Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wij waren even jurylid

op 11 mei 2018 door

De Week van het Luisterboek is inmiddels in volle gang. De shortlist is bekend. Maar voor het zover was moesten er eerst 24 boeken geluisterd worden door een vakbekwame jury van ervaren boekluisteraars. Een paar weken geleden kregen we toegang tot de hele longlist. Stuk voor stuk mooie boeken die kans maakten op de titel Luisterboek van het Jaar. Helma, Sanne en Marieke waren, samen met nog veel meer enthousiaste luiteraars, officieel luisterboek jurylid. We kregen allemaal drie titels om 'verplicht' te luisteren. Lees snel verder hoe ze dat is bevallen!

- door Sanne, Marieke en Helma -

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Waarom jurylid?

Helma: Ik ben vergeleken met Marieke en Sanne nog maar een beginneling in het luisterboeken. Maar ik krijg steeds meer de smaak te pakken. Ik kan eigenlijk niet meer zonder tijdens saaie huishoudelijke klusjes, op de fiets of in de auto, tijdens het boodschappen doen en ’s avonds voor het slapen gaan als manlief last van mijn leeslamp heeft en ik dan niet zelf kan lezen. Ik greep de kans om als jurylid op te treden met beide handen aan, was heel blij dat ik uitgekozen werd en wachtte vol spanning op de drie boeken van de longlist die ik ‘verplicht’ moest luisteren.

Marieke:
Elke dag luister ik naar boeken, op de fiets, tijdens klusjes en het koken en ook tijdens het hardlopen. Het meedoen als jurylid was dus een logische stap. Van de longlist had ik wel voorkeuren, maar eigenlijk was alles wel goed. Toen was het alleen nog afwachten welke drie boeken ik in ieder geval moest gaan luisteren.

Sanne:
Bijna twee jaar geleden verhuisde ik naar een andere woonplaats, gek genoeg verder van mijn werk vandaan. Op werkdagen zit ik nu zo'n 2,5 uur in de auto, een behoorlijke tijd die ik nu doorbreng met het luisteren naar boeken. Eerst deed ik dat via de app van de bibliotheek en later kreeg ik een abonnement op Storytel. Ik vind het echt heerlijk. Zo kan ik toch nog "lezen".
Ik verkondig regelmatig mijn liefde voor luisterboeken, dus toen er een oproep verscheen om deel te nemen aan de luisterboekjury hoefde ik niet lang na te denken. Niet deelnemen als jurylid kon écht niet! Ik was erg benieuwd welke boeken ik zou krijgen, stiekem had ik natuurlijk zo mijn voorkeuren...

Verplichte boeken

Helma: Ik was helemaal niet ontevreden met de boeken die ik toegewezen kreeg:

  1. Je ziet mij nooit meer terug van Sonja Barend en door haarzelf voorgelezen
  2. Akte van Berouw van Chris Houtman en voorgelezen door Marc-Peter van der Maas
  3. Gebroken van B.A. Paris en voorgelezen door Hymke de Vries


Akte van Berouw
beviel me iets minder en ik denk dat als je boek zelf leest het beter te volgen is. Gebroken kon me als verhaal niet echt boeien en ik zag de plot al ongeveer vanaf pagina 1 aankomen. Maar ik heb wel genoten van de stem van Hymke de Vries. Wat een fijne voorleesstem heeft zij!

Marieke:
Van de drie boeken die ik 'verplicht' moest luisteren, had ik 1 (Sonja Barend) al geluisterd als coordinator van de allereerste luisterleesclub op Hebban. Dus bleven er nog twee over.

  1. Je ziet mij nooit mee terug van Sonja Barend, door haarzelf voorgelezen
  2. De Edele kunst van not giving a f*ck van Mark Manson, voorgelezen door Roel Fooij
  3. Alleen op de wereld van Hector Malot voorgelezen door Gijs Scholten van Asschat


Het boek van Alleen op de wereld leek me zo zielig dat ik er eigenlijk geen zin in had en daar begon ik dus maar mee. Wat viel het mee, ik vond het zelfs een prachtig boek. Het positiviteits boek van Mark Manson zou me na die ellende op de been helpen had ik bedacht en daarom was dat luisterboek nr 2. Helaas viel dat boek verschrikkelijk tegen. De voorlezer deed nog zijn best om er iets van te maken, maar helaas. Gevalletje jammer.

Sanne:
Ook ik had al één boek van de toebedeelde boeken geluisterd (John Green), dus ook voor mij bleven er nog twee boeken over die ik ' moest' luisteren.

  1. Kolja van Arthur Japin, door hemzelf voorgelezen
  2. Schildpadden tot in het oneindige van John Green, voorgelezen door Geerteke van Lierop
  3. Gebroken van B.A. Paris en voorgelezen door Hymke de Vries

 

Kolja had ik al een tijdje op mijn luisterplankje staan en zoals dat gaat met boeken was er telkens een ander luisterboek dat harder riep. Ik was dus erg blij dat ik deze nu eens zou gaan luisteren. En het was een schot in de roos. Ik vond het een bijzonder onderwerp en ik heb er later nog veel over nagedacht. Ik vind het zo knap als je je bedenkt hoeveel research een schrijver moet doen om een historische roman te kunnen schrijven. Van het voorlezen door Japin was ik in eerste instantie niet zo gecharmeerd, maar dat werd gaandeweg het boek wel beter.
Schildpadden tot in het oneindige was een boek dat ik begin dit jaar al luisterde en wat me was bijgebleven, ik vond het een mooi verhaal en kon wel herkenning vinden in de hersensspinsels van de hoofdpersoon.
Van B.A. Paris luisterde ik eerder al Achter gesloten deuren. Ik vond dat een beklemmend boek en het gevoel dat ik toen van dat boek kreeg, knaagde steeds aan me terwijl ik naar Gebroken luisterde. Heel onverwachts vond ik de clou niet. Maar ik heb wel van het boek genoten.

