Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 10 | Losse eindjes

op 27 november 2023 door

Aan iedere leesclub komt een eind. Hoe dat eind eruit ziet, bepalen jullie. Dus leef je uit, wees creatief en maak van deze leesclub een gedenkwaardige Heel Nederland Leest 2023. 

fee87f43cbae972bc969ca1a3b4efdf0.jpg

Vraag 10 | Losse eindjes

a) We begonnen deze leesclub met jouw verwachtingen van Sonny Boy; zijn deze uitgekomen?

b) Wie (in jouw omgeving) zou je Sonny Boy aanraden te lezen en waarom?

c) Bij vraag 3 had je de mogelijkheid een vraag aan Annejet te formuleren. Blijf je bij deze vraag nu je het boek hebt gelezen of is deze inmiddels veranderd?

'Het begon allemaal bij de zee, waar het wit van de katoenpluizen helder afstak tegen het blauw van de oceaan en de zwarte armen die ze plukten. Hier werd in 1836 een meisje geboren.'

Zo begint De dageraad, het verhaal van zomaar een plantage in Suriname. Het is ook het verhaal van de voorouders van Waldemar Nods, de hoofdpersoon van de bestseller Sonny Boy.

Het verhaal van deze plantage kan gelezen worden als een treurig hoofdstuk in de Surinaamse geschiedenis, omdat het tijdens de slaventijd speelt. Maar het kan ook gezien worden als een optimistisch verhaal: het toont hoe mensen, van allerlei standen en rassen afkomstig uit alle windstreken, zich uiteindelijk gezamenlijk gingen inzetten voor het behoud van hun kleine leefgemeenschap aan de oceaan.

d) Ben je van plan deze prequel te gaan lezen nu je Sonny Boy hebt gelezen?

e) Tot slot: zijn er nog vragen die je gemist hebt in deze leesclub, onderwerpen die je had willen bespreken of zijn er dingen over het boek (of deze leesclub) die je kwijt wilt? Dan is dit jouw kans! 

fee87f43cbae972bc969ca1a3b4efdf0.jpg

Let op:

  • Vermeld bij je antwoord alsjeblieft de letters van de vraag
  • Als je een reactie wilt plaatsen bij de opmerking van iemand anders, gebruik dan de grijze reageer-knop onder die opmerking.
  • Wil je zelf iets nieuws vertellen, gebruik dan het lege witte veld onderaan de pagina en kies voor de roze knop ‘plaats een reactie’.



Reacties op: Vraag 10 | Losse eindjes

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl (1962) studeerde in Amsterdam en Londen. Ze werkte tie...