Anton de Kom - Wij slaven van Suriname -
Een keuze van Marjolein zullen we bespreken op 1 september. Het is een actueel thema en een klassieker: Wij slaven van Suriname - Anton de Kom. Op het moment dat dit artikel geschreven wordt is er een tentoonstelling in het Rijksmuseum over slavernij.
Het boek
Wij slaven van Suriname van Anton de Kom is zowel een literair meesterwerk, persoonlijke en algemene geschiedschrijving als een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting. In dit boek uit 1934 werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden. De Kom vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte, en hoe verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen. Met grote eruditie schrijft hij over de verschrikkingen, maar ook over moed, zelfrespect en vrijheid. 157 jaar na de officiële afschaffing van de slavernij en 86 jaar na publicatie heeft het boek, en zijn boodschap, niets aan zeggingskracht ingeboet. (bron)
Je kunt het boek kopen, lenen in de bibliotheek, maar het is ook te downloaden
Wie mee wil doen met de bespreking, iedereen is welkom, kan zich op 1 september verheugen op de bespreking. Aanmelden hoeft niet, mag wel!
Banner en artikel Tea