Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Clubrecensie Bukkie van Marc de Bel

op 17 mei 2019 door

Neem een konijn, een komeet die op de aarde afkomt, een zinderende zomer, een boomhut en Marc de Bel. Dan heb je de garantie dat je een spannend, avontuurlijk en fantasierijk verhaal treft. Wat een komeet en konijn met elkaar te maken hebben lees je misschien wel in deze clubrecensie over Bukkie!

- Door Sanne

Korte samenvatting

De zomervakantie is begonnen en Simon kan genieten van het warme weer en het relaxte leven: hij heeft geen herexamens en zijn ouders zijn een aantal dagen niet thuis. Hij brengt de dagen door met hangen in zijn boomhut, zwemmen met het mooiste buurmeisje dat hij heeft en spelen met konijn Bukkie. Als er een reuzenmeteoor op de aarde afkomt wordt het leven nog spannender dan hij voor deze tiener al is.

Zien

  • Cover

d367e4b4014a40d86da6c7df6f3c5185.jpegWat als eerste opvalt is de cover. Drie paar geschrokken ogen staren ons door de omslag aan. Ja, er doorheen, want de cover heeft een enorm gat! Een reusachtig bruinrood konijn met op zijn rug Simon en Sterre lijkt elk moment uit het boek te kunnen springen.
Zo'n aparte cover nodigt gelijk uit om de stevige kartonnen omslag open te slaan en in het boek te beginnen.

  • Illustrator en illustraties

De spannende illustratie op de voorkant is van Steven Dhondt. Dhondt, comicartist en illustrator, heeft niet alleen de omslag, maar ook op meerdere plekken in het boek het verhaal verrijkt met een van zijn gedetailleerde tekeningen. De paginavullende tekeningen in het boek zijn zwart/wit, maar door Dhondts gedetailleerde techniek wordt kleur nergens gemist. Ze een fijne onderbreking van het geschreven verhaal. Net zoals in alle boeken van Marc de Bel is ook in Bukkie niet alleen genoeg te lezen, maar ook te zien.

Lezen

  • Auteur

Marc de Bel (1954) is een Vlaamse schrijver en heeft al tientallen jeugdboeken op zijn naam staan. Je kent hem misschien wel van Blinker, Boeboeks of van ons artikel dat eerder op de spot verscheen over De gouden waterduivel. Een groot deel van de boeken van Marc de Bel gaan over tieners die opgroeien. Maar volwassen worden verloopt niet altijd gemakkelijk met de verplichtingen van schoolwerk, veranderende vriendschappen en verliefdheden. Voordat De Bel schrijver werd, was hij leerkracht. Het lukt hem daardoor zeer goed te verwoorden wat er omgaat in de levens van jonge tieners.

  • Plot

Ook Bukkie gaat over school, opgroeien en verliefdheid. Toch is het boek, net als bij eerdere boeken van De Bel, nergens zoetsappig. Hoewel je niet zult verwachten dat een verhaal over een konijn stoer en spannend zal zijn, is Bukkie dat wel. Slechteriken, een meteoor die op de aarde afkomt, twee dappere tieners en een reus van een Vlaamse reus zijn ingrediënten voor een spannend en grappig verhaal.

  • Schrijfstijl

Geen moeilijke woorden, geen lange zinnen, wel beeldend en gedetailleerd. Dat is een korte omschrijving van de schrijfstijl van Marc de Bel. Voor niet-Vlamingen zullen passages misschien wat minder goed te volgen zijn, omdat het wel een aantal Vlaamse uitdrukkingen bevat, maar dat is een kwestie van wennen.
Wat de boeken van De Bel bijzonder maakt, is dat hij het niet schuwt om ook gedetailleerd over verliefdheid te vertellen en wat viezere situaties te omschrijven. Menig tiener zal daar van smullen ;) 

“Simon zet grote hoopvolle ogen op bij het zien van de twee rugbybalgrote keutels die Bukkie net heeft gedrold.”

  • Personages

Simon weet veel en heeft een brede interesse, maar hij zou best wel wat van het dappere karakter van zijn buurmeisje Sterre kunnen gebruiken. Of het doortastende van het karakter van zijn opa, of het gewiekste van zijn oma. Het is mooi om te zien hoe de personages van elkaar verschillen en hoe Simon leert van de personen die hem dierbaar zijn. In Bukkie merkt de lezer dat Simon zich er bewust van wordt dat hij ouder wordt. De vrijheden en verantwoordelijkheden die daarbij horen, zijn soms fijn, maar ook niet altijd even makkelijk. Een herkenbare situatie voor tieners.

Eindconclusie

Bukkie is een leuk avontuur voor iets oudere kinderen. Het verhaal leest als een trein en voor je het weet is het uit. Door de Vlaamse woorden en uitspraken zou het soms iets minder soepel leesbaar kunnen zijn, maar toch is het de moeite van het lezen waard. Een heerlijk verhaal voor kinderen die nog kunnen genieten van spannende avonturen, maar ook toe zijn aan literatuur over opgroeien.

3 sterren.



Reacties op: Clubrecensie Bukkie van Marc de Bel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marc de Bel

Marc de Bel

Marc de Bel is een Vlaams jeugdauteur. Eerder was hij jarenlang onderwijzer. Hij...