Valentijnprijs: Stemmen maar … #10
Vandaag laten we jullie kennismaken met Kirstin Rozema, Marja Visscher en Johanne A. van Archem. Opnieuw drie auteurs die met hun boek genomineerd zijn voor de longlist van de publieksprijs. Op dinsdag 10 januari maakte het Valentijngenootschap de shortlist van de Valentijnprijs en de longlist van de publieksprijs, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt, bekend. Er staan maar liefst 53 boeken van 39 auteurs op deze lijst die gaan strijden voor de publieksprijs.
Morgen is het de beurt aan Marijke van Dijk, Clemens Wisse en Angelique van Dongen. Stemmen op jouw favoriete boek voor de publieksprijs kan hier tot net met 8 februari.
Kirstin Rozema met Na die nacht...
Over Kirstin Rozema
Kirstin Rozema (1967) schreef als kind al graag. Kleine verhaaltjes, opstellen voor school, maar ook maakte ze een begin met grotere verhalen, ter grootte van een schoolschrift. Na haar huwelijk in 1988 zette ze dit door en schreef ze het eerste deel van een misdaadromanserie, waarvan het eerste deel (Ommekeer) onder het pseudoniem Sophie Ester na jaren van bewerken, herschrijven en overdenken zojuist is uitgekomen. De overige delen zullen de komende drie jaar volgen!
Na ruim 20 kinder- en jeugdboeken heeft ze in 2015 haar eerste feelgoodroman Poort naar het geluk uitgebracht bij Uitgeverij Ellessy.
In 2017 volgde Na die nacht... en komend voorjaar komt Alles in de stilte uit.
Met haar eerste kinderboek Knopen in je touw bereikte ze in 2009 de finale van de Nieuwe Schrijversprijs van Free Musketeers/Ako. Ze gebruikt de verhalen waar haar kinderen mee thuiskomen als een geweldige inspiratiebron. Ze heeft genoeg aan een woord, een geur, een melodie om daar een boek omheen te verzinnen.
Over Na die nacht
Wat gebeurde er in de nacht van de 14e april, drie jaar geleden? Was het een kater na dat leuke feestje, waar ze veel te veel gedronken had? Of was het iets anders?
Melanie Kuperes, partner van Douwe Boenders en moeder van kleuter Carolien, weet het niet. Ze weet alleen dat haar leven na die nacht totaal anders is geworden. Ze is vanaf dat moment humeurig, heeft een heel kort lontje en heeft nergens meer zin in. Vooral Douwe moet het ontgelden.
Lucy Veenhuizen, de vaste oppas van Carolien, wordt verliefd tijdens de buurtbarbecue. Als snel krijgt ze een relatie met Paul Brama. Hij is stapel verliefd op haar. Maar of dat ook wederzijds is?
Melanie draait door tijdens een woede-aanval. Haar daad heeft grote gevolgen voor de mensen om Douwe en haar heen. Er worden valse beschuldigingen geuit en al gauw worden bepaalde mensen scheef aangekeken. Melanie doet net of ze nergens van weet. Tot ze haar volgende woede-uitbarsting krijgt.
Douwe merkt plotseling wie zijn vrienden zijn en wie hem liever ver uit de buurt wil hebben. Uit onverwachte hoek komt dan alsnog een oplossing voor zijn grote probleem.
Marja Visscher met Tussen rang en stand en Verloren tijd
Over Marja Visscher
Marja Visscher studeerde cultuurwetenschappen, waarna ze aan de slag ging als journaliste bij Wegener. Ze was ook eigenaar van een uitgeverij en hoofdredacteur van de ‘polderglossy’ HW magazine. Momenteel zit ze ook nog in de redactie van een tijdschrift voor de gemeente Oud-Beijerland. Eerder schreef Marja al romans, kinderboeken, een essay en een biografie. Haar historische romans verschijnen bij Zomer & Keuning. Marja staat met twee boeken op de longlist.
Over Tussen rang en stand
De historische roman Tussen rang en stand is gebaseerd op het leven van Sara Louisa du Faget van Assendelft. Zij verlaat het Lange Voorhout in 's-Gravenhage om naar de Hoeksche Waard te gaan, waar haar familie een buitenverblijf heeft. Onder haar leiding wordt het verwaarloosde Hof van Assendelft gerestaureerd. Sara voelt zich er thuis, weg van de decadentie. Als ze de getrouwde tuinman Dirk van der Pligt ontmoet, is het liefde op het eerste gezicht. Een liefde die niet kan bestaan maar ondanks alles toch bestaat.
Het statige Hof van Assendelft is tegenwoordig als Museum Hoeksche Waard toegankelijk voor bezoekers. De voelbare historie van die plek inspireerde Marja Visscher om in het levensverhaal van Sara Louisa du Faget van Assendelft (1717-1807) te duiken.
Over Verloren tijd
De artistieke Driek droomt ervan om schilder te worden. Hij is de jongste van drie broers die geen van allen de boerderij van hun vader zullen voortzetten. Als hij een ongeval krijgt en door een kunstenaar wordt opgenomen in zijn gezin om daar te herstellen, valt Drieks oog op hun dochter, de leuke, vrolijke Elsje. De twee trekken veel met elkaar op en Elsje beschouwt hem als de broer die ze nooit heeft gehad. Het is maar goed ook dat ze niet méér in hem ziet, want Driek heeft een ontluikende relatie met dorpsgenoot Janna. Die vertrouwt de omgang tussen Driek en Elsje echter voor geen cent.
Verloren tijd is een historische streekroman en het eerste deel van een trilogie.
Johanne A. van Archem met Isabel
Over Johanne A. van Archem
Johanne A. van Archem (Nijverdal, 1947) kreeg begin jaren negentig de kans om een roman uit te geven in de Spiegelserie. Die kans greep ze met beide handen aan en heeft ze niet meer losgelaten. Sinds 1993 zijn er meer dan twintig romans van haar verschenen en anno nu is Van Archem fulltime auteur. Haar inspiratie haalt ze uit haar hobby’s stamboomonderzoek en regionale geschiedenis. Niet toevallig komt ook haar auteursnaam – een pseudoniem – voort uit haar passie voor genealogie. Van zowel vaders- als moederskant komt haar familie uit een eeuwenoud buurtschap onder Ommen met de naam… Archem.
Over Isabel
Isabel de Winter is opgegroeid bij haar oom en tante, nadat haar moeder is overleden en haar vader lang geleden naar Indië vertrok. Hij heeft nooit meer iets van zich laten horen - zo is haar althans verteld. Tegen haar zin arrangeert haar oom een huwelijk met een beduidend oudere man. Er wordt een enorme druk uitgeoefend op Isabel om met hem te trouwen. Daardoor wordt haar argwaan alleen maar groter en gaat ze op onderzoek uit.
Isabel is een pakkende historische roman, die vertelkracht en historische feiten op een indringende manier weet te combineren.
Bron: Z&K Uitgevers