Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wij lezen: Vlieg met me mee

op 10 januari 2024 door

Een boek over een piloot en een stewardes, het klinkt cliché, maar het kan alle kanten uit gaan toch? Amarins, Renate en Marieke mochten Vlieg met me mee van Annette van Zuijlekom lezen voor een blog op Fabulous feelgood.

- door Marieke

Buiten vriest het water dicht, op plekken in Nederland sneeuwt het. Wat is er dan fijner om je met een boek op te bank mee te laten voeren naar zonnige oorden. In Vlieg met me mee lukt dat uitstekend, want samen met Sasha en Adam reizen we de hele wereld over.

573fc323d4ddf53aedc313e93324b0df.png

Vlieg met me mee

Adam van Zuiderveen is piloot bij Amsterdam Airlines, kortweg Adam Air. Hij woont in een monumentaal pand aan de Prinsengracht en heeft een groep trouwe vrienden om zich heen verzameld. Dat hij als enige van hen nog vrijgezel is, bevalt hem helemaal niet. In verband met zijn werk gaat hij zelden uit en hij acht de kans dan ook zeer klein dat hij de liefde van zijn leven ooit nog tegen zal komen.

Zijn vrienden begrijpen het probleem niet, hij reist immers wekelijks met mooie stewardessen naar tropische oorden. Maar Adam houdt zijn werk en zijn privéleven strikt gescheiden. Hij wil net als zijn vader gezagvoerder worden, maar zijn vader stond bekend als een vrouwenverslinder en die reputatie wil hij niet krijgen. Het is vrijwel onmogelijk om een stewardess eerst beter te leren kennen voor hij haar mee op date vraagt, want op iedere vlucht is de crew weer anders. Adams vriend Charles, die op de planning werkt, weet daar wel iets op.

Sasha Kalani is stewardess. Ze is een echt familiemens en ze probeert er niet te veel bij stil te staan dat ze de ware man om zelf een gezin mee te stichten nog niet gevonden heeft. Gelukkig heeft ze veel plezier in haar werk en met haar vriendinnen.

Wanneer ze op haar hotelkamer in Nice op haar iPad ziet dat Adam van Zuiderveen de copiloot is op haar volgende vlucht naar Santa Domingo, zet ze zich schrap voor een vervelende confrontatie. Een half jaar eerder vloog ze met deze aantrekkelijke man naar New York en sindsdien heeft ze nog een big appeltje met hem te schillen.

573fc323d4ddf53aedc313e93324b0df.png

Het verhaal

Marieke:
Stewardess Sasha is al een tijd vrijgezel. Op Schiphol  maakt ze kennis met een leuke man en dan blijkt hij de piloot op haar vlucht te zijn. Piloot Adam is gecharmeerd van Sasha, maar heeft iets tegen daten met stewardessen en zo gaat er in korte tijd een hoop mis. Het begin van het boek is heerlijk. Ik werd gelijk meegetrokken in het verhaal van deze twee mensen en de dilemma's waar ze tegenaan liepen. De combinatie van het vliegen en het meeleven met de levens van deze mensen stond me wel aan. Er is genoeg afwisseling en naast een hoop humor zitten er ook grappige scènes in. Vooral aan het einde in het hotel vond ik geweldig gedaan.

Renate:
Het is een leuk verhaal over Sasha die stewardess is en vrijgezel, een gegeven waar je alle kanten mee op kan natuurlijk. We hebben allemaal wel eens de vooroordelen gehoord over stewardessen en piloten, die in dit boek allemaal voorbij komen, waardoor je ook lekker kunt lachen over deze vooroordelen.
Sowieso zit er een hoop humor in dit verhaal. Je kunt het zo voor je zien waardoor je soms extra moet lachen, het is herkenbaar en het is gewoon een leuk verhaal.

Amarins:
Toen ik 'piloten en stewardessen' hoorde voor deze titel was ik meteen nieuwsgierig. Want dit klinkt als romantiek in het vliegtuig en op vakantieoorden, wat zou dat brengen? Het was een heel fijn verhaal, de verhaallijn vond ik ook erg leuk gedaan. Hetis pure feelgood, je voelt je helemaal in vakantiestemming en de leuke familieperikelen, de ongemakkelijke momenten en de spice maken dat het een heerlijk verhaal is. Het geheel is overgoten met een beetje humor en dat maakt het helemaal af.

Schrijfwijze:

Marieke:
Tja, hier was ik toch wat minder van gecharmeerd. Het boek heeft delen die vlot lopen en lekker lezen. Dat zijn dan vooral de stukken met veel dialoog, waardoor ik geboeid bleef lezen. Maar daarnaast zitten er grote stukken waar veel wordt verteld. Ze deed dit, ze liep daarheen omdat... enz. Ik kon de vinger er niet helemaal opleggen, maar het is net of er een verteller aan het werk is die alles wat er gebeurt omschrijft en er een afstand ontstaat naar de personages en gebeurtenissen toe. Pas tegen het einde viel het kwartje, hier is Show don't tell van toepassing, er wordt teveel verteld. Daarom las ik die delen met dialogen om zoveel meer plezier, want die waren realistischer en brachten me dichter bij Adam en Sasha en hun achtergronden en problemen.

