Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke las: De tijd van mijn leven - Rosie Mullender

op 13 april 2023 door

Soms komt er een titel voorbij die je heel graag wilt gaan lezen en bespreken. Voor Marieke was dat De tijd van mijn leven over het herbeleven van een dag, en dat wekenlang. Hoe dat is bevallen is te lezen in de blog van vandaag.

- door Marieke

a639d6d6babed1e449d2b33bc454dac4.png

De tijd van mijn leven - Rosie Mullender

Deze vrijdag de 13e was géén succes. Jess raakt op één dag haar baan, haar relatie én haar huis kwijt. En het ergste van alles is dat ze haar beste vriendin echt in de steek heeft gelaten. De enige positieve kant: deze dag is nu tenminste voorbij, en morgen kan het niet erger zijn dan dit.
Behalve dat als Jess de volgende ochtend wakker wordt, het weer vrijdag de 13e is. En opnieuw. En opnieuw. En opnieuw…
Jess weet hoe dit gaat, ze heeft de films gezien, dit is haar wake-upcall. Maar wat Jess betreft is dat volkomen onnodig, want volgens haar heeft ze juist de tijd van haar leven gehad! Toch…?

Mijn mening

'O leuk' was mijn eerste reactie toen ik deze titel voorbij zag komen en de korte samenvatting las. Ik vond de film 'Groundhog day' al leuk en er ligt nog een kerstboek op me te wachten met hetzelfde concept (kom er maar niet aan toe, straks in de zomer misschien, is ook leuk met een kerstboek). Maar dit boek kreeg ik als ebook recensie exemplaar en dan kan het niet blijven liggen. Ik begon te lezen, had even wat moeite om in het verhaal te komen, maar daarna was het niet makkelijk weg te leggen en kon ik meeleven met Jess en haar hondje Alfie.

a639d6d6babed1e449d2b33bc454dac4.png

Recensie

'Groundhog day', de Amerikaanse film uit 1993 met Bill Murray en Andie MacDowell is een klassieker. Waarschijnlijk hebben de meesten van jullie deze film wel een keer gekeken, en misschien zelfs wel meer dan een keer. De hoofdpersoon beleeft keer op keer dezelfde dag. Wat hij ook doet, de mensen die hij ontmoet zijn en doen elke dag hetzelfde en hij probeert van alles uit om maar uit de tijdlus te komen.

Een tijdlus, elke dag opnieuw op hetzelfde moment wakker worden, dezelfde nieuwsberichten zien, dezelfde appjes binnen krijgen, opnieuw ontslagen en gedumpt worden, je moet er niet aan denken toch? Het overkomt Jess Janus.

Jess is redacteur bij een magazine dat met schreeuwende en schokkende koppen ‘ware verhalen’ plaatst waar de lezers van smullen. Geen hoogstaande journalistiek, maar Jess vindt het heerlijk, ook al is haar baas Maggie vreselijk.

Jess is een sprankelende persoonlijkheid, maar haar manier van doen zorgt ervoor dat ze alles voor lief neemt, en problemen uit de weg gaat. Nu ze keer op keer dezelfde vrijdag de dertiende moet beleven (en dat echt weken lang) probeert ze alles om uit de tijdlus te komen. Het levert hele grappige momenten op, maar gaandeweg het verhaal blijft het niet zo luchtig en moet Jess onder ogen zien dat de manier waarop ze leefde anderen kwetste. Het is mooi om te zien hoe ze begint te veranderen en gebruikmaakt van de extra tijd die ze krijgt door dezelfde vrijdag de dertiende te herhalen. Alles is de volgende dag weer hetzelfde voor alles en iedereen om haar heen, maar niet voor haar. Jess onthoudt alles en doet er uiteindelijk haar voordeel mee.

Waar het verhaal voor mijn gevoel wat traag op gang komt, verandert dat gedurende het boek. Ik raakte als lezer betrokken bij Jess, leerde haar en haar vriendin Mel kennen en maakte mee hoe scharrel Tom (echt een schat) steeds meer wordt gewaardeerd. 

Het is een debuut, en een zeer geslaagde kan ik zeggen. Het herhaalde beleven van een en dezelfde dag is misschien niet origineel, het blijkt wel een beproefd concept. Het is dan van belang wat een schrijfster ermee doet en Mullender heeft er een mooie uitwerking van gemaakt. In een fijne schrijfwijze neemt ze je mee naar elke nieuwe vrijdag de dertiende. Ik heb regelmatig moeten lachen, maar raakte ook onder de indruk van de serieuzere onderwerpen die worden aangehaald. Ik was zeer onder de indruk hoe Jess op het einde haar opgedane kennis gebruikt en laat zien hoe ze is veranderd. 

De tijd van mijn leven is een luchtige roman, maar wel doorspekt met thema's als vriendschap en weglopen voor problemen, maar ook oplichting krijgt een plekje. Doordat Jess de dag steeds opnieuw beleeft leert ze keuzes maken en de consequenties onder ogen te zien en kan ze eerder gedane onhandige acties eindelijk rechtzetten.

a639d6d6babed1e449d2b33bc454dac4.png

Conclusie

Ik vond het een leuke roman, met fijne personages en het samen met Jess herbeleven van vrijdag de dertiende was heel bijzonder. De tijd van mijn leven heb ik met plezier gelezen en kan het boek van harte aanbevelen.



Reacties op: Marieke las: De tijd van mijn leven - Rosie Mullender

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Rosie Mullender

Rosie Mullender

Rosie Mullender heeft ruim twintig jaar gewerkt als journalist voor ze een nieuw...