Ontmoeting op de filmset Zwaar verliefd met Chantal van Gastel
In december werd er hard gewerkt aan de verfilming van Zwaar verliefd, het boek dat Chantal van Gastel nu tien jaar geleden schreef. Nathalie en Sanne werden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op de filmset. En zo reisden ze af naar Eindhoven op de laatste opnamedag. Ze bewonderden club Skai en keken mee met een opname met Isa (Barbara Sloesen) en haar vriendinnen en Ruben (Jim Bakkum).
Korte samenvatting
In Zwaar Verliefd maken we kennis met dierenarts Isa. Ze is single en heeft een maatje meer. Ze is een harde werker en voelt zich erg betrokken bij haar dierenpatiënten en diens baasjes. Op haar werk is ze druk, maar thuis valt ze in een gat en verwendt ze zichzelf met lekkers en ongezonde maaltijden. Als ze op een dag met spoed naar een labrador moet die een chocoladevergiftiging heeft opgelopen en ze valt voor zijn knappe baasje Ruben, is voor Isa de maat vol; ze gaat op dieet en sporten. Ze is zo gefocust op het afvallen in de hoop dat Ruben haar ziet staan, dat alles hiervoor moet wijken.
Op de set
Op de afgesproken plek is het rustig. Niets wijst erop dat er een film opgenomen wordt. Later blijkt dat er eerst ergens buiten opnames zijn, die we helaas missen. Maar ondertussen zien we wel hoe -we zitten vlak voor kerst- de kerstversiering wordt afgebroken en de club uit het boek wordt opgebouwd. Als we Chantal van Gastel treffen, neemt ze alle tijd voor een interview. Enthousiast vertelt ze over haar boekverfilming. Ze kan het nog steeds niet geloven dat haar boek dan echt op het doek te zien zal zijn.
“Zo mooi is dit! Een droom die uitkomt.”
We vroegen Chantal van Gastel hoe het in zijn werk gaat, zo’n boekverfilming. Bij haar boek Zwaar verliefd zijn er twee dingen bij elkaar gekomen. Zeven jaar geleden is Chantal zelf al op zoek geweest naar een producent die haar boek wilde verfilmen en had ze zelf een beknopt scenario geschreven waarmee ze mensen benaderde. Het lukte maar niet om iemand te vinden die haar boek wilde omtoveren tot een film. Ze had gesprekken en dat zag er toen rooskleurig uit. Maar na er een jaar intensief mee bezig te zijn geweest ging het vlammetje langzamer branden en stopte het uiteindelijk. Toen bleek dat Jamel Aattache op zoek was naar een boek om een scenario van te maken. Hij stuitte op Zwaar verliefd en dacht meteen; dit moet het worden. Ook na het lezen van haar boek bleef hij enthousiast. Hij heeft een producent erbij gezocht en toen werd de verfilming een levensvatbaar plan.
“Alles is op het juiste moment samengekomen.”
Maar dan is het zo ver, dan wordt een boek omgetoverd tot een filmbaar verhaal. Hoe is dat voor een schrijfster? Zelf zegt Chantal dat ze perfectionistisch is en dingen heeft moeten loslaten. Ze heeft gelukkig veel inspraak gehad, ze is betrokken bij het filmproces en ze hebben gesproken over de karakters. Over waarom de personages bepaalde beslissingen nemen bijvoorbeeld. Maar ook heeft Chantal aangegeven wat belangrijk voor haar is. Daaruit is een basis ontstaan waarin ze vertrouwen heeft en waardoor ze een stapje terug heeft kunnen doen om de scenarioschrijvers ruimte te kunnen geven. Maar er is ook gesneden in stukken en dan was het even slikken als ze afscheid moest nemen van delen uit het boek, zoals de wijziging in de wrijving tussen de ex van Ruben (Marleen) en Isa.
Chantal is vaak op de set geweest en kijkt dan op de monitor mee. "De kleuren en de filters zijn mooi. De film wordt prachtig!" jubelt ze.
"Maar het boek en de film zullen twee verschillende belevingen zijn van hetzelfde verhaal. Dat kan niet anders."
Dat is altijd zo met een boekverfilming, er komen andere aspecten bij kijken. De acteurs geven zelf ook invulling aan het geheel en de snelheid van sommige scènes is anders. Bepaalde stukken krijgen in het boek meer tijd, maar moeten in het scenario sneller verlopen. Ook is er gesneden in het aantal ontmoetingen tussen Isa en Ruben omdat het anders niet past in de film, waar maar zo’n anderhalf uur voor is.
