Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Charles Dickens - Zware tijden

op 29 december 2021 door

Het volgende boek dat hier besproken wordt is Zware Tijden. Het origineel Hard Times dateert van 1854 en is een minder omvangrijk werk in vergelijking met zijn andere romans. 

In tegenstelling tot al zijn andere romans behalve een, heeft Hard Times geen voorwoord of illustraties. Daarnaast is het zijn enige roman waarin geen scènes zijn in Londen. In plaats daarvan speelt het verhaal zich af in de fictieve Victoriaanse en industriële stad Coketown, een Noord-Engelse molenstad, die in zekere zin lijkt op Manchester, maar dan kleiner. Coketown is mogelijk gedeeltelijk gebaseerd op het 19e-eeuwse Preston.

Een van de redenen van Dickens om Hard Times te schrijven, was dat de verkoop van zijn wekelijkse tijdschrift Household Words laag was, en men hoopte dat de publicatie van de roman in afleveringen de circulatie zou stimuleren - zoals inderdaad het geval bleek te zijn. Het boek werd met gemengde reacties van critici ontvangen. Critici zoals George Bernard Shaw en Thomas Macaulay richtten zich vooral op de beschrijvingen van de vakbonden door Dickens, evenals op zijn pessimisme na de industriële revolutie met betrekking tot de kloof tussen kapitalistische eigenaars van fabrieken en ondergewaardeerde arbeiders tijdens het Victoriaanse tijdperk. F.R. Leavis, een groot bewonderaar van het boek, prees het in zijn boek The Great Tradition (1948) en nam het werk gedeeltelijk hierin op. (bron)

435500cde54024559a9563cd1741d716.jpg

Het toeval wil dat in het Literatuurcafé het project ‘Seizoencyclus – Ali Smith’ loopt en dat het volgende boek Lente als een van de motto’s Hard Times heeft! Lente gaan we in maart bespreken. 

 435500cde54024559a9563cd1741d716.jpg

Iedereen kan aanschuiven en meepraten in de discussie. Het startpunt is ergens begin februari, houd de reacties onder dit artikel in de gaten!

Banner en tekst: Tea 
Middelste afbeelding banner 



Reacties op: Charles Dickens - Zware tijden

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Charles Dickens

Charles Dickens

Charles John Huffam Dickens werd geboren op 7 februari 1812 en overleed op 9 jun...

Ali Smith

Ali Smith

Ali Smith werd in 1962 geboren in Inverness, Schotland. Vier van haar romans, w...