Mindful het jaar in met Nooit meer te druk
Verhuizen, zwangerschap, twee eigen bedrijven, een studie die afgerond moet worden en ook nog twee husky’s die veel aandacht vragen. Mijn leven is druk. Heel erg druk. Soms is het dan ook lastig om op de juiste momenten rust te pakken en dingen te doen die ik wil. Leesdipjes en haakwerken die tijden onaangeraakt liggen komen dan ook regelmatig voor.
Door Diana
Maar eigenlijk besef ik me al heel lang dat dit geen leven is. Steeds neem ik me voor dat ik het rustiger aan ga doen. Ik heb al 100 keer gezegd dat ik minder uren ga werken, maar in de praktijk komt het er niet van. Ik word overspoeld door leuke opdrachten en voordat ik het weet geeft de klok alweer 20.00 uur aan en moet er nog gekookt worden. Ook neem ik me voor om beter te plannen, en structureel op werkgebied lukt me dat wel, maar privé is het vaak een zootje. Dat moest echt anders vanaf 2019.
Ik wilde 2019 namelijk mindful ingaan. Geen stress. Rust en vooral goed plannen, zodat alles in goede banen loopt. Ik maakte in 2018 heel veel plannen en was er ontzettend veel mee bezig, maar uiteindelijk zat ik op huwelijksreis ook nog een enkele ochtend te werken. Het zwanger worden was de druppel. Mijn leven moest anders ingedeeld worden. Vanaf dat moment begon ik te denken en viel mijn oog op Nooit meer te druk van Tony Crabbe.
Ik las dit boek in maart 2016 en sprak de auteur in diezelfde maand, maar toch… Het had wel indruk gemaakt, maar niet voldoende. Ik besloot in december het boek opnieuw op te pakken en werd sterk aan het denken gezet. Hoe kwam het toch dat ik altijd achter de feiten aan liep? Hoe kon ik dit veranderen? Ik hoopte dat ik door middel van het zelfhulpboek van Tony nu echt stappen zou maken. Ik stapte er wat sceptisch in, de eerste keer zette het immers ook geen zoden aan de dijk, maar ging er ondanks dat heel open in.
Het punt is dat ik altijd bereikbaar wil zijn. Zowel voor mijn klanten, elke avond 20 keer mijn mail checken is niets. Ook het voortdurend praten op Whatsapp en alles willen bijhouden op Facebook zorgden ervoor dat ik gemiddeld 4,5 uur per dag op mijn telefoon bezig was. Wauw! Dat was een eyeopener.
Tony legt in zijn boek langzaam uit waarom wij mensen zo lastig plannen en soms in de knoei komen met tijd. We denken dat we altijd bereikbaar moeten zijn en dat wordt door de maatschappij ook zo bevestigd. Zo zei een meisje dat ik ken al een paar keer: “Ik zou het fijn vinden als je ook wat vaker uit jezelf naar mij app’t.” Fair enough, maar heb ik daar wel zin in? Hecht ik niet gewoon veel meer waarde aan het echte leven en de mensen om me heen? Ben ik niet liever fysiek in contact met de wereld in plaats van de hele dag via zo’n schermpje? Het antwoord is volmondig ‘ja’. Ik moest dus afstand leren nemen van mijn telefoon, want die is mijn grootste tijdsslurper.
Tony vertelde me in zijn interview: “Dus ik vroeg me steeds af waar ik het beste mijn tijd aan kon besteden.” En dat begon ik dus ook te doen. Was ik weer op Facebook, vroeg ik me af of ik mijn tijd niet beter kon besteden. Meestal stopte ik dan met doelloos scrollen en ging ik een dutje doen om even bij te komen, of juist iets in het huishouden, omdat dat soms ook een ding is dat blijft liggen. En de waarderende blikken van mijn man, ook omdat we echt meer tijd samen doorbrachten, motiveerden me.
Inmiddels ben ik nog steeds bezig met de opdrachten in Nooit meer te druk. Ik heb er nu veel meer aan, waarschijnlijk omdat ik bewust bezig ben met verandering. Ik heb mijn telefoontijd terug weten te dringen naar gemiddeld 2,5 uur per dag, waarbij gemiddeld een uur bellen per dan met mijn man bij zit. Ik leef weer echt, zie dingen weer echt en zit niet met een half oog tv te kijken, terwijl ik Facebook probeer bij te houden. Ik kom tot rust.
Tip: wil je ook meer mindful door het leven gaan en ben je ook teveel op je telefoon bezig, stel dan schermtijd in op je iPhone. De uren die je ‘blokkeert’ kun je je telefoon niet gebruiken. Geloof me, dit geeft ontzettend veel rust.
Een lieve mindful groet vanuit Herkenbosch.
Voel jij de druk van alles om je heen? Hoe probeer jij juist rust in de drukte te vinden? Ook door middel van zelfhulpboeken?