Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 7: Vreemde eend in Drenthe

op 29 november 2023 door

Het einde van de maand en daarmee ook deze leesclub is bijna daar. In deze vraag maken we een koppeling tussen het boek en Drenthe.

Vraag 7 Vreemde eend in Drenthe

Toen Waldemar naar Nederland vertrok was hij een vreemde eend in de bijt. Hij werd veel bekeken en met zijn donkere huidskleur was hij een bijzondere verschijning. Niet alleen in Nederland, maar ook tijdens zijn tijd in de kampen viel hij op.

7a. Drenthe staat onder andere bekend om het doorgangskamp in Westerbork. Heb je tijdens het lezen afgevraagd of kamp Vught waar Waldemar en Rika tijdelijk verbleven, vergelijkbaar moet zijn geweest met kamp Westerbork? In hoeverre heb je nagedacht over Drenthe en de WOII tijdens het lezen?

7b. Later diende kamp Westerbork als interneringskamp, maar ook als repatriëringskamp voor Indische Nederlanders en in 1951 werd het een woonoord voor enkele duizenden Molukkers. Kun je je na het lezen van dit boek een betere voorstelling maken van hoe het moet zijn geweest om op een vreemde plek neer te strijken?

7c. In hoeverre heeft Sonny Boy gezorgd voor nieuwe inzichten en begrip?



Reacties op: Vraag 7: Vreemde eend in Drenthe

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl (1962) studeerde in Amsterdam en Londen. Ze werkte tie...