Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gustave Flaubert - De leerschool der liefde

op 01 januari 2024 door

We gaan weer eens een Franse klassieker lezen deze maand. Deze titel kwam op de agenda door een tip van Cies, hij vindt De leerschool der liefde van Gustave Flaubert een aanrader. In het Frans is het L'Éducation sentimentale, dat klinkt toch anders dan in de Nederlandse vertaling. Het is een kloeke roman die zich afspeelt in de tijd rond 1848, een roerige tijd in Frankrijk. Het hoofdpersonage neemt ons mee naar die tijd, hij zit er middenin en dit is dus niet alleen maar een roman over de liefdesperikelen van een jonge man. Eerder lazen we Madame Bovary van dezelfde auteur, het verslag is hier te lezen.

3af96e9549aa46cbc99ac92f06bc177d.jpg

Gustave Flaubert

Gustave Flaubert (Rouen, 12 december 1821 - Canteleu, 8 mei 1880) was een Franse auteur die gezien wordt als een van de belangrijkste romanschrijvers uit de geschiedenis. Zijn werk geldt als een hoogtepunt van de realistische literatuur, hoewel hij niet louter in deze stijl schreef; zo zijn er ook werken in zijn oeuvre die als romantisch gekarakteriseerd kunnen worden.[4] Zijn bekendste en meest invloedrijke werk is zijn debuutroman Madame Bovary uit 1857, een werk dat zich afspeelt op het platteland en handelt over de overspelige relaties van het hoofdpersonage Emma Bovary. De roman veroorzaakte een schandaal vanwege vermeende obsceniteiten, maar is van grote invloed geweest op onder meer Emile Zola en het naturalisme. Andere belangrijke werken van Flaubert zijn L'Éducation sentimentale en zijn correspondenties met onder anderen George Sand, Ivan Toergenjev en Louise Colet. (bron)

Over het boek 

L'Éducation sentimentale, Nederlands: De leerschool der liefde, is de laatste voltooide roman van Gustave Flaubert, verschenen in 1869. De laatste Nederlandse vertaling door Hans van Pinxteren stamt uit 1991. De roman vertelt, tegen de achtergrond van de revolutionaire periode van rond 1848, het enigszins autobiografische verhaal van een jonge man, de provinciaal Frédéric Moreau, en zijn liefde voor de wat oudere, getrouwde en onbereikbare mevrouw Arnoux. Hij verspeelt de diverse kansen die zich voordoen op een reële toenadering en blijft hangen in een zweverige droom van ideale liefde, die hem uiteindelijk volledig vervult en verlamt. (bron)

3af96e9549aa46cbc99ac92f06bc177d.jpg

Lees je mee? Neem ruim de tijd, het is geen dun boek, maar schijnt de moeite waard te zijn en het taalgebruik komt niet gedateerd over. We gaan het boek 1 februari bespreken, noteer wat je opvalt in het boek, eventueel een vraag, vergelijken met ander werk van Flaubert is interessant of iets uit dezelfde periode van een andere auteur misschien, alles is goed, kijk maar. 

Veel leesplezier!



Reacties op: Gustave Flaubert - De leerschool der liefde

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gustave Flaubert

Gustave Flaubert

Gustave Flaubert  (1821) had nauwelijks iets geschreven of gepubliceerd voo...