Boemboeken
In het kader van de Week van het Beeldverhaal besteden we wat meer aandacht aan boeken met veel illustraties en in het bijzonder vandaag de Boemboeken. Gastschrijver Yvette verklaart het fenomeen aan de Club voor Jeugdliteratuur.
Boemboeken is een term die verzonnen is door uitgeverij Fontein, maar die wel aanspreekt en toepasselijk is voor de jeugd en manier van lezen in deze tijd. Boemboeken zijn er vanaf 7 jaar, en ze staan vol spanning, actie, goeie grappen en plaatjes.
Wat maakt ze dan anders dan andere boeken? Boemboeken zijn stoer, ze zitten vol actie en avontuur en ze bevatten meer moeilijkere woorden en diepgang. Lezers zijn onbewust bezig met begrijpend lezen, wereldoriëntatie en beeldvorming. Er is veel afwisseling in type plaatjes, dus je leest niet “standaard” en als er dan geen tekst bij staat moeten kinderen de context uit de plaatjes halen.
Onderschat een boek niet, omdat er veel illustraties in staan. Het vergt soms ook een technisch inzicht om de beelden te verwerken en verbanden te leggen. Ideaal voor de minecrafters onder de lezers.
Welke boemboeken zijn er zoal te vinden (van jonge naar oudere lezers):
Hannes Hunebed, scharminkel uit de steentijd
Zijn opa vond het vuur uit, zijn vader het wiel. KATSJING! Maar eh... wat gaat Hannes uitvinden? En hoe komt hij onder zijn verplichte overgangsrite uit?? En als hij daar niet onderuit komt, hoeveel spierballen heeft hij dan wel niet nodig om te overleven?!Hannes Hunebed, scharminkel uit de steentijd is het eerste deel in de serie Hannes Hunebed, een boemboek volledig in kleur. Prehistorisch lachen geblazen, met tekst is van Aaron Reynolds en illustraties van Phil McAndrew.
Monsterallergie van Katja Centomo , Francesco Artibani
Monsterallergie is een griezelkomedie vol taalgrappen voor lezers van 7 tot 12, en het eerste deel in de verfilmde serie Monsterallergie. Evi verhuist, maar haar nieuwe buurjongen Dex is RAAR. Aangezien Evi raar toevallig heel interessant vindt, gaat ze er meteen op af. Ze komt erachter dat Dex nog raarder is dan ze al dacht; hij is niet alleen allergisch voor alles, hij ziet ook monsters!
Dat komt goed van pas als de poes van Evi zoek blijkt, en het tweetal alles op alles moet zetten om haar terug te halen. Want monsters zien is één ding, maar ze verslaan? Da’s heel andere koek.
De poptropica-reeks
Het idee van deze reeks boeken is afkomstig van Jeff Kinney, bekend van de “Het leven van een loser” serie. Poptropica – Het geheim van de landkaart is het eerste deel in de serie Poptropica, volledig in kleur geïllustreerd door Kory Merritt. Tekst van Jack Chabert.
Wanneer hun luchtballon in een storm terechtkomt, dreigt er groot gevaar voor Mya, Boyan en Jordy. Ze landen op een tropisch eiland in Poptropica, het verborgen eilandenrijk. Een mysterieuze landkaart helpt ze in hun zoektocht terug naar huis. Maar dan kruist de duistere Octavius hun pad. Hij heeft andere plannen met de landkaart. Hoe kan Octavius worden uitgeschakeld? En… vinden de drie ooit hun weg naar huis? Lezer Greet Oostvogels schrijft er over: Het taalgebruik is aangepast aan dat van de hedendaagse jeugd en vaak heel grappig en herkenbaar. De taalgrapjes zijn als volwassen lezer ook te waarderen.
De verhouding tekst en plaatjes is precies goed en ze spelen perfect op mekaar in. Vaak zijn er plaatjes zonder tekst maar daar spreken de tekeningen dan weer erg goed. De karakters van de drie kinderen zijn erg verschillend zodat de lezende kinderen zich zeker met één van hen kunnen vereenzelvigen.
Na deel 1 volgen nog deel 2 Expeditie Verdwaald en deel 3 Het geheime genootschap.
Wetenschapper Blake experimenteert met het ombuigen van tijd en verliest daarbij zijn zoon John. Sindsdien bevaart spookschip de Mary Alice de zeeën van vroeger en nu, met John aan boord. 1493, 1634, 1768; de Mary Alice is er geweest.
Dat is niet zonder gevaar, want er zijn kapers op de kust die haar tijdreisgeheim willen ontrafelen. Magnaat Carlos Dahlberg bijvoorbeeld, die alles inzet op de vernietiging van de Mary Alice. Maar wie het verleden aanvalt, zet de toekomst op het spel...
In het begin is het onduidelijk waar het nu over gaat, wat is nu die Mary Alice en wat zijn al die termen. Daar kom je gaandeweg overheen en dan wil je ook de afloop weten. Soms staat er best gedetailleerde en pittige achtergrondinformatie, wat het boek ook geschikt maakt voor oudere lezers (in ieder geval vanaf 13 jaar). Aan boord van het spookschip is het eerste deel in de nieuwe serie De tijdreizen van John Blake. Auteur Philip Pullman is bekend van onder meer de bekroonde bestsellertrilogie Het gouden kompas, Fred Fordham maakte de sfeervolle illustraties.
De spill zone is verboden toegang. Na een mysterieus ongeluk zijn de hele stad en de wegen ernaartoe afgesloten. Maddies ouders zijn er omgekomen, haar zusje zegt sindsdien niets meer, en Maddie heeft niemand om op terug te vallen. En dus waagt ze haar leven in de spill zone om foto’s te maken van al het gruwelijks wat daar rondwaart, om die op de zwarte markt te verkopen aan de hoogste bieder. Maar om ongeschonden uit de spill zone te komen moet je geluk hebben. Heel veel geluk. De spill zone is een griezelig spannende graphic novel van bestsellerauteur Scott Westerfeld en DreamWorks-illustrator Alex Puvilland. Voor stoere 14-plussers. Toch zegt recensent Koen: “ondanks de grimmige setting heeft het boek niets duisters – het is in tegendeel letterlijk heel kleurrijk, met in de spill zone zelfs de meest exuberante inkleuring, wat uiteraard verrassend en origineel is”.