Renate las Ik zie je aan de overkant
Toen ik Ik zie je aan de overkant van Brenda Meuleman voorbij zag komen, dacht ik, dit is echt een boek voor mij. Al eerder las ik Engel van Mesopotamië van haar hand en dat vond ik echt een heel mooi boek. Ik was benieuwd of ik over haar nieuwe boek ook zo enthousiast zou zijn.
- door Renate -
Over Ik zie je aan de overkant
Ik zie je aan de overkant is de nieuwe historische roman van Brenda Meuleman over Operatie Market Garden.
Nijmegen, september 1944. Moeder Antonia, de verloskundige die door de stad reist, en zussen Claar en Hanna, met hun eigen vorm van verzet, vormen een onverbrekelijke eenheid. Maar wanneer Antonia een Joods jongetje in huis neemt, worden de grenzen van hun verbond op de proef gesteld.
Terwijl de spanning stijgt, volgen we de Amerikaanse parachutist Walter in de kolkende chaos van Operatie Market Garden. Zijn gevangenneming door meedogenloze SS’ers na een vuurgevecht in het hart van Nijmegen zet een reeks gebeurtenissen in gang die de levens van deze personages op een cruciaal kruispunt brengen. De samensmelting van hun verhalen op de dag van de bevrijding onthult een aangrijpend en meeslepend epos van doorzettingsvermogen en menselijke veerkracht.
Over Brenda Meuleman
Brenda Meuleman woont in Nijmegen en studeerde bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen waarna ze aan de slag ging als consultant en later accountmanager. Daarna besloot om om opnieuw de collegebanken in te gaan om kunstgeschiedenis te studeren waarna ze in een kunst- en antiekhandel ging werken. Ondertussen voedde ze haar twee kinderen op en begon met schrijven van korte verhalen. , voedde daarnaast haar twee kinderen op, maakte een omslag van lezer naar schrijver en begon met het schrijven van korte verhalen, waarna ze in 2012 ze haar eerste historische roman, Het verraad van Julia, af, gevolgd door Engel van Mesopotamië en Felle streken. Ik zie je aan de overkant is haar vierde historische roman. Alle boeken spelen spelen zich af in in volkoman andere tijd.
Mijn mening
Zoals ik hierboven al schreef las ik eerder al Engel van Mesopotamië. Een verhaal dat zich afspeelt rond de jaren '20 in het Midden-Oosten. Een periode waar ik niks van wist en waar ik al lezende een hoop over heb geleerd. Haar fijne schrijfstijl viel toen erg in de smaak.
De verwachtingen voor dit boek waren dan ook hooggespannen. Die verwachtingen heeft ze zeker waargemaakt, want ook Ik zie je aan de overkant is een bijzondere historische roman die ons laat stilstaan bij Operatie Market Garden en vooral bij hoe het voor de bewoners daar was.
Vaak spelen de historische romans die ik lees over de Tweede wereldoorlog zich af in de randstad en dan vooral in Amsterdam. Daarom vind ik het mooi dat ze er voor heeft gekozen om het af te laten spelen in de regio van Nijmegen, vlakbij de Duitse grens.
Het verhaal lees je vanuit vier personages: moeder Antonia die verloskundige is en vrouwen door de hele regio helpt bij de bevalling, dochter Claar die in het verzet zit, en jongste dochter Hanna die als verpleegkundige in het ziekenhuis werkt. Daarnaast heeft ook Walter, een jonge Amerikaanse parachutist die zich in Engeland klaarstoomt om in actie te komen tijdens Operatie Market Garden, een stem. Tijdens het lezen weet je steeds goed welk personage aan het woord is omdat hun naam, samen met de tijdsaanduiding, boven het hoofdstuk staat.
Door deze verschillende personages krijg je een breed beeld van hoe het de dagen vlak voor en de eerste dagen tijdens Operatie Market Garden moet zijn geweest in de regio Nijmegen. Zo lees je hoe veel druk er op de jonge verpleegkundige stond en ook hoe groot de rol van vrouwen in het verzet was en wat voor belangrijke rol zij hadden. Maar ook met hoeveel enthousiasme de soldaten in actie wilden komen na hun trainingen, in een land dat voor hen totaal onbekend was, voor mensen die ze helemaal niet kenden, met het risico hun leven te laten voor de vrijheid van anderen.
De schrijfstijl is fijn. Meuleman weet het verhaal zo te schrijven dat je de spanning en vooral de gruwelijkheden voor je kan zien ook al beschrijft ze ze niet allemaal. Ondanks de voelbare spanning rond de personages, blijft het een verhaal dat fijn wegleest maar je tegelijkertijd ook ook laat nadenken over de spanning waaronder die mensen daar wel niet hebben moeten staan.
Je kunt merken dat de schrijfster weet waar ze het over heeft. Ze duidt de historische gebeurtenissen in het nawoord, waardoor je precies weet wat er op waarheid is gebasseerd en wat fictie is. Tijdens het lezen verweeft Meuleman fictie en feiten moeiteloos met elkaar tot een goed lopend, heel erg prettig lezend verhaal.
Voor de liefhebbers van historische romans is dit er eigenlijk een die je niet mag missen!
Lazen jullie al eens iets van Brenda Meuleman?