Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Longlist Hebban Thrillerprijs 2022

op 08 juni 2022 door

Natuurlijk had ik me ook opgegeven voor de jurering van de Hebban Thrillerprijs 2022 en gelukkig mocht ik meedoen. Op 2 februari werd de longlist bekend gemaakt. De jury kreeg elk vier boeken toegewezen. Hieronder vertel ik hoe het mij vergaan is.

Toegewezen boeken

Op twee februari werd elk uur een boek bekend gemaakt. Super spannend, spannend welk boek het is maar ook of ik het al gelezen had. Uiteindelijk had ik van de vijftien boeken er zes al gelezen. Maar van de toegewezen boeken maar één gelezen.

De volgende vier boeken kreeg ik toegewezen:

eaecf6fc9f572932ed195080e1d6993c.jpg

Wat ik in het juryrapport heb gezegd over deze vier boeken:

De Camino: De boeken van Anya zijn geen thrillers waarbij je op het puntje van je stoel zit, maar ze zijn erg goed geschreven. Ook het "historische" gedeelte is weer erg mooi uitgelegd zodat je er ook nog iets van opsteekt. Ook de omgeving is goed en mooi omschreven. Erg leuk was het dagboekfragment aan het einde van elke dag, dit gaf zeker een meerwaarde. Ik heb vier sterren gegeven omdat het niet allemaal helemaal geloofwaardig was, maar ze heeft me weer verrast met deze prachtige thriller en een volgend boek van haar hand, ga ik ook zeker weer lezen.

Hou het stil: Wim Bax heeft een prettige schrijfstijl, het verhaal is goed te volgen. Tijdens het lezen krijg je vraagtekens maar dit worden gedurende het verhaal beantwoord. Ik vond het boek niet reuzespannend maar wel spannend genoeg om door te willen blijven lezen. Het boek heeft bovennatuurlijke elementen en is daardoor niet voor iedereen weggelegd. Dat tevens het thema coming of age erin verwerkt zit, vind ik echt een positieve toevoeging en maakt het een verhaal voor deze tijd. Heden en verleden lopen door elkaar heen in de korte hoofdstukken die naarmate het boek vordert ook langer worden. Kortom het boek leest vlot weg en het is een origineel verhaal. De auteur heeft me positief verrast.

Minnaar: Ik moest er wel even in komen, maar toen ik er in zat was het erg moeilijk weg te leggen. De personages zijn goed weergegeven, je leert ze langzaam aan allemaal goed genoeg kennen en dat is prima voor een thriller. Origineel is de indeling gedaan van zucht, naar alsmaar sterkere wind naarmate de spanning in het boek stijgt, tot tornado om vervolgens weer af te zwakken naar stil en nieuwe wind. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je vlot kan lezen. De spanning in deze thriller vond ik echt zoals een thriller hoort te zijn en een echt pluspunt.

Lenoir: Het verhaal zit goed in elkaar, bijzonder dat waargebeurde feiten, soms iets anders verwoord in het boek voorkomen, dit maakt het ook tot een geloofwaardig verhaal. Gelijk vanaf het begin boeit het verhaal en door de verschillende vertelperspectieven blijft het boeiend om te lezen. Een minpuntje is het aantal herhalingen wie wie is, dit had van mij iets minder gemogen maar het geeft aan de andere kant ook wel duidelijkheid. Kijk zeker uit naar een volgend boek van deze auteur. Dat hij onderzoeksjournalist is, kan je duidelijk merken, aan de goed uitgewerkte verhaallijn.

Het formulier zoals ik het ingestuurd heb met motivatie van mijn nummer één tot en met vier:

933f07896e96c5535be02a9fb7f8f93d.jpg

Alle boeken

Doordat ik met het lezen van de toegewezen boeken erbij al negen gelezen had en nog een paar in huis had, vond ik het leuk om de hele longlist te gaan lezen.  Ik vond alle boeken goed geschreven, maar natuurlijk heb je meer met de ene manier van schrijven dan met een andere. Nadat ik alle boeken gelezen heb, zou dit mijn volgorde zijn:

  1. Lenoir - Bas Haan : zie hierboven (shortlist)
  2. De Perfecte Engel  - Eva Nagelkerke : ook vanaf het begin spannend, je wordt telkens op het verkeerde been gezet (shortlist)
  3. De Camino - Anya Niewierra : zie hierboven (shortlist)
  4. Vogeleiland - Marion Pauw : een pakkend verhaal, niet helemaal geloofwaardig, maar zo spannend en mooi geschreven (shortlist)
  5. Minnaar - Ilse Ruijters : zie hierboven
  6. Orakel - Thomas Olde Heuvelt : verrassend goed, zag sommige beelden zo voor me afspelen
  7. De nachtdienstEsther Verhoef : een origineel begin maar ook deels voorspelbaar 
  8. Het Evacomplex - Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg : verhaal zit goed in elkaar, een beetje voorspelbaar
  9. Verdwenen - Ingrid Oonincx : leuk verhaal en heden en verleden door elkaar maar niet echt super spannend 
  10. Een meesterstuk - Peter Römer : goed verhaal, veel actie en interessant. Niet echt een band doordat het soms te snel ging
  11. Het mollenfeest - Dominique Biebau : vond het niet echt spannend en voorspelbaar (shortlist)
  12. De upgrade - Steven van Belleghem : Leest vlot en prettig speelt zich in de toekomst af
  13. De cursus - Elvin Post : erg voorspelbaar, wist al bijna wat er ging gebeuren en wie de dader was
  14. Hou het stil - Wim Bax : zie hier boven
  15. Nachtmerrie - Winchester McFly : leuk en origineel bedacht, bovennatuurlijk en top dat het zich in Groningen afspeelt

Natuurlijk smaken verschillen en had jij waarschijnlijk een hele andere keuze gemaakt nadat je alle boeken gelezen had. Ik heb alleen drie en vier sterren gegeven, de boeken waren echt van goede kwaliteit en lagen erg dicht op elkaar. Vond het best lastig om een volgorde aan te geven, dit kan op een ander moment ook anders zijn. Nog één nachtje slapen en dan weten we wie de Hebban Thrillerprijs 2022 gewonnen heeft. Aangezien er best veel boekhandelaren in de jury zitten verwacht ik een hele andere winnaar. Morgen zal ik erbij aanwezig zijn met een aantal Hebbanisten en ik kijk er erg naar uit: De Avond van het spannende boek"

Kom jij ook? 



Reacties op: Longlist Hebban Thrillerprijs 2022

Gerelateerd