Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: De groene hand

op 17 juli 2019 door

De Groene Hand is een geheime club van vijf leden. Ze maken vaak spannende dingen mee. Sanne en Antoinette gingen de uitdaging aan en besloten het boek te lezen. Maar dat is niet het enige! Het boek staat vol met raadsels, opdrachten, puzzels en zelfs een quiz! Lees snel mee wat we van dit interactieve boek vonden.

Door Sanne en Antoinette

Niet één maar twee verhalen!

In het eerste verhaal Het raadsel bij de oude fabriek zijn de vijf met hun klas op kamp als de spaarpot met het fooiengeld verdwijnt. De vijf gaan op zoek naar de vermiste spaarpot. Waar kan deze toch zijn? Wie zijn er allemaal verdacht? De vijf werken goed samen en spreken geregeld even af om hun bevindingen te verzamelen. Hun schoolkamp krijgt door dit avontuur een hele andere wending dan ze hadden kunnen vermoeden.

Het tweede verhaal De verdwenen kamer speelt zich dichter bij huis af. De kinderen spotten een verdacht busje en hun boomhut wordt ook nog eens vernield. Wat is er aan de hand? Kunnen ze dit raadsel oplossen zonder in de problemen te komen? Uiteindelijk komen ze met hun speurwerk in de krant. De Groene hand wordt nog bekend!

Buddyread

Antoinette: Wat een leuk dat deze mysterie pocket twee verhalen bevat. Dubbel zoveel leesplezier dacht ik gelijk! Beide verhalen zijn spannend en Daniël, Anniek, Flora, Hilde en Fabio maken veel mee! Wat ik zo leuk vind aan dit boek is dat alle vijf de personages een belangrijke rol hebben. Dit zorgt voor een goede balans in de verhalen, maar je leert ze ook alle vijf wat beter kennen.

Sanne: Leuk dat we dit boek samen kunnen lezen Antoinette! En stiekem zijn we niet met ons tweetjes, maar trek ik er nog vier oren bij. Ik lees het verhaal voor aan mijn kinderen. Inderdaad zijn beide verhalen spannend en allebei hebben ze wel iets. Zo'n kamp wordt wel extra spannend met het raadsel dat de vijf moet oplossen, maar blijkbaar kan mysterie dus ook in je eigen buurt opduiken!

Schrijfstijl en leeservaring

Antoinette: Susan van 't Hullenaar heeft een snelle pen en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op. De verhalen zijn niet al te lang, waardoor je snel door het eerste verhaal raakt. Doordat het boek interactief geschreven is, maakt dat lezer mee kunnen speuren en puzzelen met de Groene Hand. Een ding is zeker! Je verveelt je niet tijdens het lezen! 

Sanne: Het kost geen enkele moeite om door het boek heen te komen. Het tempo in de verhalen ligt hoog, we hoeven niet lang te wachten tot er vreemde dingen gebeuren en de kinderen op mysterietocht gaan. De schrijfstijl van 't Hullenaar is soepel, ze gebruikt geen lange zinnen, maar wel veel dialogen waardoor we ons snel onderdeel voelen van De groene hand. De hoofdstukken zijn kort en worden afgesloten met een kleine cliffhanger. De kinderen vonden het fijn om naar de verhalen te luisteren, maar.... (zie het kopje 'Interactief boek')

Personages

Antoinette: Wat ik een groot pluspunt vind aan deze Mysterie Pocket is dat alle vijf de kinderen, Daniël, Anniek, Flora, Hilde en Fabio, hun eigen ideeën en aandeel hebben binnen de verhalen. Het zijn vijf totaal verschillende personages die ieder hun eigen kwaliteit hebben. Hierdoor zal elke lezer zich wel met een van de vijf leden zich kunnen identificeren.

Sanne: Doordat er zowel jongens als meiden in het verhaal een rol hebben gekregen, zullen de verhalen van De groene hand ook voor beide leuk zijn om te lezen. Ze zijn niet specifiek geschikt voor jongens of meiden en dat is leuk! 
De kinderen uit de verhalen van De groene hand weten wat ze willen, maar zijn ondanks dat soms ook weleens bang, of weten even niet wat te doen. Dat maakt ze ook weer heel gewoon.

Interactief boek

Antoinette: Een ding is zeker! Het boek staat vol met opdrachten, raadsels en tips. Er zit zelfs nog een quiz bij om te onderzoeken wat voor detective jij bent. Hoe spannend is dat! De verhalen zijn niet echt heel uitgebreid, maar dat is de interactiviteit in het boek wel! 

Sanne: maar... de kinderen vonden het lang duren voor de eerste puzzels en opdrachten kwamen. En in het eerste verhaal, waar we mee zijn begonnen, waren de opdrachten eigenlijk elke keer hetzelfde. Ze moesten per personage invullen wie er werd verdacht. Hierdoor verslapte de aandacht snel. De raadsels, opdrachten en puzzels tussen de twee verhalen in waren dan wel weer een schot in de roos! Heel goed uitvoerbaar en erg leuk voor in de vakantie.

Conclusie

Antoinette: De avonturen van de Groene Hand zijn erg leuk, vooral omdat de lezer bij het verhaal betrokken wordt. Van mij hadden de verhalen wel wat langer gemogen omdat er nu veel in een kort verhaal gebeurd. Hierdoor las ik veel informatie wat soms net wat 'te' was. Het gaf een haastgevoel in mijn leeservaring van de beide verhalen.
Naast deze twee verhalen, heeft de auteur nog drie verhalen over de Groene Hand uitgebracht. Deze verhalen ken ik nog niet. Ik kan mij voorstellen dat kinderen uitkijken naar de avonturen van deze vijf vrienden. Je leert ze steeds een beetje beter kennen. Ik weet zeker dat de vijf nog een hoop avonturen kunnen gaan meemaken, maar of ik deze boeken ga lezen? Ik twijfel nog.

Sanne: De verhalen zijn kort, hebben een hoog tempo en zijn heel goed voor te lezen. Doordat Susan van 't Hullenaar veel gebruik maakt van gesprekken tussen de leden van De groene hand is het voor de lezer net of het onderdeel is van het geheime genootschap. De spanning in de verhalen wordt al snel opgebouwd. Het is geen moment saai in de avonturen en weet zo de aandacht van de kinderen vast te houden. Maar toch, die opdrachten in de verhalen hadden meer en gevarieerder mogen zijn. Gelukkig maken de opdrachten tussen de verhalen een hoop goed, maar dit zijn geen opdrachten die betrekking hebben op het verhaal. 

Eindoordeel

Zowel Antoinnette als Sanne geeft de mysterie pocket 3,5 sterren. Het boek is interactief en daagt kinderen uit om mee te doen met de avonturen. Antoinnette vond de verhalen, omdat ze zo kort waren, net teveel van het goede. Er gebeurt veel in een te kort verhaal. Sanne vond dit voor de kinderen juist fijn, zodat het niet moeilijk was om hun aandacht vast te houden.

Kortom: de verhalen van De groene hand zijn erg leuk en spannend en nodigen kinderen uit om zelf naar buiten te gaan.



Reacties op: Buddyread: De groene hand

Meer informatie

Gerelateerd

Over