Eigen keuze

Helma: Toen de verplichte boeken gedaan waren had ik nog meer dan voldoende tijd om nog een paar andere boeken te luisteren en te beoordelen. Ik begon met Gedichten van de broer van Roos van en door Tim Hofman. Een leuke gedichtenbundel, maar als luisterboek iets minder geschikt omdat hij op papier met de lay-out speelt en dat komt in het luisterboek natuurlijk niet over.

Daarna was Broertje van Michael Berg aan de beurt. Een goed boek en ook de stem van Marion de Witte beviel me prima. Daarna werd het een beetje zoeken en er waren een paar boeken waar ik hoopvol aan begon, maar na 15 minuten luisteren rigoureus mee stopte omdat ik of de voorleesstem verschrikkelijk vond of het boek me gewoon niet kon boeien. Ik eindigde met De laatste meisjes van Riley Sager. De stem van Christel Schimmel vond ik direct prettig en het verhaal vond ik spannend, hoewel de plot niet helemaal verrassend was.

Marieke:
Er was genoeg tijd om nog wat boeken te luisteren van longlist als eigen keuze. Als fan van de Frieda Klein serie van Nicci French, was de eerste keuze snel gemaakt. De dag van de doden. Heerlijk om te luisteren, jammer dat het 't laatste deel was.
Ook luisterde ik Kleurenblind (mooi), De heilige Rita (wel aardig), Schildpadden tot in het oneindige (was wel ok) en Gedichten van de broer van Roos (wat beter tot zijn recht zou komen, met het boek erbij).

Sanne:
Toen ik mijn verplichte boeken had geluisterd, was ik voornemens om nog een ander boek van de lijst te gaan luisteren. Maar toen het eenmaal zover was, had ik toch zin in iets anders. En dus werd het niet Misstap van Jet van Vuuren of Het kwaad in ons van Corine Hartman, maar koos ik voor een boek van Abbi Glines. Geen genomineerde van de longlist, maar toch ook best leuk. Want die feelgoodboeken, die miste ik wel op de longlist.

Onze ervaring als jurylid

Helma: Ik vond het een erg leuke ervaring om jurylid te zijn. Het dwingt je toch om op een andere manier naar een boek te luisteren omdat je er ook nog iets zinnigs over moet zeggen en een eerlijke beoordeling moet geven. Dat was soms best lastig, want je moet niet alleen het boek maar ook de stem beoordelen. Ik vind het eigenlijk best een beetje jammer dat de stem niet los van het boek wordt genomineerd. Ik vond bijvoorbeeld de stem van Hymke de Vries echt top, maar het boek helaas veel minder. Wat mij betreft volgend jaar weer!

Marieke:
Met veel plezier heb ik geluisterd en mijn mening gegeven. Het idee dat je 1 van de 100 bent die onderdeel is van een jury is best stoer. Dat er dan 2 geluisterde en door mij als goed beoordeelde luisterboeken op de shortlist staan is helemaal leuk. Als de mogelijkheid er volgend jaar weer is, zal ik me zeker opnieuw aanmelden.

Sanne:
Ook ik vond het een hele leuke ervaring om jurylid te zijn. Ik ben heel benieuwd wie de winnaar zal zijn van de Luisterboek Award 2018. Ik heb echt geen idee en als je naar de reacties in het luisterboek juryleden café kijkt, zie je heel duidelijk dat iedereen een andere smaak heeft. Het verhaal kan heel mooi zijn, maar als de stem je irriteert of niet bevalt.. De voorleesstem speelt zo'n belangrijke rol bij de ervaring van het luisterboek, dat het een boek kan maken of breken. En zoveel mensen, zoveel smaken! We zullen dus nog even moeten afwachten om te horen wie de winnaar is. Maar ik heb genoten en zal me bij een volgende gelegenheid zeker weer aanmelden.

Conclusie

Niet alleen het luisteren naar de luisterboeken, maar ook de deelname in de jury voor Luisterboek van het jaar 2018 is ons alledrie goed bevallen. We kijken allemaal erg uit naar de winnaar, er dingen vijf prachtige boeken naar de prijs! Hoewel de Week van het Luisterboek nog niet voorbij is, kijken wij alvast uit naar deelname aan de jury van volgend jaar. 

Welke luisterboek wil jij binnenkort eens luisterlezen?



Reacties op: Wij waren even jurylid

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sonja Barend

Sonja Barend

Sonja Barend (1940) was een televisiepresentatrice, die ook wel de Koningin van ...

Chris Houtman

Chris Houtman

Chris Houtman was na een carriëre in het Amsterdamse Theater De Engelenbak jaren...

B.A. Paris

B.A. Paris

BA Paris is van Frans-Ierse afkomst. Ze groeide op in Engeland en verhuisde naar...

Tim Hofman

Tim Hofman

Tim Hofman (1988) is sinds 2012 werkzaam bij BNN, waar hij onder meer de program...

Riley Sager

Riley Sager

Riley Sager is een pseudoniem van Todd Ritter, die ook onder zijn eige...