Sfeerverslag boekevent: Get inspired by books
Op 7 april reisde ik voor de Feelgood Club af naar het mooie Rotterdam om daar in de Centrale Bibliotheek het boekevent ‘Get inspired by books’ te bezoeken. Het was een stralende dag en ik werd van harte welkom geheten door de organisatoren Heleen Engwerda en Anneke Kleine Staarman in een intiem zaaltje. Al snel druppelden de sprekers van die dag binnen waar grote namen tussen zaten zoals Maria Genova, Jen Minkman, Wendy Brokers en Olga Hoekstra. Niet veel later kwamen ook de eerste bezoekers binnen en met zo’n mannetje of veertig was het gezellig en overzichtelijk.
- door Mandy -
Hoe het allemaal begon
Anneke Kleine Staarman wilde graag een evenement opzetten waar schrijvers in de dop elkaar konden ontmoeten, elkaar zouden kunnen inspireren en met elkaar in contact zouden kunnen komen. Ze benaderde daarom Heleen Engwerda met de vraag of zij samen zou willen werken. Daar had Heleen wel oren naar en een idee was geboren. Heleen kende Olga Hoekstra goed en ook zij werd enthousiast, sterker nog, ze had zelf al zoiets in haar hoofd om te organiseren. Olga werd medeorganisator en kende genoeg schrijfsters om een leuke line-up aan sprekers te hebben voor deze middag. En elke spreker had zijn eigen unieke verhaal en genoeg tips voor de zaal om mee aan de slag te gaan.
De sprekers
Als eerste was Olga Hoekstra (mischien beter bekend onder haar pseudoniem Lis Lucassen) aan de beurt. Met twee thrillers en vier new adults op haar naam en een eigen uitgeverij ‘Tinteling Romance’, weet zij als geen ander hoe je jezelf in de markt moet zetten. De vraag die centraal stond was: ‘Wat kun je zelf en waar heb je anderen bij nodig?’ Uiteindelijk ben jij het visitekaartje van je boek en ben je niet klaar wanneer je je boek bij de uitgeverij hebt afgegeven. Het is aan jou om bloggers te benaderen, social media bij te houden en naar de boekhandel te gaan met stapels boeken. Zelfs als dat betekent dat je aan het einde van de avond weer die hele stapel boeken mee terug naar huis moet nemen. Aan het einde van de toespraak ontstond er een discussie over e-books en fysieke boeken. Sommige schrijvers geven hun boek niet uit als e-book, omdat zij bang zijn dat hun verhaal dan rond gaat circuleren op het internet en zij daar geen inkomsten van derven. Olga had hier een antwoord op: (illegaal) downloaden levert misschien geen inkomsten op, maar wel publiek. En als je boek écht goed is, dan kopen mensen het toch wel, al was het alleen al omdat ze het in de boekenkast willen hebben staan. De laatste tip die zij had: ‘als je je droom waar wilt maken, deel je droom dan met zoveel mogelijk mensen’.
Als tweede spreker hield Lydia van Houten een toespraak over vormgeving. Ze begon met een anekdote over haar leven op de middelbare school. Over spijbelen en over hoe haar brein anders werkte dan dat van haar klasgenoten en hoe ze niet paste in het schoolsysteem. In plaats van alles netjes van het bord over te schrijven, had zij schriften vol met tekeningen. ‘Haar pennen trokken een eigen plan.’ En zo begon haar weg naar het vormgeven. Als belangrijkste tips gaf zij de luisteraars mee dat je vooral uniek moet zijn, anders val je weg in de massa, en de kaft van je boek moet zijn alsof je een cadeautje openmaakt.
Daarna mochten we genieten van Jen Minkman die een boeiend verhaal had over internationale boekmarketing en hoe je dit aan moet pakken. Jen Minkman is auteur en heeft sinds 2016 haar eigen uitgeverij: Dutch Venture Publishing. In het begin was dit onwennig, maar ze heeft vooral afgekeken bij anderen. Zij had een paar goede tips. Als eerste is het handig om voor je boek uit komt, alvast een paar mensen te vragen het boek te recenseren. Op de dag dat het boek uitkomt, vraag je deze recensenten hun recensie online te zetten en op die manier zorg je ervoor dat je boek alvast een paar keer genoemd is. Dit heeft als doel dat je op sites in de spotlight komt te staan en de algoritmes verslaat.
