Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kutschke - Aflevering #6 (1 mei)

op 01 mei 2018 door

Aflevering #6 (de voorlaatste!) is vanaf 1 mei te lezen. Veel plezier!

Let op: de link die je in de mail ontvangt is strikt bedoeld voor jou en niemand anders. Delen mag absoluut niet. Bij misbruik volgt uitsluiting voor de volgende afleveringen.

We lezen een ongecorrigeerde drukproef en dat betekent dat er nog foutjes in de tekst kunnen staan. In de recensie en discussie besteden we daar geen aandacht aan. Een drukproef is bedoeld voor vroege lezers. Het boek krijgt op weg naar de definitieve publicatie altijd nog een paar redactieronden.

Dit keer hebben we veel vragen. Omdat dit boek en zeker dit deel veel oproept en omdat we bijna het einde van het boek naderen.

Vraag 1: Het motto

Tea had een mooie vraag die we zo overnemen. Zij keek namelijk even terug naar het motto van het boek. Dus we maken even een sprong naar het begin van het verhaal, de eerste bladzijde van het boek.

'en sinds jaar en dag wacht de wind voor de Marienkirche op de duivel, die nooit verschijnt. Hij moet de zondaars naar de hel brengen.'

Mondelinge overlevering

Hoe zouden we het motto kunnen interpreteren? Herken je dit in het boek?

Vraag 2: Dit boek wordt ook wel een familiekroniek genoemd. We zijn met vele lezers opzoek naar puzzelstukjes om het plot te begrijpen. Maar zoeken we dan wel naar iets dat er ook echt is. Heeft een familiekroniek altijd een plot? Heeft een kroniek een plot nodig? Heeft dit boek een plot nodig? Wat vinden jullie?

Vraag 3: We hebben heel wat personages voorbij zien komen in de afgelopen delen.

- Welk personage spreekt je op dit moment het meest aan

- Welk personages spreekt je juist helemaal niet aan

- Welk personage heeft zich tot nu toe het meest ontwikkeld?

Vraag 4: Op verschillende plaatsen in de discussie, maar mogelijk niet voor iedereen heel prominent, is al genoemd dat hoofdstuk 12 een belangrijk hoofdstuk is. Er zit een omkeerpunt in, in die zin dat telkens de even hoofdstukken over Jessie gingen, terwijl de oneven hoofdstukken over de andere personages handelden. In hoofdstuk twaalf wordt dit doorbroken.

- Hebben jullie enig idee vanuit welk perspectief we dan kijken? Wie is aan het woord? Voor de liefhebbers van Crime is dit volgens mij zeker een goed op te lossen puzzeltje.

- Voor de mensen die terug willen en kunnen kijken: al eerder was er een afwijkend perspectief, iemand die observeerde en die observaties beschreef. Kunnen jullie een link vinden?

Vraag 5: over Christoph en zijn werk bij de Gestapo.

Wat vinden jullie van wat hij deed? Hoe hij er mee omging? Deed hij zijn werk uit vrije wil of moest hij meedoen met de rest (product van de omstandigheden, de oorlog, omdat zijn broer zijn baas was)?

Wat deed hij met de kaarten van Lucy en Michel? Was Christoph wel door en door slecht? Ik denk even aan de passage waar hij boos werd op een medewerker omdat die onplezierig deed naar de persoon die op de foto moest.

Hij was heel precies met zijn kaart systeem. Wat zegt dat over Christoph? Hij moest die telkens aanvullen en de kaarten opnieuw bekijken, de kaartsenkast aanraken. Hoe zien jullie dat?



Reacties op: Kutschke - Aflevering #6 (1 mei)

Meer informatie

Gerelateerd