Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gezellige leesclub met een andere kijk op marktplaats

op 13 juli 2020 door

Tijdens de gedeeltelijke lockdown kwam Hebban met de thuisleesclubs waaronder ook deze met Zo goed als nieuw van Petra Vollinga, met 15 enthousiaste lezeressen gingen we van start.
Wat was er nu fijner de afgelopen tijd samen te lezen en daarover te praten

 

Over het boek:

Leef mee met de lotgevallen van vier zeer verschillende, maar allemaal even hartveroverende personages, van wie de levens uiteindelijk samenkomen
Zwangere Tessa, gepensioneerde Annegien, pas gescheiden Herman en globetrotter Jeff hebben op het eerste gezicht niks met elkaar te maken. Behalve dat ze allemaal een goede reden hebben om iets te kopen of verkopen. Het romantische antieke bed bijvoorbeeld, waarin Tessa -zichzelf al op een roze babywolk ziet zitten. De rode Kia, waar Annegien vanaf moet omdat ze met een camper naar Afrika wil. Reisgenoot Herman, die na zijn saaie huwelijk niet kan wachten om op avontuur te gaan. En Jeff, die na -jaren van freewheelen zijn geliefde rugzak aan de wilgen hangt, om nou toch eindelijk eens volwassen te worden.
Alle advertenties op Marktplaats hebben hun eigen verhaal. Het verhaal van de eigenaar. Maar wat als je die verhalen nog een tijdje zou volgen? Dan kan het zomaar zijn dat ze een heel eigen leven gaan leiden en veel meer met elkaar te maken hebben dan je in eerste instantie dacht.

Stijl en sfeer

Een cover kan heel veel doen voor een boek, het kan je aantrekken maar ook weer niet.
De vrolijke cover van Zo goed als nieuw heeft een oranje volkswagen busje op de cover, met een hond die uit het raam kijkt, wat vonden we van deze cover.
foxlake :
De gezellige cover met zo’n leuk Volkswagen busje trok mij direct aan.

Marieke: eerste indruk is goed. Het is bij een ebook wat moeilijker te zien, maar ik had de cover al op FB voorbij zien komen.Volgens mij is er zelfs een poll geweest met twee of drie mogelijke covers. Deze vond ik de leukste. Zo lief met dat hondje en zo’n busjes is ook zo lekker nostalgisch.

Lucette: De cover ziet er leuk uit. De stijl is een beetje 'oud' of retro, prima passend bij een boek over Marktplaats. Verder gewoon lekker vrolijk.

jaimy: Leuke cover, met het busje en de hond. Oogt vrolijk en ik ga dan ook uit van een luchtig verhaal. Ik verkoop veel op marktplaats, vooral nu we aan het verhuizen zijn, dus ik ben heel benieuwd naar het verhaal van de liefde vinden!

Kaartenvrouwtje: De cover was ik meteen verliefd op, die hond met het busje.. alleen al om de cover zou je het boek willen lezen.

Personages

Dit is een verhaal die draait om de zwangere Tessa, gepensioneerde Annegien, de pas gescheiden Herman en wereldreiziger Jeff en de advertenties op marktplaats die op een mooie manier samen zijn gekomen in dit verhaal. Ze komen bij elkaar in verschillende verhaallijnen in dit boek.
Hoe vonden we dat de personages zijn neergezet, sprong er een favoriet uit of vonden we allemaal iets anders, eigenlijk vonden we allemaal iets anders, er was geen uitgesproken favoriet personage, de personages werden gewoon over het algemeen allemaal leuk gevonden.

Cisca: Ook ik vind de personage's erg goed neergezet.
Eerst 1 voor 1 kennismaken met de personage's en hoe ze in het schuitje van marktplaats terecht zijn gekomen.
Erg goed gedaan vond ik.
Mooie personage's allemaal met hun eigen karakter dat je er goed uit kunt halen.


Jeannet: Ik vindt het erg leuk dat je " kennis maakt" met alle personages.

Die later in de verhaallijnen elkaar tegen komen.
Ik heb geen personage wat ik leuker vond.
Het is zo geschreven dat ieder personage met zijn/haar verhaal even interessant is.

Essylynjonk: Ik vond de personages erg leuk en wilde vooral meer weten over Tessa en Jeff, terwijl ik de reis van Annegien en Herman het interessantst vond om te lezen, zelfs met een glimlach af en toe. De schrijfster is goed in het gevoel geven dat je de personages leert kennen en dat je begrijpt hoe ze zich gedragen.

Wilma: Ik vond de personages heerlijk om te lezen, lekker geëmancipeerd, zowel Tessa en Annegien als Jeff en Herman.

Ik vond Herman echt cool, die verbaasde iedereen met zijn leventje alleen. Het lijk me geweldig om dit soort dingen van jezelf te ontdekken.

 

Opbouw

De opbouw is voor ieder boek weer net even anders, de ene keer is de wat beter geslaagd dan de andere keer, iedereen mocht haar mening geven over wat ze van de opbouw vonden, in de breedste zin van het woord.

