Siegfried Lenz - Bureau gevonden voorwerpen
De nieuwe maandklassieker wordt Bureau gevonden voorwerpen van Siegfried Lenz. Wie nog niets las van deze auteur is dit een goede start om kennis te maken met zijn thema's en schrijfstijl.
Wie was Siegfried Lenz?
Siegfried Lenz (1926-2014) was een Duitse schrijver en journalist. Samen met Heinrich Böll en Günter Grass werd hij in Duitsland gerekend tot de naoorlogse Grote Drie. Hij ontving vele literaire prijzen, waaronder de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel in 1988. ‘Deutschstunde’ is een van zijn bekendste werken en is naar het Nederlands vertaald als ‘Duitse les’. Lenz werd vooral beïnvloed door Ernest Hemingway en William Faulkner. Hij had een conventionele verhalende stijl die doet denken aan de verteller van de 19e eeuw.
Siegfried Lenz was een zoon van een douanier en op 13-jarige leeftijd kwam hij bij de Hitlerjugend, waarna hij in 1943 als soldaat bij de marine ging. Hij deserteerde vervolgens, omdat hij weigerde een opstandige medesoldaat neer te schieten. Na de oorlog studeerde Lenz Engels, literatuurwetenschap en filosofie in Hamburg. In 1948 ging hij als journalist aan de slag bij de krant Die Welt. Maar toen zijn eerste roman ‘Es waren Habichte in der Luft’ in 1951 verscheen, nam hij bij de krant ontslag zodat hij fulltime kon schrijven. Juni 2014 richtte Lenz een stichting op in Hamburg, die Lenz’ werk wetenschappelijk bestudeerd en jaarlijks de Siegfried Lenz prijs uitreikt. Naast 14 romans schreef Lenz ook theaterstukken, essays en andere werken. (bron)
'Een nog jonge man wil geen carrière maken en vindt een baantje bij Gevonden Voorwerpen op een station', aldus de flaptekst.
Ben je benieuwd naar de inhoud van dit boek? Lees dan met ons mee en neem kennis van de inhoud van dit boek met zijn zeer beknopte flaptekst! We beginnen de bespreking op 1 januari, dus in december lezen is de tip om mee te kunnen praten.