Buddyread - Gangsterschool in zes vragen
Wie dit leest behoort hopelijk tot de groep Betrouwbaren (of misschien ook niet?), maar er zijn anderen, zoals de ouders van Milly en Charlie die beroemd en berucht zijn. Deze boeven zien hun kinderen graag in hun voetsporen treden en sturen ze naar een school die hen zal opleiden tot topcriminelen. Op een afgelegen plaats ligt het Rabauw College en de ergste nachtmerrie van de leerlingen daar is naar het Kruimeling College voor Crimineel Beroepsonderwijs of naar een gewone school tussen de Betrouwbaren gestuurd worden. Ze zuller er dan ook alles aan doen om dat te vermijden.
Auteur Kate Wiseman komt eind deze maand naar Nederland. Hoog tijd voor Evy en Katy om voorbereidingen te treffen en Gangsterschool te lezen om te kijken wat ze vinden van de enige goede school ter wereld waar toekomstige helden en schurken de kneepjes van het boevenvak kunnen leren. Milly en Charlie beleven in ieder geval de nodige avonturen en moeten de school voor een groot onheil weten te behoeden, terwijl ze ondertussen hun uiterste best doen om zichzelf te blijven in een wereld waarin alles precies tegenovergesteld is aan normaal.
1. De insteek van het boek is een school die kinderen opleidt tot gangsters. Is het idee geslaagd?
Evy - De titel verklapt het natuurlijk al wat, maar het is toch altijd afwachten wat er dan mee gedaan wordt. De school is goed opgezet en is bevolkt door erg kleurrijke figuren. Het is echt de kern van het boek als je het mij vraagt. We komen veel te weten over de geschiedenis en het reilen en zeilen van het dagelijkse leven op dit internaat. Grappig vond ik het feit dat je uit een criminele familie moet komen om te worden toegelaten en dat iedereen zijn specialisme heeft. De leerlingen krijgen al een stempel nog voor ze een voet over de drempel hebben gezet.
2. Wat vond je van de opbouw van de plot?
Evy - Ik vind dat het verhaal goed in elkaar zit, maar de uitgebreidheid van de school staat niet helemaal in verhouding tot de vrij ‘snelle’ invoering van Pecunia Valcente. Dat heeft dan wel weer als gevolg dat het boek in het geheel wel vlot aanvoelt.
Katy - De plot zit boordevol actie. Het is vanaf de eerste minuut duidelijk dat Milly en Charlie op hun hoede zullen moeten zijn. Hun vriendschapsband ontstaat snel, maar ze maken minsten aan hetzelfde tempo vijanden. Het geheel is goed uitgewerkt en er is voldoende aandacht voor de belangrijkste personages. Terwijl Milly en Charlie in een avontuur verzeilt raken, komen de onderlinge banden tussen de school, de criminelen en hun familie aan bod, zonder dat dit de gebeurtenissen stoort.
3. Welk personage vond je het leukst en wie zie je liever niet terug in het vervolg (of zeker wel).
Evy - Ik vind beide hoofdpersonages superleuk! Van de nevenpersonages was ik niet heel wild, voornamelijk de leraren op de school. Natuurlijk hebben die allemaal hun ‘dingetjes’ en hoort dat erbij. Toch heb ik er niet eentje die ik graag zou terugzien dus ik hoop dat deel twee eigenlijk een volledig nieuw pakket aan leraren heeft. Griselda Geselkat mag natuurlijk wél blijven! Het type ‘ruwe bolster, blanke pit’ komt bij haar heel goed naar voren.
4. Wat kan je zeggen over de schrijfstijl?
Katy - De stijl is erg fris en direct. Milly is niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten en dat blijkt ook uit de dialogen en de inkijk die de lezer krijgt in haar gedachtegang. Het is allemaal 'to the point', waardoor het verhaal veel vaart heeft. Wat ook erg leuk is, is de scherpe humor en de woordgrappen. Kate Wiseman verpilt weinig tot geen tijd aan het scheppen van sfeer door de omgeving te schetsen, maar laat die voortkomen uit de actie. Hierdoor raakt de lezer snel betrokken bij de gebeurtenissen.
5. Welk fragment uit het verhaal vond je het beste?
Evy - Hoofdstuk 10 en hoofdstuk 26 waren mijn favorieten. Hoofdstukken 10 en 26 belichten de kwaliteiten van Milly en Charlie. Ze werken samen en ook al zijn ze niet door en door slecht, ze hebben er wel plezier in om iemand anders te snel af te zijn.
Katy - De lessen in onbeleefd- en opstandigheid waren erg grappig. Goed gevonden van de auteur. Daarnaast heb ik erg genoten van de zoektocht naar Pecunia door de krochten van de school, lekker spannend.
6. Waarom wou je het boek lezen? Voor wie is het geschikt?
Katy - Het idee achter het boek is origineel. De flaptekst maakte me nieuwsgierig en op die manier was ik meteen gewonnen om het een kans te geven. Daarnaast is ook de paarse, donkere cover aanlokkelijk en mysterieus tegelijk. Het gegeven van een gangsterschool leek me bijzonder. Het verhaal is geschikt voor iedereen vanaf 9 jaar die wel van een vleugje, spanning, mysterie en humor houdt. Het boek bevat echter geen illustraties, behalve het identieke tekeningetje aan het begin van elk hoofdstuk. Prenten zijn niet echt nodig, maar het kan een hindernis vormen voor lezers die af en toe nood hebben aan een rustmoment in het verhaal.
Katy - Voor mij was het een super leuke leeservaring en het boek krijgt de vijf volle sterren! De schoolsetting en de indeling in dievenbendes deden een beetje denken aan Harry Potter, maar daar hield de vergelijking op. Geen magie, wel lessen in criminaliteit, geheime gangen, een groot complot en twee doorzetters die goed gebruikmaken van hun eigen talenten. Milly en Charlie zijn toffe hoofdpersonages die op zoek zijn naar hun eigen identiteit. Het verhaal geeft aan dat ze ermee worstelen, maar legt er niet overdreven de nadruk op. Ik zie veel mogelijkheden voor een vervolg en hoop dat Kate Wiseman de verwachtingen zal kunnen waarmaken. Charlie en Milly beginnen in ieder geval nog maar pas aan hun opleiding en wie weet... misschien slaag de school er toch nog in om topcriminelen (met het hart op de juiste plaats weliswaar) van hen te maken.