Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn leesgewoontes

op 22 mei 2020 door

Maartje riep andere lezers op om haar vragen over hun leesgewoontes in te vullen. 
Dat is een leuke uitdaging dus ik neem de handschoen op. 

1. Heb je een speciale leesplek?

Ik heb al jaren een vaste zit/ligplek in onze woonkamer. Vanwege Orthostatische Intolerantie is het beter voor mijn lichaam om de dag zoveel mogelijk liggend door te brengen. Dan is de bloeddoorstroming het optimaalst  in mijn lichaam. Vandaar dat ik het prettigste in mijn Stokke kantelstoel lig. Met de nodige ondersteuning van een voedingskussen en een nekkussen heb ik al menig leesuurtje in deze stoel versleten. Links van mij heb ik een boekenkastje staan en rechts een glazen bedtafeltje waarop mijn ereader, pen, notitieboekje enz. binnen handbereik liggen. 

aac1e21f8e7869fdd37062a263e6719a.png

2. Boekenlegger of gewoon een stukje papier?

Het overgrote deel van mijn boeken lees ik op mijn ereader omdat ik moeite heb om een papieren boek vast te houden. Ondanks de hulpmiddelen zoals een boekenpoef en een boekenanker, blijft het problematisch. Op de ereader heb ik dus geen boekenlegger nodig. Dan is het een kwestie van cover dichtslaan en de reader onthoudt zelf waar ik ben gebleven. 
Als ik een papieren boek lees gebruik ik altijd een boekenlegger. Ik heb er diverse, dus keuze genoeg. Eén boekenlegger van Tamara Haagmans koester ik vanwege de tekst die ze er persoonlijk op heeft geschreven. Zie hieronder op de foto.

dda9e205c739de59d69bbfc59ba23b98.png

3. Kun je zomaar ergens in het verhaal stoppen of moet je een bepaald aantal pagina's lezen of moet je een hoofdstuk uitlezen?

Meestal lees ik van hoofdstuk naar hoofdstuk, tenzij de hoofdstukken erg lang zijn dan lees ik tot het einde van een alinea. Wanneer ik dan weer start met herlezen hoef ik nooit terug te lezen wat eraan vooraf ging.

4. Kun jij multitasken tijdens het lezen?

Tijdens het lezen van een boek lukt me dat niet. Wel als ik een boek luister. Tijdens het luisteren kan ik mijn brood maken en een was opvouwen. Ik speel graag het gamespelletje Hay day op mijn ipad, dit is voor mij makkelijk te combineren met een luisterboek.

5. Lees je één boek tegelijk of liever meerdere?

Meestal lees ik twee boeken naast elkaar. Eén leesboek en één luisterboek. Ik probeer vaak een verschillend genre en onderwerp naast elkaar te lezen/luisteren. 

6. Eet of drink jij tijdens het lezen?

Om mijn bloedvolume op peil te houden moet ik veel drinken en zout gebruiken. Dus ja, 's morgens drink ik twee koppen decafé koffie, tussen de middag een kop bouillon, en 's middags en 's avonds een pot kruidenthee. Hiernaast moet ik minstens twee liter water drinken.

7. Lees je overal of alleen thuis?

Doordat ik huisgebonden ben lees ik alleen thuis!

8. Lees je hardop of in stilte?

Ik lees altijd in stilte.

9. Lees je wel eens vooruit of sla je wel eens stukken over?

Op een ereader is het niet makkelijk om vooruit te lezen, het gaat wel maar ik doe dat nooit. Ook niet als ik een papieren versie aan het lezen ben. Ik sla nooit stukken over, als het verhaal te saai of traag verloopt stop ik met het boek. Hoewel ik dat nog niet vaak gedaan heb. 

10. Breek jij de ruggen van boeken of laat je ze als nieuw?

Het is zonde om de ruggen te breken. Daarom zijn sommige boeken met een stugge rug dan voor mij ook moeilijk om vast te houden, vandaar mijn voorkeur voor ebooks.

11. Schrijf jij in boeken?

Nooit! Evenals het breken van ruggen vind ik in boeken schrijven zonde. Als ik iets wil markeren in een boek gebruik ik plakkertjes op de pagina waar de quote of belangrijke zin staat. Op onderstaande foto zie je hoe het er dan uit komt te zien. 
Op de reader kan ik handig markeringen aanbrengen. Na het uitlezen kan ik die dan nogmaals nalopen indien gewenst. 
15e40f2d95548ee99b45ca6c53cf82bb.png

12. Hoe kies jij je nieuwe boek?

Dat hangt helemaal van mijn stemming af. Ik heb mezelf dit jaar als extra leesuitdaging een boekenbingo opgelegd. Dit naast de Hebban reading challenge. Tevens probeer ik ook elke maand een boek van de boekenweekchallenge te lezen. Ik plan niets vooraf, heb wel boeken opties bij de challenges ingevuld om te lezen, maar heb mezelf de ruimte toegestaan om daar vanaf te wijken. Dus is er weer een boek uitgelezen dan kijk ik op dat moment waar ik zin in heb om te lezen. 



Reacties op: Mijn leesgewoontes