Jennifer:
De opbouw was origineel en liep goed in elkaar over. Erg leuk en creatief bedacht.

Linda: De opbouw was goed.
Eerst de verschillende hoofdstukken over de hoofdpersonen die je dan een beetje leert kennen.
Daarna komen de personen bij elkaar.
Zo leuk geschreven boek was zo uit.

Nelelau: De opbouw was het grote pluspunt van het verhaal... Ik denk als het verhaal anders gestructureerd had geweest, dat ik het niet zo leuk had gevonden. Het plot is geschreven met een hele originele insteek. Eerst leer je de personages kennen, voelen hun ontwikkeling doorheen het proces en daarna worden ze samengevoegd.

Lisette: De opbouw zit goed in elkaar, eerst iedereen leren kennen en dan ervoor zorgen dat iedereen met elkaar wordt verbonden. Ik wilde blijven doorlezen, om er achter te komen hoe alles verder zou gaan.
Het verhaal zit goed in elkaar, jammer dat het boek uit was, had nog wel willen doorlezen!

3 woorden
Een boek in 3 kernwoorden is wel lastig, maar zegt vaak wel veel over een boek, hieronder wat voorbeelden.

Marieke Origineel, vrolijk, feelgood

Jennifer Origineel, gemoedelijk, vlot

Helma Eigentijds, vrolijk, feelgood

foxlake1: Hedendaags,vlot en zeker origineel.

Linda: Verbonden, vrolijk en feelgood

Wilma: Origineel, modern, luchtig

 

Verfilming:
Van heel veel boeken zijn films en series gemaakt, de een wat beter geslaagd dan de ander,
Nu zou er van dit boek natuurlijk ook een film of een serie gemaakt kunnen worden, de reacties op de vragen naar welke acteurs waren wat wisselend, wel kwam Frank Lammers, Simone Kleinsma als Herman en Annegien vaak voorbij, soms kon er geen antwoord worden gegeven, omdat er niet veel tv werd gekeken.

Marieke: Renate, ik ben hier slecht in. Ik kijk geen tv en lees geen roddelbladen. Ik ken maar heel weinig acteurs enzo. Ik probeer wel wat, met bn ers die ik dan kan bedenken
Annegien Simone Kleinsma
Herman Bartho Braat (gtst)
Jeff Bing uit gtst, geen idee hoe hij heet
Tessa Maan

Foxlake1: Annegien - Loes Luca
Herman - Huub Stapel
Jeff - Jim Bakkum
Tessa - Fockeline Ouwerkerk

Renate: Annegien Raymonde de kuijper
Herman Frank Lammers
Jeff Maurits Delchot
Tessa Abbey Hoes
Exvriend Gijs Blom
Exvrouw Herman Martine Sandifort (al is die misschien toch nog iets te jong)


Linda: Annegien Simone Kleinsma
Herman Paul de Leeuw
Jeff Thijs Romer
Tessa Elise Schaap

Rvk93: Annegien zeker Simone Kleinsma
Herman Andre van Duin
Tess Chantal Janzen of Elise Schaap
Jeff Thijs Romer of Maarten Tijsmans
Wat een leuke vraag!


Jaimy: Maar poeh, even nadenken en spieken bij de andere antwoorden.
Ik vind idd Everon Hooi wel bij Jeff passen, Simone Kleinsma als Annegien lijkt me ook erg leuk! Herman door die man van de Jumbo reclames
en Tessa, hmmmm Gigi Ravelli
Essylyn  ik ben hier helemaal niet goed in. Dus dan maar een lijstje van acteurs die ik ken :)

Annegien: Angela Schijf
Herman: Frank Lammers
Tessa: Titia Hoogendoorn
Jeff moet ik jullie helaas schuldig blijven, daar kan ik niemand bedenken.


Oordeel
Het boek werd goed beoordeeld met 9 keer 4 sterren, 4 keer 5 sterren en 2 keer 3 sterren kwam het gemiddelde uit op 4,1 ster wat een hele mooie score is

3 sterren
Lucette: "Een fijne, vlotte feelgood voor een zomers gevoel."


Ik gaf het boek 3 sterren
.

4sterren
Cisca:“Petra heeft dit boek heel fijn geschreven. Voor ik het wist had ze me te pakken en was ik zo een eind weg in het boek.”


Ook ik heb het boek 4 sterren gegeven.


Marieke:’Zo goed als nieuw is een originele feelgoodroman die fijn is om te lezen. met leuke personages en een hoopvol verhaal’’ 4 sterren

5 sterren

Rvk93: ‘’Voor mij was het zinnetje waar het houten beeldje wordt herkent door de zoon een mooi kippenvel koment 'quote'. Na jaren herenigen.’’ Een dikke 5 sterren



Reacties op: Gezellige leesclub met een andere kijk op marktplaats

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Petra Vollinga

Petra Vollinga

Petra Vollinga (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden, waar...