Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 7: WOII in Nederland

op 27 november 2023 door

Het verhaal van Sonny Boy begint in Suriname en speelt aarna grotendeels in Nederland. Een belangrijk deel van het verhaal gaat over de oorlogstijd. De jaren 1940-1945 laten grote sporen na in de Nederlandse geschiedenis.

Rika probeert er tijdens de oorlogsjaren het beste van de te maken met haar pension en neemt op een gegeven moment ook onderduikers op. Later wordt ze gearresteerd, samen met Waldemar en ze overleven de oorlog uiteindelijk niet.

Annejet van der Zijl beschrijft de oorlog en hoe Rika en Waldemar ermee omgaan uitgebreid in haar boek. Zo was te lezen dat het strand in Scheveningen helemaal was afgezet door de Duitsers. Een logische keuze van de bezetter om te voorkomen dat er van die kant tegenaanvallen zouden komen. Toch was het iets wat ik eigenlijk niet wist.

7a. Zijn er in het verhaal gebeurtenissen genoemd die speelden tijdens de WOII je niet kende? 

Na de oorlog werd er gewerkt aan de wederopbouw en verdwenen er zichtbare onderdelen die de Duitsers hadden gebouwd (bunkers) en werden geconfidsceerde gebouwen weer 'gewoon' waar het voor bedoelt was. Toch zijn er nog dingen die herinneren aan de oorlogstijd, zoals herdenkingsmonumenten en speciale begraafplaatsen en musea. Heel bekend is het herdenkingscentrum Westerbork. 
Elke provincie heeft z'n eigen herinneringen en monumenten van de oorlog.

7b. Wat is er in Friesland nog aan overblijfselen van de WOII te vinden?



Reacties op: Vraag 7: WOII in Nederland

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl (1962) studeerde in Amsterdam en Londen. Ze werkte tie...