Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Renate las Kerstmis in de Schotse Hooglanden

op 05 december 2023 door

Kun je te vroeg beginnen met het lezen van een kerstboek? Nee, natuurlijk niet! En nu Sinterklaas officieel weer ons land heeft verlaten houdt niets me meer tegen en ben ik er helemaal klaar voor om in kerststemming te komen.

- door Renate -

2e239ecad6fe0f2dbc83fa03e2b9510d.png

Terwijl ik bezig was met het verzamelen van kerstboeken voor het jaarlijks kerstboekenoverzicht wat later deze maand online komt, viel mijn oog onder andere op Kerstmis in de Schotse Hooglanden van Donna Ashcroft. Ten eerste de cover waar ik al helemaal vrolijk werd en na het lezen van de flaptekst werd ik nog enthousiaster en besloot dat dat mijn eerste kerstboek van het jaar moest worden.

Over Kerstmis in de Schotse Hooglanden

Zullen Belles dromen dit jaar met kerst eindelijk uitkomen?

De dertigjarige Belle Albany voelt zich eenzaam deze kerst. Ze verlangt naar liefde en een beetje wintermagie, maar de vraag is of ze die nog vindt in het slaperige Schotse dorp. Dat verandert als ze de oudere Edina op haar kersenrode fiets ontmoet en besluit een onvergetelijke kerst voor hen beiden te organiseren. Maar dat is nog niet zo makkelijk in Edina’s vervallen kasteel, en zeker niet als haar knappe, lang verloren gewaande kleinzoon Jack Hamilton-Kirk opeens op de stoep staat. Hij is eigenlijk de Grinch in menselijke vorm, dus waarom klopt haar hart zo snel, elke keer dat ze in dezelfde kamer zijn? Hoe hard ze het ook probeert, Belle kan hun groeiende aantrekkingskracht niet negeren. En dan wordt er ook nog een geheim uit Jacks verleden opgerakeld...

Mijn mening

Met veel plezier las ik dit kerstverhaal. De personages waren leuk en je leefde mee met Belle, maar nog meer met de oudere Edina, die helemaal alleen net buiten het dorp in een vervallen kasteel woont. Het verhaal heeft eigenlijk alles. Als een rasechte feelgood weet je dat het een 'eind goed, al goed' verhaal wordt, maar de weg daarnaar toe is nog niet bekend.

Het verhaal heeft ook aardig wat diepgang, omdat zowel Belle, Edina als Jack een behoorlijke rugzakje hebben waardoor je met alle drie meeleeft. Er komt echt van alles voorbij: rouwverwerking, scheidingen en de nare dingen die daar mee te maken hebben. Hoeveel invloed dat dan op een leven kan hebben.

Vriendschap en liefde is een ander heel belangrijk thema, maar hoe kan dat ook anders in een kerstverhaal. Alle belangrijke  kerstgebeurtenissen komen er in voor zoals een kerstspel op de basisschool en een weggelopen ezel. Die laatste zorgde ervoor dat ik direct moest denken aan het liedje over de kerstezel van Harrie Jekkers en de Kinderen voor kinderen versie.

Het boek gaf mij direct een heerlijk kerstgevoel en bracht mij helemaal in de kerststemming. Heerlijk!

Wat Donna Ashcroft ook goed gelukt is de sfeer van het Schotse dorp over te brengen. Ik zag het dorpje en vooral het kasteel dan ook echt voor me. Tijdens het lezen kreeg ik ook duidelijk een idee hoe het leven daar was maar ook wat het winterse weer voor invloed kan hebben op de bereikbaarheid van het dorpje.

Met welk kerstboek zijn jullie begonnen?



Reacties op: Renate las Kerstmis in de Schotse Hooglanden

Meer informatie

Gerelateerd

Over