Een andere tip die Jen Minkman gaf had te maken met de promotie van je eigen boek. Zorg ervoor dat wanneer je je boek in het buitenland uit wilt geven, je een synopsis en de eerste paar hoofdstukken al in het Engels hebt. Je kunt ook een foreign rights agent nemen en naar buitenlandse boekenbeurzen gaan. Zoals de London Book Fair en de Frankfurter Buchmesse.
Tussen de sprekers door was er ook even een pauze. Het ultieme moment om te netwerken met andere toekomstige schrijvers. Ook was er de mogelijkheid om even rond te lopen in de mooie bibliotheek of rond te struinen op het boekenmarktje dat was opgezet. Er waren een paar kramen waar de sprekers met hun boeken stonden, zodat je meteen een gesigneerd exemplaar kon scoren of nog extra informatie in kon winnen.
Na de pauze gingen we verder met Moon en Caroline van 'Mustreads or not'. Zij gaven tips over hoe je een recensie moet schrijven, hoe je als schrijver bloggers kunt benaderen en ervoor kunt zorgen dat zij je boek gaan lezen en uiteindelijk volgde er nog een korte discussie over of er nu sterren moeten worden toegekend aan een boek of niet.
De op een na laatste spreker was Wendy Brokers, bekend van onder andere het boek Geluk bij een ongeluk. Wendy is een veelzijdige vrouw, omdat zij naast echtgenote, moeder van vijf(!) kinderen en een baan als kinderverpleegkundige ook nog tijd maakt voor het schrijven. Ik zeg tijd maakt, want zoals ze zelf al aangaf: 'tijd heb je eigenlijk niet, maar dat moet je gewoon maken'. In 2012 deed zij mee met een schrijfwedstrijd en stuurde zij een autobiografisch verhaal in over haar moeder met Alzheimer. Dit verhaal vond de jury zo goed dat het werd opgenomen in een verhalenbundel.
Uiteindelijk deed zij mee aan nog meer schrijfwedstrijden. Waarbij zij een keer afgewezen werd en een keer onder een pseudoniem het verhaal instuurde dat de basis zou vormen voor Geluk bij een ongeluk. Haar tip was: If you wish to be a writer, write. Het maakt niet zoveel uit wat je schrijft, als je maar begint met schrijven. Je moet vooral bereid zijn offers te maken, keihard te werken en op je bek te gaan. En vooral: geef je droom nooit op.
Als laatste was daar Maria Genova. Een sterke vrouw die inmiddels elf boeken heeft uitgegeven en door de allergrootste bedrijven wordt gevraagd om als spreker te komen vertellen.
Maria begon meteen met een tip: aan alleen talent heb je niet altijd genoeg, je hebt ook doorzettingsvermogen nodig. Ook gaf zij aan dat schrijven soms te maken heeft met tijdsgeest. Zij heeft een paar boeken uitgebracht die juist op dat moment heel actueel waren. Een voorbeeld daarvan was haar boek over mensenhandel in Nederland. Dit boek leidde zelfs tot kamervragen. Ook zegt zij dat social media heel belangrijk is. De mensen moeten over je praten.
Maria is erg succesvol en verdient naar eigen zeggen veel geld. Dit komt vooral doordat zij boeken schrijft die interessant zijn voor het bedrijfsleven. Dit in combinatie met gevraagd worden voor lezingen, levert een hoop geld op. Voor haar is dit echt een succesformule. 'Mocht je een eigen boek willen schrijven, investeer dan in redactie. Zorg dat de eerste vijf pagina’s meteen pakken, want uitgevers lezen vaak alleen de eerste vijf bladzijdes.'
Na een lange zit, was daar het einde gekomen aan deze middag vol inspirerende sprekers en gingen we naborrelen na ook nog eens een leuke goodiebag te hebben gekregen. 'Get inspired by books': ik denk dat de naam van het event zeker op zijn plaats is, want inspirerend was het. Als schrijver in de dop kun je een hoop hebben aan alle tips en adviezen die je deze middag kon krijgen. Naast de goed gekozen sprekers, was het ook leuk met de bezoekers onder elkaar. Er heerste een leuke sfeer en iedereen sprak met iedereen. Dat is ook niet zo gek als je allemaal hetzelfde ambieert, maar ik denk dat iedereen met een hoofd vol ideeën naar huis is gegaan.
Anneke en Heleen: heel erg bedankt voor de uitnodiging en de leerzame middag! En aan onze lezers: mocht je schrijversambities hebben, kom dan zeker naar dit event, dat zo’n succes was dat ik verwacht dat dit volgend jaar zeker weer georganiseerd wordt en zelfs nog groter en drukker zal zijn!