Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

50 jaar terug: de eerste mens op de maan

op 31 augustus 2019 door

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens een kleine stap op de maan zette. Deze grote stap voor de mensheid spreekt erg tot de verbeelding van de jeugd. Ruimtevaart en alles wat er mee te maken heeft, is een geliefd thema bij kinderen. Wij lazen recent Reis naar de maan een deel uit de serie Wow! van Clavis.

door Joke –

Over Wow!

Wow! Staat voor de verwondering en bewondering voor dieren, planten en verschijnselen die heel bijzonder zijn. Reis naar de maan is het vierde deel van deze serie. Eerdere delen hadden als onderwerp magische planten en dieren, dino’s en de aardkorst. Deze reeks staat los van een andere non-fictie reeks van Clavis, Wondere wereld. De leeftijdsaanduiding geeft aan van 5 tot 12 jaar.

Auteur van alle boeken in deze reeks is Mack (van Gageldonk). Hij studeerde journalistiek en de liefde voor tekenen riep hem later naar de kunstacademie. Hij is nu zowel auteur als illustrator. Veel non-fictieboeken zijn door hem geschreven of geïllustreerd maar bijvoorbeeld ook verschillende peuterboeken. Met zijn tekeningen wil hij kinderen doen lachen.

Over Reis naar de maan. De vlucht, de landing, de eerste voetstappen.

Het boek is zoals we dat van Clavis gewend zijn mooi vormgegeven. Een vierkant formaat met per dubbele pagina een grote foto aan de ene kant en tekst aan de andere kant. De auteur voegt met kleine cartoonachtige tekeningen wat humor toe. Dit spreekt zeker aan en zo oogt het nooit te serieus.

De informatie kan voor jongere lezers soms wat moeilijk zijn. Echter door het gebruik van vrij eenvoudige zinnen zullen ook deze kleine geïnteresseerden heel wat te weten komen over het onderwerp. Leuke weetjes houden de aangeboden kennis interessant voor het jeugdig publiek. De ondertitel de vlucht, de landing, de eerste voetstappen geeft de indruk dat dit boek enkel over de maanlanding gaat. Er wordt echter ook meer algemene info gegeven over andere manen, astronauten, raketten. Ongeveer dezelfde info wordt ook wel eens herhaald zoals over het rondspringen op de maan. (blz. 35 en 53) Ergens staat een verwijzing naar de eerste ruimtereiziger, het hondje Laika. Er staat dat nadat de dieren de test goed hadden doorstaan, mensen het ruimteavontuur aandurfden. Bij mijn weten is het met Laika toch niet zo goed afgelopen.

Als doelgroep wordt vanaf 5 jaar aangegeven. Zulke jonge lezers hebben toch wel begeleiding en wat extra uitleg nodig. Vermoedelijk kunnen kinderen vanaf 8 jaar dit boekje stilaan zelf lezen al zullen ze dan niet alles begrepen hebben. Voor hen is het aan te raden dit boek in kleine delen te lezen. Kinderen hebben over het algemeen veel interesse in non-fictie maar de vraag is of dit boekje alle kinderen zal aanspreken. Visueel waarschijnlijk wel maar tekstueel zullen sommigen wellicht afhaken. Dit boek kan een mooie aanvulling zijn voor de – soms wat karig uitgevallen – informatieve afdeling van de klasbibliotheek.

Over meer maanboeken

Uit ervaring weet ik dat boeken over de ruimte zeer populair zijn en daarom hier een lijstje met andere boeken over onze maan.

De maan Pop-up - Anne Jankéliowitch

We gaan naar de maan - Mireille Geus

De ontdekking van de maan - Govert Schilling

De maan - Claire Llewellyn

Waarom verandert de maan van vorm? - Melissa Stewart

De zon, aarde en maan - Pierre Winters

En deze fictie boeken met heel wat informatie wil ik jullie toch zeker niet onthouden:

Armstrong - Torben Kuhlmann

De geheime sleutel naar het heelal - Stephen en Lucy Hawking (eerste deel van de George serie)

Hebben jullie nog aanvullingen voor dit lijstje?



Reacties op: 50 jaar terug: de eerste mens op de maan

Meer informatie

Gerelateerd

Over