Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Virginie Loveling - Een revolverschot

op 01 augustus 2022 door

In de reeks Vlaamse klassiekers is Een revolverschot van Virginie Loveling het volgende boek dat op het programma staat. Begin september gaan we hem bespreken. Onlangs is het boek opnieuw uitgegeven omdat Schrijverscollectief Fixdit meer romans van vrouwen in de literaire canon wil.

283e7344032ee664def93252cd037c8b.jpg

De auteur

Virginie Loveling (Nevele 1836 - Gent 1923) wordt vaak samen met haar zus Rosalie (1834-1875) genoemd. De gezusters Loveling verwierven faam met hun spitsvondige, realistische gedichten, die ze samen schreven. Ook schreven ze novellen - die vandaag eerder 'korte verhalen' zouden worden genoemd. Omdat Virginie veel langer leefde dan haar zus, en tot op hoge leeftijd bleef schrijven, is haar literaire nalatenschap veel groter en gevarieerder: naast gedichten en korte verhalen schreef ze ook romans, kinderboeken, essays, reisreportages en postuum uitgegeven Oorlogsdagboeken . (bron)

Over het boek

In het wankele huwelijk tussen Nederland en Vlaanderen heeft Vlaanderen altijd de rol van de vrouw gespeeld. De Vlaamse cultuur zou aardser, emotioneler en uitbundiger zijn, meer in contact staan met het stoffelijke en lichamelijke. De Nederlandse cultuur daarentegen zou koel, ingehouden, rationeel en vergeestelijkt zijn. Wie Een revolverschot (1911) van Virginie Loveling (1836-1923) leest, begrijpt meteen waar de oude vooroordelen over het ‘aardse’ karakter van de Vlaamse literatuur vandaan komen. Nergens zijn de notabelen stijver, de priesters corrupter, de mannen driftiger en de vrouwen krankzinniger dan in de Vlaamse literatuur van het begin van de vorige eeuw. Natuurlijk kent ook de Nederlandse literatuur genoeg streekromans waarin het boerenbloed kruipt waar het niet gaan kan, maar zo rauw als bij de zuiderburen werd het Nederlands naturalisme niet. (bron)

283e7344032ee664def93252cd037c8b.jpg

Lees en praat je mee? Zorg dan het het boek 1 september uit is, veel leesplezier alvast! 


Banner en artikel: Tea




Reacties op: Virginie Loveling - Een revolverschot

Meer informatie

Gerelateerd

Over