Over een paar maanden loopt de huidige agenda af! De laatste bespreking is op 1 februari, zie de huidige agenda, daar komen ook de data in de juiste volgorde van deze nieuwe agenda te staan. Dit keer nemen we meer vrouwen onder de loep, we hebben 7 vrouwen en 4 mannen op de planning staan. Er is gekeken naar verscheidenheid in landen en ook zitten er boeken bij die je misschien niet zo snel verwacht op het klassieker-genootschap, maar alle auteurs hebben hun sporen op literair gebied meer dan verdiend.
Wat kun je verwachten?
Dit zijn de 7 vrouwelijke auteurs die we uitgezocht hebben. Van Carry van Bruggen lazen we een aantal jaren geleden binnen het k-g Eva, hier is de bespreking terug te lezen. We maakten er toen veel meer werk van zie ik, meer lezers en uitgebreidere stukjes. Waarschijnlijk door het veel grotere aanbod van leesprojecten, toen waren er veel minder leesgroepen. Nu lezen we Heleen, een vroegere roman van haar, we zijn erg benieuwd naar dit boek. Vooral naar de stijl en haar maatschappelijke reflecties.
Waarom staat er een boek van
Kerstin Ekman (1933) op onze agenda? Deze Zweedse auteur schreef een omvangrijk oeuvre en kreeg diverse prijzen voor haar werk. Natuurbeschrijvingen en sterk psychologisch inzicht worden genoemd en omdat zij dan ook nog een woordkunstenaar blijkt te zijn zit dit boek in de planning als moderne klassieker.
Wolvenkoorts - Kerstin Ekman lijkt met zijn titel opvallend actueel, echt een boek om naar uit te kijken!
Carmen Laforet was haar tijd ver vooruit en vertelt in
De nieuwe vrouw over de zoektocht van een vrouw die naar vrijheid smacht in een wereld waarin die haar volledig wordt ontzegd. (
bron)
Herta Müller ontving voor
Hartedier de Aristeionprijs voor Europese Literatuur in 1995 en in 1998 de International IMPAC Dublin Literary Award. Wie al eens een boek van haar las. weet dat dictatuur een grote rol speelt.
Herta Müller (Nițchidorf, 17 augustus 1953) is een Duitstalige schrijfster van Roemeense afkomst. Haar werk wordt tot de wereldliteratuur gerekend. In 2009 kreeg zij de Nobelprijs voor Literatuur. (
bron)
In 2017 lazen we binnen het k-g
Beminde -
Toni Morrison, dat boek maakte destijds grote indruk,
hier vind je onze bevindingen. Een andere titel van deze auteur is
Een daad van barmhartigheid. Het boek speelt zich af in Amerika in de zeventiende eeuw, slavernij is een thema, een jong zwart meisje is een van de of zelfs het hoofdpersonage. Fijn om weer eens iets van Toni Morrison op de agenda te hebben.
Stille wateren - Patricia Highsmith verscheen in 1957 als Deep water. Wanneer je je afvraagt waar je de naam van de auteur eerder gehoord hebt, is het goed mogelijk dat je Hitchcocks verfilming van Strangers on a Train (1950) zag of dat je de serie of film over The Talented Mr. Ripley (1955) voorbij zag komen, beide zijn fijne psychologische verhalen. Dit is precies de reden waarom er nu een boek van deze Amerikaanse auteur (1921-1992) op de agenda staat. Een spannende, trage psychologische thriller.
Eichmann in Jeruzalem: de banaliteit van het kwaad - Hannah Arendt lezen we omdat dit een interessante voorbereiding is op De zaak 40/61 van Harry Mulisch, het boek dat ook op de nieuwe agenda staat.
Dit waren de vrouwen, nu de mannen.
Een van de tradities bij het k-g is om regelmatig een boek van
Harry Mulisch te analyseren. We hebben er al een flink aantal achter de rug,
dit zijn de titels die we gelezen hebben. Nu is
De zaak 40/61 aan de beurt. Dit is zeker een boek om naar uit te kijken, het is heel anders dan de roman
Siegfried die we de vorige keer lazen, hoewel de oorlog natuurlijk nooit ver weg is bij Mulisch. Ter info: Hannah Arendt schreef met
Eichmann in Jeruzalem haar visie op de mens Eichmann, deze twee boeken lezen we in twee opvolgende maanden.
In onze
Vlaamse serie gaan we de tanden zetten in de klassieker
Het verdriet van België - Hugo Claus. Velen hebben hem al gelezen, een paar lezen hem en bij een aantal staat hij op WIL. Het boek is niet alleen bekroond met een aantal prijzen, maar
schijnt ook bekend te staan als het meest bejubelde en het minst gelezen boek in de Vlaamse literatuur. Kunnen wij hier misschien verandering in brengen?
Eerder lazen we
hier Mrs. Caldwell spreekt met haar zoon van
Camilo José Cela, dat was geen eenvoudig boek, maar wel heel bijzonder en dankzij de verrijkende analyse van Roosje konden wij extra genieten van dit schitterende, complexe boek. Nu wagen we ons aan
De familie van Pascual Duarte, de keuze om weer eens een boek van deze auteur te lezen is ontsproten aan een
artikel op Literatuur onder de Loep waar we favoriete boeken uit vakantielanden in het zonnetje konden zetten.
Als laatste komt er boek dat zich afspeelt in donker Afrika op de agenda,
Hart der duisternis - Joseph Conrad. In het prille begin, toen het k-g nog een heel klein groepje was, werd van deze auteur
De geheim agent besproken. Mocht je
Hart der duisternis al gelezen hebben, het boek leent zich uitstekend leent voor een herlezing, huiveringwekkend!
Zoals je ziet, valt er genoeg te lezen in 2025, dat is een hoopvol vooruitzicht. Laat gerust een reactie achter over het aanbod, alles is welkom, niets hoeft! Alvast veel voorpret en leesplezier gewenst!