Op de vraag wat nou langer duurt; een boek schrijven of een boek filmen moet ze lachen. Het werkelijk filmen van de scenario's gebeurde allemaal in een periode van zes weken. Een boek schrijven duurt veel langer!
We willen van Chantal ook weten of de andere delen uit haar Zwaar-reeks verfilmd gaan worden. Die optie blijkt er te zijn. Er zijn plannen voor, maar dit is ook mede afhankelijk van het succes van Zwaar verliefd deel 1. Vooral het bezoekersaantal in de eerste week is een belangrijke meting. En dus een oproep van ons! Want wij willen alle Zwaar-delen verfilmd zien worden. Wij van We love Feelgood noteren in ieder geval oktober 2018 alvast in onze agenda voor een bioscoopuitje.
Uitgebreid spraken we over Zwaar verliefd, het boek en de film. Maar we zouden niet van We Love Feelgood zijn, als we niet óók zouden vragen naar wat feelgood voor Chantal van Gastel betekent. Bij het schrijven van haar boeken probeert ze een eigen kleur te geven aan feelgood. Ze wil in haar boeken iets blijvends opnemen en karakters met extra lagen neer zetten. De verhalen van Van Gastel gaan nooit om alleen maar daten. Nee, ze gaan om vrouwen die hun passie najagen en een doel voor ogen hebben. Ze gaan niet op zoek naar de liefde, maar de liefde vindt hen.
"Een boek moet als een warm dekentje aanvoelen. Als je een boek leest moet je er helemaal in wegzinken en daarna met een fijn gevoel er weer uitstappen."
Herkenbaarheid is ook een belangrijk aspect in Feelgood. Een vrouw moet zichzelf in een personage herkennen. Dan kan je je als lezer in een personage verplaatsen. Alsof je over je vriendinnen leest, zo zegt Chantal. Het verhaal kruipt in jou als lezer en jij draagt het verder. Zwaar verliefd is tien jaar geleden geschreven, wordt nu verfilmd en Isa en Ruben zijn de lezers nog altijd bijgebleven.
We waren ook benieuwd welke schrijvers Chantal van Gastel zijn bijgebleven en hebben geïnspireerd. Toen ze begon met schrijven was het de juiste tijd om in Nederland feelgood te schrijven. Er waren nog geen of nauwelijks andere Nederlandse auteurs die in dit genre schreven. Chantal las boeken van Sophie Kinsella en Helen Fielding en dacht, hé, dit wil ik ook schrijven. Maar Feelgood bestond toen nog niet in het literaire wereldje. Ze wist ook niet welke uitgevers ze moest benaderen. De boeken van Sophie Kinsella hebben haar aangemoedigd om op haar eigen manier herkenbaar te gaan schrijven voor Nederlandse vrouwen.
Cecelia Ahern is ook een auteur die Chantal Van Gastel bewondert vanwege de diepere lagen en de extra's die ze aanbrengt in een boek. Dit kan magie zijn of de achtergrond van de personages die net iets origineler zijn dan in andere boeken. Cecelia Ahern blijft boeien en weet haar lezers steeds weer te verrassen.
Wij zijn ook heel benieuwd of er binnenkort nog meer boeken van Chantal haar hand zullen verschijnen. En omdat Chantal met haar zus, Priscilla van Gastel, een thriller heeft geschreven willen we vooral weten: is het volgende boek feelgood of een thriller?
Hierop antwoordt ze dat ze met haar zus met iets leuks en spannends bezig is. Maar! Haar volgende boek zal een feelgood roman worden. Door de film zit ze weer helemaal in de Feelgood sfeer en de lezers hebben al heel lang moeten wachten. Ze vindt dat de lezers nu beloond moeten worden met feelgood!
Wij kijken al heel erg uit naar haar nieuwe Feelgood boek. Gelukkig hebben we ook de Zwaar Verliefd-film om naar uit te kijken.
*****
Wil je het boek nog lezen voor de film verschijnt? Wij kunnen het je zeker aanraden; en je kunt gelijk een aantal categorieën van je challenge afstrepen:
- een Nederlands debuut
- eerste deel uit een serie
- een verfilmd boek
- een boek van tien jaar of ouder
- een boek met #diversiteit
- een grappig boek
- een beestachtig boek