Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De nieuwe agenda

op 24 februari 2023 door

De huidige agenda nadert zijn einde en daarom wordt het hoog tijd een nieuwe te lanceren! We selecteerden een mooie mix van Vlaamse klassiekers, klassiekers uit de wereldliteratuur en ook zit er deze keer weer een moderne klassieker bij. Heb je zin een of meer boeken met ons mee te lezen en bespreken? Noteer dan de data in je eigen agenda. Alle hier genoemde titels komen in de reguliere agenda te staan, die is hier te vinden, daar staan ook de juiste data bij.  Zoals jullie kunnen zien hebben we rekening gehouden met het Louis CouperusjaarBinnen het klassieker-genootschap is er ook nog het Dickenscafé, die heeft een 'status aparte', maar past er uitstekend bij, er is al één nieuwe titel bekend voor ergens in juni, houd de agenda in de gaten! 

Artikel en banner: Tea

2d8d614dbc90aab3934fbc5def27c54a.jpg

decf34695758924b6fb0eec89c42e9bd.jpgDeze boeken gaan we bespreken vanaf 1 juni 2023

Richard Powers - Tot in de hemel

'Tot in de hemel van Richard Powers is het verhaal van negen mensen die de wereld van de bomen leren zien – en horen. Een laadmeester bij de Amerikaanse luchtmacht die tijdens de Vietnamoorlog gered wordt door een bodhiboom, een verguisde wetenschapster die bomen met elkaar hoort communiceren, een kunstenaar met een bijzondere verzameling foto’s van een bedreigde kastanjesoort: deze drie, en nog zes anderen, allen onbekenden van elkaar, zullen op verschillende manieren betrokken raken bij een laatste, heftige verzetsdaad om de resterende paar hectare oerwoud van het Noord-Amerikaanse continent van de ondergang te redden. ‘Tot in de hemel’ is Powers ten voeten uit: een verrassende fusie van natuurwetenschap en literatuur, een monumentale roman over bomen en mensen. Het is een meeslepende vertelling over activisme en verzet, en tegelijkertijd een loflied op een wereld naast de onze.' (bron)

Harry Mulisch - Het zwarte licht 

'Een jongeman besluit na een ingrijpende gebeurtenis in zijn jeugd om zijn ingenieursstudie af te breken en kunstenaar te worden.' (bron)


Maurice GilliamsElias of het gevecht met de nachtegalen 

'Wanneer Aloysius ons hart verontrust, hangen we in de werkelijkheid onderstboven als betooverde apen.

De eerste zin van Elias is beroemd. In zeven hoofdstukken roept Gilliams het laatste jaar op van de kindertijd van Elias, een overgevoelige jongen die met zijn ouders, grootmoeder, ooms en tantes, neven en nichten in een kasteeltje woont.' (bron)

c7be7ab2d99d7aeedb802d9c1ba8b9cf.jpg

decf34695758924b6fb0eec89c42e9bd.jpgGabriel García Márquez - Honderd jaar eenzaamheid

Honderd jaar eenzaamheid (Spaans: Cien años de soledad) is een roman van Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez in het Nederlands vertaald door C.A.G.van den Broek). Het boek is een kroniek van de familie Buendía, waarvan de stamvader het stadje Macondo stichtte. Over verschillende generaties heen wordt de familiegeschiedenis van de Buendía's verteld, waarbij realistische elementen vermengd worden met magische gebeurtenissen en visionaire droomsequenties. (bron

