Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Desiderius Erasmus - Lof der zotheid

op 01 januari 2019 door


Begin april bespreken we 

De Lof der zotheid (Moriae encomium, sive Stultitiae laus) is het bekendste werk van de Nederlandse humanist Desiderius Erasmus. Het is een satire die in 1511 werd gepubliceerd. De titel bevat een dubbelzinnigheid. Enerzijds kan men het interpreteren als Loflied op de Zotheid, waarbij Zotheid dus, passief, datgene is dat geprezen wordt; anderzijds als de Lof van de Zotheid waarbij de Zotheid, actief, op ironische wijze prijst wat in de maatschappij der mensen zot is. wiki

Gigi plaatste dit boek op haar lijst omdat:

Bij mijn toetreding tot het Klassieker-genootschap mocht ik een lijstje met klassiekers doorgeven. Op Wikipedia vond ik een lijst met nationale en internationale titels die men tot deze groep boeken rekende. De titel trok me direct vanwege mijn eigen hang naar zotheid. De schrijver, Erasmus, herkende ik direct doordat ik de brug en de universiteit, die naar hem vernoemd zijn, kende. Een boek dat uit de zestiende eeuw stamt, dat ooit in latijn geschreven werd en nu nog altijd te lezen is voor ons spreekt mij wel aan. Kan het nog klassieker, dacht ik toen ik mijn lijstje inleverde. In de afgelopen jaren lazen we heel wat klassiekers, maar niets dat zo oud is. Ik ging twijfelen. Was het een gekke gril om dit boek te willen lezen? Toen ik mijn twijfel ventileerde kreeg ik direct reacties van enthousiastelingen (Tea en Jan) die dit boek graag wilden lezen. Alle ander boeken die ik op mijn lijst heb staan moeten nu even wachten en we gaan ons buigen over dit werk, dat opgedragen is aan Thomas Moore.

Dit zal geen eenvoudig werk zijn om even weg te lezen, maar dat zijn we wel gewend en ook nu weer is er veel informatie te vinden op internet.

*Bijvoorbeeld op de site van de  Koninkrijk Bibliotheek  en misschien hebben jullie zelf ook nog goede tips om hier te delen.
*Een pdf van Lof der zotheid vind je hier
*Een interssant artikel
*Kerk en religie publiceerde dit artikel
*Op Historiek kun je je verder verdiepen
*Een artikel over Stefan Zweig en Erasmus
*Wanneer je lid bent van de bibliotheek kun je het ebook lenen
*Nog een interessant artikel

c6454dfcfac371db544daeb8be473bd0.jpeg

Gigi zal begin april starten met de discussie. Hieronder kunnen - ook voor die tijd - vragen, opmerkingen, tips etc geplaatst worden.

banner-Hans Holbein de Jonge: tekening in de marge van een vroege druk (Bazel 1515) van Erasmus' Lof der Zotheid

 



Reacties op: Desiderius Erasmus - Lof der zotheid

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Desiderius Erasmus

Desiderius Erasmus

Desiderius Erasumus was een geleerde priester, theoloog, filosoof, schrijver en ...