Harry Mulisch - Twee vrouwen
Harry Mulisch is een van de auteurs die veel aandacht krijgt in het klassieker-genootschap. In de afgelopen jaren hebben we al een aantal van zijn werken besproken en aangezien zijn oeuvre zeer omvangrijk en divers is, gaan we gewoon door met af en toe een werk van één van de 'grote drie' te lezen. Dit keer is Twee vrouwen aan de beurt voor een kritische blik.
Het boek
In 2008 kreeg bijna een miljoen Nederlanders een exemplaar van Twee vrouwen cadeau van Stichting CPNB in het kader van de bibliotheekactie 'Nederland leest'. Waarom deze kleine roman uit 1975 die verhaalt over een ingewikkelde lesbische liefdesrelatie? Het boek gaat niet eens over de Tweede Wereldoorlog, die de kern of misschien wel het DNA is van de mens en schrijver Harry Mulisch. Toch is er veel voor te zeggen om het grote publiek (nogmaals) kennis te laten maken met de personages Laura Tinhuizen en Sylvia Nithart.
Naast deze voorbeelden zijn er in Twee vrouwen nog talloze motieven die via een ingenieus literair spel naar elkaar verwijzen. Onder de oppervlakte van het verhaal dat de werkelijkheid beschrijft, schuilt bij Harry Mulisch altijd een groots opgezet fantastisch universum waarin een dieperliggende waarheid wordt blootgelegd. Mulisch vergelijkt de schrijver dan ook met een Schepper, een Genie, een God. Gelukkig bepaalt de lezer zelf wat hij van zijn verhalen gelooft! Link
Wil je meelezen en praten? Zorg er dan voor dat je het boek 1 oktober uit hebt, dan begint de bespreking!