Buddyread Zeven kleine criminelen
Bij Zeven kleine criminelen denk je misschien gelijk aan de televisieserie die momenteel te zien is op NPO ZAPP. Het verhaal is gebaseerd op het boek Zeven kleine criminelen, geschreven door Christian Francella. Samen met mijn bijna 14-jarige dochter Katinka besloot ik het boek te lezen. Zij bekeek daarnaast ook de serie tot afgelopen zondag.
Geschreven door Antoinette en Katinka
Waar gaat het verhaal over?
In een Italiaans dorp besluiten zeven 12-jarigen een bank te overvallen omdat hun leider geld nodig heeft. De kinderen zijn heel verschillend en komen uit verschillende milieus. Toch staat dit hun vriendschap niet in de weg. Ze besluiten een plan te bedenken om de bank te beroven. In ieder geval zal de jonge serveerster, die elke dag om dezelfde tijd koffie brengt aan de beveiliger van de bank, verleidt moeten worden om een slaappil aan de koffie toe te voegen. Zo weten ze zeker dat ze directe toegang tot de bank zullen hebben.
Uiteraard hebben ze ook spullen nodig bij de overval. Ze zorgen voor bivakmutsen, tassen en natuurlijk wapens. Zal het ze gaan lukken om de bank te overvallen? Want waarom komt juist nu 'de Mexicaan' terug naar het dorp? Hij zat toch in de gevangenis?
Nadat ze de rollen hebben verdeeld en de dag hebben bepaald, is het eindelijk zover. Maar dan gebeurt er iets wat niemand ooit had kunnen voorspellen. Hoe gaan deze jonge criminelen hier mee om? Hoe belangrijk is hun vriendschap?
Wat vind jij van het verloop van het verhaal? Klopt deze met de serie?
Katinka vindt het boek lastig om in te komen. De personages hebben allemaal Italiaanse namen die ik door elkaar haal. Ik heb hierdoor niet altijd in de gaten wie er aan het woord is. Het was voor mij geen makkelijk boek om te lezen. Pas op de helft begreep ik meer van het verhaal en werd het spannender.
Ik heb eerst het boek gelezen, voordat de serie startte op televisie. Wat gelijk opvalt, is dat de zeven kleine criminelen in de serie Nederlandse namen hebben. Doordat het gespeeld wordt, begreep ik het verhaal beter. Misschien ga ik het boek opnieuw lezen als de serie is afgelopen.
Het klopt dat het boek geen makkelijk begin kent. Nadat Antoinette het boek had uitgelezen, las ze op internet dat het boek onder het genre Young adult viel en wordt aanbevolen vanaf zo'n 15 jaar. In het begin is het niet echt duidelijk welke kant het verhaal op zal gaan. Antoinette heeft de televisieserie niet gezien, maar hoort van Katinka de verhalen. We komen beiden tot de conclusie dat de serie makkelijker te begrijpen is dan het boek.
Hoe ontwikkelen de jonge zeven criminelen zich?
In het begin is het zoeken wie aan het woord is en wat de reden is dat juist die persoon mee wil helpen aan de overval. Halverwege het boek krijgt het verhaal meer lijn en snap je de echte reden. Antoinette vond dat alle zeven personages genoeg ontwikkeling doormaken en je leert ze alle zeven beter kennen. Of het echt zou kunnen gebeuren dat vraagt ze zich af, maar het geeft het verhaal wel evenwicht.
Katinka had gehoopt dat vanaf het begin meer lijn in het verhaal zou zitten. Nu was het vaak gissen over wie het nu ging en waarom diegene wat zei of zich zo gedroeg. Deze verwarring vind ik van het verhaal afleiden. Toch vind ik in de televisieserie de personages anders dan in het boek. Dit komt denk ik doordat ze het spelen en je ziet wie wat zegt of doet. De televisieserie vind ik meer ontwikkeling doormaken.
Is het boek wel geschikt voor een televisieserie?
Katinka vindt dit zeker waar. Ik vind de serie op televisie beter dan het boek omdat deze meer duidelijkheid geeft dan het boek. Ik had liever de serie eerst gezien, voor ik het boek las. Het boek kent lange zinnen en is wat lastig te lezen, ondanks dat ik veel en graag lees. Het is geen boek voor basisschoolleeftijd, terwijl ik dit wel meer vind van de televisieserie.
Antoinette gaat de televisieserie waarschijnlijk nog kijken, maar bespreekt deze geregeld met Katinka door. Ik kijk zo weinig televisie. Dat is de reden dat de serie nog niet gekeken is. In eerste instantie had ik mijn twijfels over de verfilming van het boek. Zou deze niet te ingewikkeld worden voor de jongere kijkers? Het punt is dat het verhaal goed is, maar de schrijfstijl is wat taaier door de lange zinnen en langzame opbouw. Door het verhaal los te zien van de schrijfstijl, kom ik zeker tot de conclusie dat het boek geschikt is voor een televisieserie.
Hoe zou jij het boek en televisieserie beoordelen?
Antoinette heeft de televisieserie niet gezien, dus kan deze niet beoordelen. Het boek heeft wat moeite gekost om te lezen, vooral de eerste helft. Het boek is qua schrijfstijl niet geschikt voor de Jeugdliteratuur. Hiervoor is het boek echt wel moeilijk te begrijpen. Vanaf een jaar of 15 zal de schrijfstijl beter te behappen zijn, maar zal het verhaal misschien wat kinderachtig kunnen overkomen. Zeven kleine criminelen is een boek die wat mij betreft tussen twee genres wankelt. Ik geef 3,5 sterren.
Katinka is het met Antoinette eens qua doelgroep. Het boek vind ik echt niet makkelijk om te lezen, terwijl ik vaak Young adult boeken lees. Ik geef het boek 3 sterren omdat het mij niet helemaal wist te overtuigen.
De televisieserie vind ik beter uitgewerkt en beter begrijpbaar dan het boek. Daarom zou ik deze beter beoordelen dan het boek. 4 sterren.
Kennen jullie het boek, de serie op televisie, of allebei? Wat vinden jullie van de Zeven kleine criminelen? Wij zijn benieuwd naar jullie mening!