Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread... Morrigan Crow en de wondersmid

op 20 april 2019 door

Na het veelbelovende eerste deel van de serie Nevermoor, zaten wij bij de Jeugdliteratuurclub vol smacht te wachten op het tweede deel: Morrigan Crow en de wondersmid. Joke, Katy, Annemieke, Sanne en Ilja pakten met een grote dosis ongeduld het boek van de deurmat. Kan het tweede deel eigenlijk wel aan de hoge verwachtingen voldoen? 

Samenvatting

Morrigan Crow mag zich aansluiten bij het Wondergenootschap. Ze heeft alle proeven doorstaan en ze mag nu aan de prestigieuze opleiding beginnen. Morrigan kan niet wachten! Alleen dan blijkt op haar eerste schooldag dat haar rooster er anders uitziet dan ze had gehoopt. Ze krijgt les over de gruweldaden van de wondersmeden voor haar en mag geen enkele leuke les bijwonen. En hoe zit het met al die mysterieuze verdwijningen. Is Nevermoor eigenlijk wel zo'n mooie en magische plek als Morrigan zich had voorgesteld? Of is het een plek waar angst de boventoon gaat voeren?

Cover

Het tweede deel heeft in tegenstelling tot het eerste deel geen blauwe, maar een rode kleur. Rood is niet echt 'onze kleur', want vrijwel iedereen had een persoonlijke voorkeur voor de blauwe cover van deel 1. Annemieke en Joke merkten op dat de kleuren van de covers met elkaar contrasteren en dat het op de boekenplank niet echt een geheel lijkt te zijn. Ilja leest het boek zonder de papieren omslag en vond de blauwe linnen cover met zilveren letters enorm chic. Sanne vult dit aan: "Haal je de papieren omslag er af, dan verschijnt er een blauwe stoffen kaft, bij deel 1 verscheen er juist een rode kaft als je de blauwe omslag verwijderde. Dat vind ik dan weer een leuk detail."

Personages

Yes! Wat waren we blij dat we de oude bekende personages weer terug zagen! De bekende personages uit deel 1 komen allemaal weer terug, worden beter uitgewerkt en aangevuld met nieuwe personages, zoals de leden van unit 919. Net zoals in deel 1 zijn de personages zeer zorgvuldig uitgewerkt. Katy zegt hier terecht over: "Er zitten weinig typetjes in het boek, alle personages hebben goede en slechte eigenschappen of dragen bijvoorbeeld een deel van hun verleden met zich mee. Er is ruimte voor nuance en de opzet van Nevermoor maakt een grote variëteit aan karakters mogelijk." Dit wordt aangevuld door Joke: "De personages zijn eigenlijk goed uitgewerkt. Je leert ze kennen met hun sterktes en hun zwaktes en tegelijk blijft er ook nog voldoende mysterie over waardoor je nieuwsgierig wordt naar hoe het hen verder zal vergaan. Af en toe verrast een personage door anders te reageren dan je verwacht. Het geeft te denken over vooroordelen die je zelf wellicht soms hebt."

Thema's

Magie komt uiteraard weer aan bod in dit tweede deel, maar er worden ook andere thematieken uitgehaald. Annemieke heeft het bijvoorbeeld over acceptatie en de tegenpool: het niet geaccepteerd worden. Ilja beaamt dit, maar wil daar ook loyaliteit toevoegen. Aan wie ben je loyaal en wat bepaalt waarom je loyaal naar iemand bent? Een mooie toevoeging hierop komt van Sanne. Ze leest er ook de zoektocht naar identiteit in.

"Morrigan is duidelijk op zoek naar haar plekje en naar haar identiteit. Waar hoort ze bij? Wie is haar familie? Elk kind wil zich ergens thuis voelen en dat geldt zeker ook voor Morrigan. Ze heeft haar ouderlijk huis verlaten, een plek waar ze zich niet gewenst voelde. Nu heeft ze wel een warm nest gevonden in Hotel Decaleon, maar ondanks dat heeft ze nog steeds het gevoel een buitenstaander te zijn in unit 919. Ook Morrigan wil graag geaccepteerd worden zoals ze is, wie wil dat niet?"

