Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 25 oktober 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let opWil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

Let op: De leesclubcoördinator kan afwijken van deze set vragen.

Opwarmvraag 1: Verwachtingen ( Link )

1a: Had je voor dit boek gekozen werd voor Nederland Leest 2023 gehoord van Annejet van der Zijl en/of Sonny Boy? Zo ja, op welke manier? Zo nee, hoe werd je geattendeerd op dit boek?

1b: Waarom spreekt dit boek je aan om te gaan lezen, en wat zijn je verwachtingen?

Er staat vandaag (1 november) een interview met de auteur op Hebban: hier. Er staan een paar kleinde spoilers in, dus wees gewaarschuwd ;)
Deze zin uit het interview viel mij op: "Ik was als misdaadverslaggever altijd bezig met de vraag waarom mensen slechte dingen doen. Bij dit verhaal vroeg ik me af waarom mensen goede dingen doen."

1c: Herken je iets van jezelf in deze zin? Graag met uitleg.

Opwarmvraag 2: Het boek ( Link )

2a: Wat is je eerste indruk van het boek? Wat vind je van het kleurgebruik, de illustratie, de achterflap etc.

2b: Als je door het boek bladert, wat valt je dan op?

Covers

Voor deze speciale editie is een nieuwe cover ontworpen. Hebban-teamlid Helma heeft deze en de andere covers van Sonny Boy door de jaren heen op een rij gezet.

ca060ba5b30c923454c840a50f35e141.png

2c: Welke cover spreekt jou het meest aan, en waarom? En is er een cover die je het minst aanspreekt, waarom? Wil je nog iets anders kwijt over de covers, ga dan vooral je gang.

Vraag 3: Schrijfwijze ( Link )

Schrijfwijze

3a: Wat vind jij van de wijze waarop Annejet van der Zijl dit boek geschreven heeft? Was het gemakkelijk, toegankelijk, vloeiend ... noem maar op.

3b: Hoe heb je de mix van fictie en feiten ervaren? Was het verschil altijd duidelijk voor je?

Vraag 4: Personages ( Link )

Rika

4a: Hoe zou je Rika in vijf kernwoorden omschrijven aan iemand? Uitleg geven mag, maar hoeft niet.

4b: Zie je een ontwikkeling bij Rika vanaf 1928 tot 1945? Graag met uitleg.

Waldemar

4c: Idem als 4a, maar dan voor Waldemar.

4d: Hoe zou je Waldemar omschrijven in zijn relatie met Rika? Is het bijvoorbeeld een gelijkwaardige relatie, of juist niet?

Vraag 5: Film ( Link )

Film

5a: Heb je de film gezien en zo ja, hoe vind je die in vergelijking met het boek? Zo nee, ga je de film kijken en/of opnemen en waarom wel/niet?

5b: Zou je anderen de film aanraden, of vind je dat ze eerst het boek moeten lezen? Waarom?

Personages

Vraag 5c kun je ook beantwoorden als je de film niet hebt gezien.

5c: In de film van 2011 wordt de rol van Rika gespeeld door Ricky Koole en de rol van Waldemar door Sergio Hasselbaink. Stel de film komt nu opnieuw in productie en jij moet andere acteurs aanwijzen voor Rika en Waldemar, wie zou je dan kiezen?

Vraag 6: Helden, of toch niet? ( Link )

Heldendom ...

6a: De auteur zegt in haar nawoord dat dit boek haar ‘eigen kleine onderzoek naar heldendom’ was. Wat maakt Rika en Waldemar in jouw ogen tot helden? Wat waren volgens jou hun motieven om hun leven te geven voor anderen?

... versus teveel risico

6b: Sommige familieleden van Rika vonden na de oorlog dat zij als moeder nooit zoveel risico had mogen nemen en dus ook geen Joden in huis had moeten nemen. Wat is jouw mening hierover? Moet je mensen in nood helpen, ongeacht de risico’s? Is het belangrijk voor je principes op te komen en hoe ver wil je dan gaan?

Vraag 7: Woordkeuze ( Link )

Taal als instrument

7a: Op de pagina's 208 tot en met 210 legt Annejet uit waarom ze kiest voor het gebruiken van bepaalde, tegenwoordig ter discussie staande woorden. Wat vind jij van deze keuze en haar motivatie?

7b: Zijn er woorden die jij tegenwoordig probeert te vermijden, en waarom?

7c: Is het mogelijk om de geschiedenis goed over te brengen, door te geven zonder bepaalde woorden te gebruiken? Komt de context dan goed over, denk je?

Vraag 8: Titel ( Link )

Titel

8a: Rika en Waldemar noemen hun zoon Waldy, maar liever nog noemen ze hem 'Sonny Boy', tevens de titel van dit boek. Vind je dat deze titel de inhoud dekt? Waarom wel/niet?

8b: Welke alternatieve titel zou jij dit boek geven, en waarom? (Ook als je Sonny Boy perfect vind passen graag een alternatief bedenken.)

Vraag 9: Locaties en boeken ( Link )

Locaties

9a: Als agrarische provincie heeft Groningen veel mensen opgevangen in de Hongerwinter van 1944. Maar er zijn ook locaties bekend waar gedurende de hele oorlog onderduikers en vluchtelingen werden opgevangen. De boerderij De Pannekoek van de familie Kruger is zo'n locatie. Link
Ken jij een ander voorbeeld in de provincie Groningen waar onderduikers werden opgevangen?

Boeken

9b: Naast Sonny Boy kennen we allemaal Het Achterhuis van Anne Frank. Maar er zijn veel meer boeken, fictie en non-fictie, geschreven over WOII. Zo las ik een paar jaar terug het non-fictieboek Zoo lang ik hoop te leven van Claudia Carli en heb ik de roman Het meisje met de halve ster van Judith Visser naast me liggen om snel op te pakken. Welk boek over de Tweede Wereldoorlog heeft indruk op jou gemaakt en beveel je ons aan om te lezen?

Vraag 10: Verwachtingen en waardering ( Link )

Verwachtingen en waardering

10a: Bij vraag 1 hebben we het gehad over de verwachtingen van dit boek. Zijn die verwachtingen uitgekomen?

10b: Met hoeveel sterren waardeer je Sonny Boy, en waarom?

10c: Ben je na het lezen van dit boek van plan om vaker iets van Annejet te lezen? Zo ja, welk boek denk je het eerst op te pakken?


De volgende stap is niet verplicht, maar wel erg leuk om te doen:

Schrijf een recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'. Heb je hulp nodig? Kijk dan eerst op de pagina 'Schrijf je recensie' ( Link ).



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl (1962) studeerde in Amsterdam en Londen. Ze werkte tie...