Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke leest: De droom die we delen

op 24 januari 2024 door

Nieuwe boeken, elke week zijn er wel een paar die opvallen. Marieke zag De droom die we delen voorbij komen en kreeg vervolgens de kans om het e-book te lezen voor een blog op Fabulous Feelgood.

- door Marieke -

6fc17feab2cbbc31683060b1e220bad5.png

De droom die we delen - Sadeqa Johnson

De droom die we delen van Sadeqa Johnson is het verhaal van twee vrouwen: Ruby en Eleanor. Het is 1949 en Ruby droomt van de universiteit. Eleanor begint haar eerste jaar als studente in Washington.

Ze zijn jong, mooi, ambitieus – en zwart. Ruby wordt verliefd op een witte jongen. Eleanor trouwt met de knappe dokter William Pride. Haar geluk wordt overschaduwd door de rijke afstandelijke familie van William, en door haar vurige kinderwens.

De verhalen van Ruby en Eleanor komen op een onverwachte manier samen. Durven ze hun lot te overstijgen om grootste dromen te bereiken?

6fc17feab2cbbc31683060b1e220bad5.png

Mijn mening

De korte samenvatting van dit boek sprak me direct aan. Het is de tijd waarin het speelt (1949) en de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de levens van de zwarte samenleving in Amerika in die tijd. Door het verhaal werd me duidelijk dat er binnen deze gemeenschap grote verschillen waren. Aan de ene kant de arme bevolking, die hard moest werken en waarbij studeren niet vanzelfsprekend was. Aan de andere kant is er een zwarte gemeenschap waar wel geld is. De 'nieuwe' rijken met grote huizen en kinderen die zonder problemen kunnen studeren om opgeleid te worden tot jurist of arts. En daartussen zitten een hoop gradaties. Opvallend is dat in alle klassen tienerzwangerschappen voorkomen, mede door weinig tot geen voorlichting. Het verschil zit in de manier hoe ermee wordt omgegaan.

De schrijfster brengt beide werelden samen in haar boek. Door de korte samenvatting had ik verwacht dat de levens van Ruby en Eleanor al vroeg elkaars pad zouden kruisen, maar dat gebeurt pas aan het einde. Tot die tijd wordt het verhaal afwisselend verteld vanuit de beide vrouwen.

Het zijn allebei jonge vrouwen van zestien als ze hun eerste liefdes beleven. Zonder voorlichting en anticonceptie zijn de gevolgen groot. Beide meisjes raken zwanger. Het is interessant om te zien hoe moeders en vooral schoonmoeders zich ermee bemoeien. De schande van een buitenechtelijke zwangerschap is groot. En het zijn de jongens die verder kunnen met hun leven, terwijl de vrouwen erop worden aangekeken en met de gevolgen zitten. Dat is een onderwerp dat heel goed is uitgewerkt. Het geeft een beeld van het leven van jonge meisjes, zowel wit als zwart, die moeten dealen met de consequenties. Vaak komen ze terecht in een tehuis waar ze kunnen verblijven tot het kind is geboren, waar het - al dan niet met toestemming - ter adoptie wordt afgestaan. En het ging daar niet echt vriendelijk aan toe, de leiding (nonnen) was onredelijk, vals en gemeen.

In die tijd was er geen medische oplossing voor echtparen die geen kinderen konden krijgen en door adoptie kon een kinderwens toch worden vervuld. Vraag en aanbod dus, waar de tussenpersonen goed aan hebben verdiend.

Het is een boek dat me geboeid hield tot het einde en waarbij ik zowel Eleanor als Ruby in mijn hart sloot. Lieve, sociale en slimme meisjes die graag willen studeren, maar al vroeg volwassen moeten zijn en hun dromen in duigen zien vallen. Het is zeer interessant om te zien hoe hun levens zich ontwikkelen aan beide zijden van de sociale ladder en hoe ze ermee worstelen. Bij Ruby is het omdat ze verliefd wordt op een Joodse jongen. Eleanor komt terecht in een hogere klasse en moet daar zich daar een plek verwerven. Ze ontdekt dat er binnen het 'zwart' zijn, ook grote verschillen zijn. Het is knap om te zien hoe beide jonge personages zich staande weten te houden en ook vast weten te houden aan hun droom. Dat daar grote opofferingen voor nodig zijn is een harde les die ze leren.

Ik heb het boek met grote interesse gelezen, juist omdat het zoveel thema's aanstipt en alles zeer realistisch is uitgewerkt. Het boek leest vlot, de schrijfster maakt het niet onnodig moeilijk. De personages zijn goed uitgewerkt en de situaties passen in het tijdsbeeld. Door de afwisseling van perspectief tussen Eleanor en Ruby bleef ik lezen, omdat ik van beide verhalen wilde weten hoe het zou aflopen.

De droom die we delen is een indrukwekkend verhaal over jonge vrouwen in een andere tijd en een andere wereld.

6fc17feab2cbbc31683060b1e220bad5.png

Is dit een boek dat jij wil gaan lezen?



Reacties op: Marieke leest: De droom die we delen

Meer informatie

Gerelateerd

Over