Illustraties

Morrigan Crow en de wondersmid bevat eigenlijk geen illustraties, enkel wat versieringen aan het begin van elk hoofdstuk en de tekeningen op het schutblad. Vooral die tekeningen vielen Annemieke op, ze nodigden haar uit om verder te gaan lezen. Katy en Ilja misten de illustraties totaal niet. Zij geven beiden aan dat de tekeningen nu niets weggeven van het verhaal en dat de tekst zo goed geschreven is dat het de lezer uitnodigt om zelf een beeld van het verhaal te vormen.

De schrijfstijl

Het tweede deel is, net als deel 1, beeldend geschreven en prettig leesbaar. Wel wordt er een kanttekening gemaakt door Ilja: "Er zitten echt wel moeilijke woorden in en de namen zijn soms om over te struikelen, maar ik ervaar dat totaal niet als last." Dit wordt door Sanne erkend. Dankzij de moeilijke woorden en lange zinnen vindt zij het boek meer geschikt voor tieners en jongvolwassenen dan voor de gevorderde basisschoolleerling.

Deel 1 vs. deel 2

De verwachtingen na deel 1 waren natuurlijk enorm hoog. Toch stelt dit tweede deel ons totaal niet teleur. Joke: "Deel een was dan wel vernieuwender, toch lukt het de auteur om ons nog te verrassen in deel 2. Voor mij geen voorkeur, het is alsof je gewoon verder leest in hetzelfde boek. En het goede nieuws is dat er nog een deel zal volgen want dit verhaal voelt nog niet uitverteld. Er valt nog heel wat te ontdekken." Sanne vond een citaat uit het boek dat haar gevoel bij deze serie beschrijft:

"Ze voelde een warme, zonnige gloed midden in haar borst, alsof daar een opgekrulde kat tevreden lag te spinnen."

Conclusie

Tijd voor het eindoordeel! 

Annemieke

Net als deel 1, is deel 2 ook echt een boek om van te genieten - voor jong en oud! - Ik gaf het boek 4,5 sterren.

Ilja

Wondersmid is echt een waardig vervolg. Bij series heerst er vaak een gevaar: het tweede boek kan niet tippen aan het eerste deel. Wondersmid heeft dat niet, het sluit perfect aan op deel 1 en je maakt je nog nieuwsgieriger naar de avonturen van Morrigan. Er moet voor mij een derde deel komen om mijn vragen te beantwoorden. Wondersmid krijgt van mij 4 sterren!

Joke

Dit is niet de eerste serie over een school waar leerlingen opgeleid worden in magie en toverkunsten, en er zijn veel overeenkomsten met Harry Potter maar toch blijft het origineel genoeg. Ik ben fan van deze wereld, men mag me er zo naartoe transporteren. ‘Beam me up….’ De vijf hele sterren van mij.

Katy

Wondersmid is voor mij vier sterren waard en ik kijk al uit naar het derde deel in deze reeks. Het is een wonderlijke mix van de juiste ingrediënten: spanning, humor, magie en een tot de verbeelding sprekende wereld. Het is gemakkelijk om parallellen te zien met succesverhalen zoals die van Harry Potter, maar de boeken over Morrigan Crow hebben een eigen insteek en een origineel concept, zodat je dit tijdens het lezen snel vergeet en helemaal opgaat in het avontuur.

Sanne

Ik heb ontzettend genoten van De wondersmid, vol magie en vriendschap. Ik weet niet of Jessica Townsend het irritant vindt, of juist gestreeld is door alle vergelijkingen met Harry Potter, maar ze hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat de avonturen van Morrigan Crow te veel lijken op die van Harry Potter. Morrigan is uniek en je zult van haar gaan houden. Dat ben ik ook gaan doen. De wondersmid is een garantie voor een aantal magische uren leesplezier. Een aanrader! 4 sterren.

Ben jij ook zo'n grote fan van Nevermoor? En al bekend met dit tweede deel? Wij willen graag van jullie weten wat jullie van Morrigan Crow en de wondersmid vinden!



Reacties op: Buddyread... Morrigan Crow en de wondersmid

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jessica Townsend

Jessica Townsend

Jessica Townsend is Australische, maar woonde een paar jaar in Londen, de stad d...