Diana leest: Het begint met een kus van Kelly Moran
Met Het begint met een Kus brengt uitgeverij A.W. Bruna het tweede deel van de Redwood Ridge-serie van Kelly Moran uit. Onder vertaling van Marike Groot en Sander Brink krijgt de lezer een nieuw verhaal dat zich afspeelt in het dorpje Redwood Ridge. Nadat Avery en Cade de liefde bij elkaar vinden in het eerste boek, Het begint met een blik, is het in dit tweede deel Cades broer, Flynn, die het geluk in de liefde zoekt.
- door Diana -
De Redwood Ridge serie is het debuut van Kelly Moran in Nederland. Deze Kelly Moran is niet de bekende muzikant uit Amerika, maar een Amerikaanse auteur, die, volgens haar internetsite, winnaar is van onder andere de RONE en Catherine award, twee prestigieuze prijzen in het land van herkomst. Haar verhalen worden vertaald in onder andere Duitsland, Tsjechië, Roemenië en Nederland. Romantiek staat centraal in haar leven en ze lijkt er een neus voor te hebben, want de verhalen die ze vertelt zijn gebaseerd op wat ze in haar dagelijks leven meemaakt.
De Redwood Ridge-serie speelt zich af in, hoe kan het ook anders, Redwood Ridge, een niet-bestaand plaatsje in de bergen van Oregon. Iedereen kent elkaar in Redwood Ridge, en zeker de mannen die de plaatselijke dierenartspraktijk runnen zijn bij alle bewoners bekend, al dan niet omdat ze erg knap en vrijgezel zijn. Met hulp van een groepje oudere dames in de gemeenschap weten de heren onbewust een nieuwe liefde te vinden.
Bij een dierenartspraktijk gaat het om dieren. Huisdieren spelen dan ook een grote rol in deze serie van Maron. In Het begint met een blik maken we kennis met de ara die tegen de mensen in de wachtkamer praat, maar alleen in movie quotes, de rustige hond die zich alleen laat zien als-ie een knuffel wil en de kat, die altijd wel een fijn plekje in de praktijk weet te vinden om te slapen. In Het begint met een kus komen daar Principles, de poes van Gabby, de herder van Flynn en een angstaanjagende poema bij. Dierenliefhebbers worden erg blij van deze serie.
De lezer wordt in Het begint met een blik al nieuwsgierig gemaakt naar de verhalen van Flynn, die doof is, en Drake, die een aantal jaar geleden de liefde van zijn leven verloor. Het verhaal van Cade in Het begint met een blik was weinig diepgaand, kijkend naar zijn ontbrekende trauma. De vervolgverhalen echter laten verwachten dat Moran de diepgang opzoekt met twee personages die al heel wat hebben meegemaakt in het leven.
Neem Flynn, hoofdpersoon in Het begint met een kus. Doof geboren, dus geen idee hoe dingen klinken. Geen benul van geluiden, zoals het klinken van een naam, het ruizen van de wind of het geluid van een stevige onweersbui. Moran gaat hier niet aan voorbij en laat Flynn op een bijzondere manier kennismaken met de beleving van geluid. Dit doet zij met beeldende beschrijvingen, waardoor je de situatie goed voor je kunt zien.
Toch maakt Het begint met een kus de verwachtingen niet waar. In Stilte van Mia Sheridan speelt ook een doof persoon de hoofdrol. Dat verhaal laat zien hoe Archer als einzelgänger door het leven gaat en daardoor geleerd heeft zich af te sluiten van de maatschappij, want dat is makkelijker dan je steeds de verstotene te voelen. Waar dat verhaal raakte tot op het bot, blijft het in dit boek allemaal erg vlak.
Natuurlijk komt de verborgen handicap van Flynn aan bod, en ook wordt een aantal uitdagingen die hij ervaart beschreven, toch heb ik als lezer niet het idee dat ik weet door welke dalen Flynn is gegaan door zijn doofheid. Dat is jammer, want er kan heel veel diepgang gebracht worden in een verhaal over een doof persoon. Flynn heeft totaal geen moeite met communiceren, omdat eigenlijk iedereen met wie hij in aanraking komt gebarentaal kan. Hij kan zelf ook praten, maar doet dat niet vaak. Dat maakt dat de echte pijn van deze man niet naar boven komt.
Net als in Het begint met een blik blijft dit tweede deel vlak. De enige spanning is de spanning tussen de twee personages die verliefd raken, en ook dat spat niet van de pagina’s af. De erotiek is vrij lauw en in vergelijking met verhalen van onder andere Abbi Glines, die toch wel bekend staat als de koningin van de young adult erotiek, stelt het niks voor. Flynn en Gabby vinden elkaar aantrekkelijk, maar door het steeds af- en aanstoten van elkaar, raak je als lezer al snel verveeld. Gebeurt er dan eindelijk iets (in bed) dan weet Moran ook daar de aandacht niet vast te houden. Waar Glines een kei is in het gedetailleerd beschrijven van een vrijpartij, weet ook Moran hier niet de aandacht vast te houden.
Je weet dat Flynn en Gabby samenkomen, maar het gebeurt steeds weer niet. De angst om vriendschap te verliezen wint het keer op keer. En twee vrienden die normaal goed met elkaar kunnen communiceren en zelfs direct met elkaar samenwerken in de praktijk, krijgen nu geen woord tegen elkaar gezegd.
Realistisch? Wellicht. Slim om hetzelfde concept toe te passen in twee delen achter elkaar? Ik betwijfel het. Met deel 3, Het begint met een nacht, heeft Moran wederom een mooi onderwerp te pakken waarin enige diepgang mogelijk is; hoe verwerk je het verlies van je grote liefde? De vraag is: pakt ze deze kans of laat ze net als bij dit boek de kans liggen en verliest ze zich in oeverloos gezemel over wel of niet samen verder gaan? De overtuiging om dit derde deel ook daadwerkelijk te lezen, is er (nog) niet. Zonde, want Redwood Ridge is een dorp met potentie.
zijn jullie al begonnen aan de Redwood Ridge-serie?