Renate:
De schrijfwijze moest ik wel aan wennen, net als wat Marieke eigenlijk zegt. Het ene moment las het vlot, vooral de dialogen, maar het andere was meer uit een vertel stem, waardoor je en er minder in zit en werd het wat afstandelijk. Jammer want de vlotte delen waren echt heel leuk en plezierig om te lezen. De stukken rond Adam en Sasha die meer in dialoogvorm zijn geschreven waren grappiger en herkenbaar, waardoor je makkelijker met ze meeleeft.

Amarins:
Hier ben ik het niet helemaal met mijn medelezers eens. Ik was meteen vanaf het begint geboeid, heb genoten van de altijd zo fijne schrijfstijl van Annette en heb tot het laatst genoten. Hier en daar kabbelde het een klein beetje, maar dat vond ik eigenlijk ook wel passen binnen het verhaal. De leuke gebeurtenissen en de plottwist aan het einde vond ik mooi, goed gedaan door de auteur. Ook de spicy momenten, het zijn niet veel, dragen zeker bij aan dit leuke verhaal.

Personages

Marieke:
Leuk! ik kan niet anders zeggen. Sasha is geweldig, net als haar familie. Wat een gezellige groep mensen is dat. Maar ook Adam vond ik sympathiek. Hij maakte niet altijd de beste/slimste keuzes, maar had wel de moed om te herstellen wat hij verkeerd had gedaan. De manier waarop hij is groot gebracht heeft daar veel mee te maken. Gelukkig worden de geheimen van vroeger snel helder en worden dingen uitgesproken waardoor iedereen weer verder kan. De personages in dit boek zijn goed neergezet en realistische mensen geworden. Speciaal wil ik hier Manuel even noemen, hij heeft maar een kleine rol, maar o wat moest ik lachen om die scène en wat had ik het met hem te doen.

Renate:
Wat een leuke familie heeft Sasha, zelfs zo als lezer voelde het als een warm bad. Sasha zelf was ook leuk, een leuke jonge vrouw die weet wat ze wil en zich niet tegen laat houden. Adam was leuk, maar hij bleef erg hangen in het verleden. Nu wordt er gaandeweg het verhaal wel duidelijk waarom Adam is zoals hij is en begrijp je hem ook veel meer en dan is hij gewoon een toffe vent. De personages zijn realistisch en hebben herkenbare problemen, al heeft Adam wel aardig wat voor zijn kiezen gehad vroeger,. Het zijn gewoon stuk voor stuk leuke personages en je kan de vriendengroep van Adam ook zo voor je zien als je over ze leest net als de familie van Sasha.

Amarins:
Ik heb van de personages genoten. Van Adam, die op het eerste oog toch oogt als een vrouwenverslindster, krijg je al heel gauw in de gaten dat het een hele fijne kerel is, die gevormd is door zijn verleden. Hij is allesbehalve die vrouwaanbidder en is eigenlijk een heel eenzame kerel. Door de beschijving van het verleden en zijn emoties en denkwijzes leer je hem erg goed kennen. Dit geldt ook voor Sasha. Ook van haar horen we van alles en ze weet dan ook al gauw je hart te stelen. Wat een leuke vrolijke meid, die vertrouwen uitstraalt en weet wat ze wil. De personages zijn realistisch en je zou zo bevriend met ze willen zijn. 

573fc323d4ddf53aedc313e93324b0df.png

Conclusie

Marieke:
Afgezien van de manier van schrijven die ik niet op bepaalde momenten niet zo waardeerde, heb ik toch met plezier het verhaal van Adam, Sasha en hun familie en vrienden gevolgd. Met hun mee op reis was heerlijk en hun verhalen waren de moeite van het ontdekken waard. Het einde van het boek maakte voor mij een hoop goed en daarom krijgt Vlieg met me mee drie sterren.

Renate:
Ik heb het verhaal met plezier gelezen, ook al moest ik wel echt wennen aan de schrijfstijl. Het is een heerlijk boek om gewoon even bij weg te dromen en in je hoofd op reis te gaan naar de mooie bestemmingen waar Sasha en Adam heen vlogen. Het boek krijgt drie sterren. Ik ben benieuwd naar andere verhalen van deze schrijfster.

Amarins:
Ik heb wederom genoten van dit boek van de hand van Annette van Zuijlekom. Een verhaal om helemaal in vakantiestemming te komen, even lekker bij weg te zwijmelen en de boel de boel te laten. Ik heb het in een ruk uitgelezen en zou zo een keer mee willen op reis met Adam en Sasha. Een aanrader die ik waardeer met vier sterren! Ik kijk al uit naar een volgend boek van Annette!

We hebben een heerlijke reis gehad met het boek Vlieg met me mee. Met twee keer drie sterren en een keer vier sterren ronden we dit samenlees project af.

Heb jij zin om mee te vliegen met Sasha en Adam?



Reacties op: Wij lezen: Vlieg met me mee

Meer informatie

Gerelateerd

Over