Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogtour: Het geheim van het Klavertjesplein

op 29 augustus 2020 door

Micheal Reefs kreeg voor mij als schrijver bekendheid met de Bieb-bende-serie. Een serie die ik welliswaar nog nooit gelezen heb, maar die - ik kan het niet helpen - een enorme aantrekkingskracht heeft voor mij als lezer van jeugdboeken! Nu was ik één van de gelukkigen die een voorproefje mocht nemen op zijn nieuwste boek Het geheim van het Klavertjesplein, en dat betekende dat ik eindelijk kennis mocht maken met Reefs en zijn schrijf- en verteltalenten.

Door Annemieke de Jong

Samenvatting boek

Je zou maar wonen op het Klavertjesplein in Hartendal... want daaraan ligt namelijk het schijnbaar 'vervloekte' Torenhuis. Aan het Torenhuis hangen zes zware sloten zodat niemand de deur kan open. De verhalen stellen namelijk dat het Torenhuis met zijn dikke muren als doel heeft het kwaad gevangen te houden. Het openen van de deuren zou dan ook grote gevolgen hebben! 

Soms probeert het kwaad te ontsnappen, dan gaat de bel en moeten alle bewoners naar binnen... niet naar binnen gaan zou - net als het open gaan van de deuren - grote gevolgen kunnen hebben voor alle bewoners van het Klavertjesplein.

Maar ja, leuk die jarenoude verhalen... ze zijn vooral een beperking! Sophie, Doortje, Jerry en Rick hebben weinig op met de verhalen. Ze vragen zich af of ze wel waar zijn. En dus besluiten ze op onderzoek uit te gaan. Bovendien krijgen ze langzaam maar zeker meer sleutels in hun bezit door hun onderzoek. En zo blijkt al snel dat dat - op het eerste gezicht - onschuldige onderzoek, nog wel eens grote gevolgen zou kunnen hebben.

Een boek vol elementen

Het geheim van het Klavertjesplein is een boek dat menig jeugdige avonturier aan zal spreken. Het zit bijzonder sterk in elkaar!

Vriendschap

De kracht van vriendschap speelt in veel jeugdboeken een belangrijke rol, zo ook in Het Klavertjesplein. Het is mooi hoe de vriendschappen tussen de verschillende personages duidelijk in het boek aanwezig zijn. Het verhaal laat zien dat echte vriendschap heel bijzonder is. Dat het er voor zorgt dat je elkaar als vrienden nog zo goed kan kennen, maar er altijd iets verrassends kan zijn. Dat het betekend dat je er voor elkaar bent, maar vooral... Dat het helpt om allerlei situaties te doorstaan.

Fantasy

Fantasy is gelukkig een krachtig element dat steeds vaker terug te vinden is in jeugdliteratuur. En wat zou ik vroeger gesmult hebben van een fantasyverhaal zoals dat van het Klavertjesplein. Het alledaagse karakter van een huis en zijn bewoners waarover vele verhalen de ronde doen - iets wat denk ik veel jeugdige lezers zullen herkennen. Daarnaast is het mooie van het fantasy element in dit boek, dat het zonder twijfel fantasy is maar het je als lezer niet het gevoel geeft dat het een overkill aan fantasy is.

Avontuur

Reefs neemt je vrijwel direct mee op avontuur. Zijn beeldende en levendige schrijfstijl spelen daarin een belangrijke rol. Die zorgen ervoor dat je je als lezer in het verhaal kan laten zuigen. Ook de prachtige illustraties vormen daarin een meerwaarde. Je maakt niet kennis met het Klavertjesplein, maar je maakt deel uit van het Klavertjesplein en alle avonturen die daarbij horen!

Eindoordeel

Reefs is er in geslaagd een krachtig en avontuurlijk verhaal neer te zetten, dat je van het begin tot het einde meezuigt in een zeker niet alledaags fantasy-verhaal dat beleeft wordt door een 'gewoon' vriendengroepje. Dit maakt dit boek een absolute aanrader voor de jeugdige fantasyliefhebber!

Het boek krijgt van mij ****.

Hebben jullie Het geheim van het Klavertjesplein al gelezen? Laat ons weten wat je er van vond!



Reacties op: Blogtour: Het geheim van het Klavertjesplein

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Michael Reefs

Michael Reefs

Michael Reefs (1986) is een van de best gelezen Nederlandstalige kinderboekenaut...