Cadeautips! Hartverwarmende winterverhalen
Je bent op zoek naar een boek. Voor jezelf of om aan iemand cadeau te geven. Maar wat moet je nou precies kiezen? We delen een aantal boekentips met jullie, dit keer in het thema 'hartverwarmende winterverhalen'. Deze mooiste boeken kunnen we je van harte aanbevelen.
- door Sanne en Joke -
Voor jongere kinderen
Het sneeuwt in Praag. Het is al donker. Peter keert terug van school. Maar wat draagt hij daar onder zijn arm? Toon eens, Peter, wat je daar bij je hebt! Zo begint een warm en teder verhaal over een achtergelaten teddybeer.
De kinderen die haar vinden, noemen haar Flora en stilaan wordt de beer deel van de familie.
Maar van wie ontvangt Flora al die brieven? En waarom kijkt ze zo graag in een atlas?
De sfeer van dit boek katapulteert je 40 jaar terug in de tijd. Niet verwonderlijk want de oorspronkelijke versie verscheen in Tsjechië in 1973 waar het uitgroeide tot een klassieker. Niet onterecht want Teddybeer Flora vertelt een tijdloos en liefdevol verhaal dat zich afspeelt in een nagenoeg idyllische wereld, de wereld zoals hij kan zijn in de ogen van een kind. Een boek om even bij weg te dromen.
Op een winterochtend in het Toverbos zagen Bosbas en Sprieter, twee sneeuwkevers, een jongetje liggen. Een echte jongen, slapend in de sneeuw. Bosbas en Sprieter sprongen in het rond en piepten: 'Wat nu!" Want als dit jongetje de weg naar het Toverbos had gevonden zouden de anderen volgen. De bosbewoners noemden de jongen IJsvinger: zijn huid was wit als sneeuw en alles wat hij aanraakte met zijn wijsvinger, bevroor meteen. En dat kwam goed van pas toen de trollen, die al jaren wilden leren toveren IJsvinger uit het Toverbos ontvoerden...
Een sprookjesachtig en schattig verhaal met dito tekeningen. Mijn ondertussen volwassen kinderen waren er dol op en ook bij de leerlingen in de klas blijft dit een steeds terugkerende favoriet. Een echte voorleestopper.
De sneeuwman is een schitterend prentenboek zonder tekst, dat kinderen en volwassenen al vijfentwintig jaar lang boeit. Het verhaal wordt verteld door middel van plaatjes en legt met de dromerige beelden de onschuld en verwondering van de kindertijd vast. Dit unieke boek blijft een favoriet en is niet meer los te denken van de tijd rond kerst.
Dit ontroerende, prachtige prentenboek zonder tekst is een echte klassieker. Het is vooral bekend door de verfilming uit 1982, die een oscarnominatie in de wacht sleepte. Fijn om eerst samen te lezen en dan naar de film te kijken. Voor wie er niet genoeg van kan krijgen, schreef Michael Morpurgo naar aanleiding van de 40ste verjaardag van dit boek, een verhaal bij de prenten. Zo kunnen ook de oudere kinderen er nog steeds van genieten.
Voor oudere kinderen
Voor oudere kinderen die lekker met een boek weg willen kruipen, kunnen we je de volgende boeken tippen:
Er was eens een kasteel begint op kerstavond. Samen met zijn zusjes en moeder gaat Muis Mallory op weg naar opa en oma om Kerst te vieren. Het sneeuwt hevig en als de kinderen op de achterbank ruzie maken en hun moeder even niet oplet, raakt de auto in een slip. Muis wordt uit de auto geslingerd en belandt in de sneeuw. Gedesoriënteerd gaat hij op pad door het magische landschap waar hij dieren, monsters, tovenaars en andere bijzondere figuren tegenkomt. Zou er op tijd hulp komen in deze koude winterse nacht?
Er was eens een kasteel is geen schattig sprookje. Het is een spannend verhaal, over bang zijn en niet weten wat je moet doen. Als lezer lukt het je niet om in het hoofd van Muis te kijken en te voorspellen wat er gaat gebeuren. Elk moment kan het sprookje een andere wending krijgen en het is daarom geen moment saai!
Feo woont samen met haar moeder in het bos. Ze verwilderen tamme wolven die door de rijke Russen aan de kant worden gezet. Dit tot ergenis van generaal Ravkov. Volgens hem verzetten Feo en haar moeder zich tegen het regime van de tsaar. Feo moet samen met de wolven vluchten om te overleven en komt terecht in iets wat de vorm van een revolutie aanneemt. Haar moeder en Feo leerden de wolven hoe ze in het wild moesten overleven, maar Feo lijkt in een zelfde situatie te komen.
Feo en de wolven is een adembenemend avontuur over vriendschap, kracht en doorzettingsvermogen dat zich afspeelt in het ijskoude Rusland. Na slechts enkele regels te hebben gelezen, heeft het boek je bij de kladden en laat het je niet meer los. Gedetailleerd bespreekt Rundell de weersomstandigheden, hoe de dieren zich gedragen en bewegen, maar ook hoe verschillende geuren zijn. De geur van verbrande huizen, van natte wolven, van angst en hoop. En dat maakt het boek een complete beleving, als een film waarin jij de hoofdrol speelt. Het is een winters verhaal dat wordt verteld als een sprookje, maar lief is het zeker niet. Het is heldhaftig, stoer, maar soms ook gruwelijk en bloederig.
De zoon van een zigeunerin, Sébastien, wordt gevonden als een pasgeboren baby in de Alpen en opgevoed door César en zijn kleinkinderen Angélina en Jean. Op dezelfde dag wordt Belle geboren, een mooie witte Pyrenese berghond die is verwaarloosd en steeds een nieuw baasje krijgt. Totdat ze op een dag ontsnapt uit een kennel. Wanneer Sébastien Belle redt uit de handen van de dorpelingen, die de hond als een bedreiging zien, als een 'beest' dat de omgeving onveilig maakt, sluiten de jongen en de hond een vriendschap voor het leven.
Vanaf zin één word je gegrepen door het drama in dit boek. Personages, gevoelens en natuur worden met veel gevoel beschreven zonder ooit te sentimenteel of zeemzoet te worden. Dit tijdloze verhaal is een echt kerstverhaal dat je moet lezen onder een warme deken, omringd door geliefden, en met zicht op een wit sneeuwtapijt achter het raam.
We zijn ons ervan bewust dat er nog een hele lange lijst andere prachtige boeken bij dit artikel passen.
Laat jullie in de reacties hieronder maar helemaal gaan...