansen die ze met beide handen aanpakt en blijkt slim en een talent voor zaken te hebben. Daarbij ook zeker een dosis geluk dat ze net de juiste mensen treft.

Het boek leest prettig. Wat vooral opvalt is dat De Smet de taal heeft aangepast aan die tijd. Daardoor doet het soms wat ouderwets aan, maar komt de sfeer aan die periode ten goede. De uitwerking is over het algemeen goed. Zowel de personages als de setting komen tot leven in het verhaal. Af en toe worden er onverwachte sprongen in de tijd gemaakt, waardoor het lijkt of het voorgaande nog niet helemaal af is, maar het verhaal wel al een stuk verder is. Toch is dit niet hinderlijk.

De titel Chapeau Roos! Komt op een mooi verweven manier terug in het verhaal. Aan het einde van het boek had ik gehoopt nog wat meer te weten te komen over dit personage, maar vermoedelijk is ze fictief. Toch is er veel ware geschiedenis in het verhaal verwerkt, onder andere over de mode en de invloed ervan vanuit Parijs. En ook de vrouwenrechten zijn een onderdeel van het verhaal.

Chapeau Roos! is een fijne historische roman om te lezen, met mooie personages en een aangenaam verhaal met een dosis geschiedenis van ons eigen land begin 20ste eeuw.

7185709f37f0859913556da1a44167c0.png

 



Reacties op: Marieke las: Chapeau Roos!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Henriette de Smet

Henriette de Smet

Henriëtte de Smet was werkzaam als televisiemaker. Tegenwoordig werkt zij a...