Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Clubrecensie - Daar komt Aap

op 18 december 2018 door

Aap wil graag een baan, maar heeft er geen idee van wat hij eigenlijk wil doen, dus gaat hij een aantal dingen uitproberen. Hij begint met een ijsbaan. Dat is leuk, maar hij vraagt ook andere dieren naar werk. Hij belandt bij Mol in de mijn, maar het zware werk valt hem tegen. Dan trekt hij naar de stad om daar te kijken wat hij kan doen en probeert alles uit. Uiteindelijk wordt hij haast per toeval rijk, maar wat moet hij nu met al dat geld?

Door Katy

Daar komt aap van Rian Visser verzamelt zes vrolijke verhalen over Aap. Ze zijn gerangschikt volgens AVI-niveau en lopen van AVI start tot E3. Het is een groeiboek voor kinderen die net leren lezen. De lezers (5+) worden door Aap op sleeptouw genomen en doorheen de verhalen nemen de tekst en de moeilijkheid ervan toe. In de eerste verhalen bestaat de tekst uit een zinnetje of drie en in de laatste verhalen neemt de lengte toe tot een pagina. De druk is groot en er is voldoende witruimte gebruikt, dus het moedigt aan om te lezen.

Rian Visser weet hoe ze beginnende lezers kan boeien. Ze heeft een origineel thema uitgekozen waar ze in het verhaal veel kanten mee uit kan. Aap is te zien in erg diverse settingen, waardoor het leuk is om hem te volgen. De verhalen rond Aap zijn eigenlijk uitgebracht als aparte boekjes, maar in de bundel valt dat niet op. Natuurlijk zijn de verhalen dus ook los te lezen, al is de opeenvolging van capriolen een fijn in z’n totaliteit. Visser gebruikt eenvoudige bewoordingen en brengt met de beperkingen die een AVI-boek voor beginnende lezers de auteur oplegt toch een verhaal waarin voldoende dingen gebeuren. De plot, in dit geval de zoektocht van Aap naar geld en de talloze manieren waarop dat misloopt, kent voldoende beweging. Dat talent van Visser is ook terug te zien in de boeken over het buitenaardse wezentje Blitz.  

De illustraties van Heleen Brulot sieren de pagina’s. Elke pagina heeft een eigen tekening en Aap wordt grappig neergezet. De humor van de tekst komt tot uiting in de tekeningen. Ze zijn speels en kleurrijk. Het is daardoor een visueel aantrekkelijk geheel.

Daar komt aap is niet alleen leuk, omdat het een bundeling is van verschillende verhalen, maar ook omdat het, zoals boven vermeld, een groeiboek is. Dieren spreken tot de verbeelding van jonge lezers en Aap is daarop geen uitzondering. Als er nog iets onder de boom moet voor een startende lezer, is dit boek een goed idee.  

Eindoordeel: 4 sterren



Reacties op: Clubrecensie - Daar komt Aap

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Rian Visser

Rian Visser

Kinderboekenambassadeur 2024-2026 Rian Visser ( 1966) is grafisch ontwerper en k...

Heleen Brulot

Heleen Brulot

Heleen Brulot volgde haar opleiding illustreren aan de Koninklijke Academie Den ...