Louis Couperus - Eline Vere 

Na de dood van haar ouders gaat Eline Vere inwonen bij haar zus Betsy en haar man Henk in Den Haag. Ze leeft in de gegoede kringen van de Haagse burgerij en hoeft niet te werken voor haar geld. Die omgeving werkt voor haar verstikkend. De dagelijkse bezigheden bestaan voor haar uit theevisites en operabezoeken en Eline ervaart die routine als een strop om haar nek en de mensen om haar heen als bekrompen en saai. Ondanks alle ontevredenheid onderneemt Eline niets om verandering in haar leven te brengen of om zich aan te passen aan haar omgeving. Met haar dromerijen maakt ze de werkelijkheid mooier dan die is, met als gevolg dat ze, eenmaal wakker geschud, steeds meer teleurgesteld raakt in het leven. Langzaam maar zeker raakt Eline ervan overtuigd dat haar leven beheerst wordt door het noodlot, waaraan niets te veranderen valt. (bron)

Louis Paul Boon - De Kapellekensbaan

De Kapellekensbaan is een grote roman over hoe we vandaag het slachtoffer dreigen te worden van een verkeerd begrepen moderniteit. Dit telkens weer herdrukte meesterwerk van Louis Paul Boon is het absolute hoogtepunt van de Nederlandstalige literatuur van de vorige eeuw. (bron)


Gabriel García Márquez - Liefde in tijden van cholera

Liefde in tijden van cholera is het onvergetelijke liefdesverhaal van Florentino Ariza en Fermina. Op ongeëvenaarde wijze worden grote thema's als liefde, dood, ouderdom, noodlot en begeerte samengebracht in een mild en menselijk universum. (bron)

b407030d17369005459c97f16ab83dd3.jpg
decf34695758924b6fb0eec89c42e9bd.jpg2024
decf34695758924b6fb0eec89c42e9bd.jpg
Georges Rodenbach - Het dode Brugge 
decf34695758924b6fb0eec89c42e9bd.jpg
Het dode Brugge werd in 1892 al meteen bij verschijning begroet als een meesterwerk van het symbolisme. 
In deze roman weet Georges Rodenbach (1855-1898) door het schilderen van de wisselende gemoedstoestanden van Hugues Viane, een weduwnaar die in het Vlaamse ‘Venetië van het Noorden’ de gelijkenis zoekt met zijn overleden vrouw, een obsederende liefde tot leven te brengen. (bron)
decf34695758924b6fb0eec89c42e9bd.jpg

Gustave Flaubert
- De leerschool der liefde 
decf34695758924b6fb0eec89c42e9bd.jpg
Een jonge student wordt smoorverliefd op een getrouwde vrouw. Het verloop van die liefde gedurende vijfentwintig jaar is de rode draad in deze onvergetelijke roman.

In De leerschool der liefde geeft Gustave Flauberts aangrijpende verwoording van het levensgevoel van zijn hoofdpersonage tegelijkertijd een beeld van zijn eigen generatie: de jongeren van 1840 die, vervuld van ambitie en idealen, toeleven naar de revolutie van 1848. De jonge student Frédéric Moreau wordt smoorverliefd op de getrouwde mevrouw Arnoux. Het verloop van deze liefde gedurende vijfentwintig jaar is de rode draad in deze onvergetelijke ontwikkelingsroman. Daarmee is De leerschool der liefde ook een, deels autobiografische, liefdesgeschiedenis. (bron)


Veel leesplezier! 



Reacties op: De nieuwe agenda

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Richard Powers

Richard Powers

Richard Powers (1957) schreef verschillende romans. Zijn roman Orfeo stond op d...

Harry Mulisch

Harry Mulisch

Harry Mulisch (1927-2010) groeide op als zoon van een Oostenrijks-Hongaarse vade...

Maurice Gilliams

Maurice Gilliams

Maurice Guillaume Rosalie Gilliams (Antwerpen, 20 juli 1900 - aldaar, 18 oktober...

Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez was een van de grootste schrijvers van...

Louis Couperus

Louis Couperus

Louis Couperus was een van Nederlands grootste romanciers en een van de eerste v...

Louis Paul Boon

Louis Paul Boon

Louis Paul Boon (Aalst, 1912-Erembodegem, 1979) was afkomstig uit een arbeidersg...