Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Clubrecensie Sophie. Met jou wil ik mijn dagboek delen

op 19 juli 2019 door

Heb jij een dagboek? Durf jij deze met andere te delen? De veertienjarige Sophie besluit om haar dagboek te delen met haar omgeving. Hoe bijzonder en spannend is dat? Hoe zal iedereen reageren op het delen van haar dagboek?

Geschreven door Antoinette

Sophie. Met jou wil ik mijn dagboek delen

Sophie neemt de lezer een aantal maanden mee in haar dagboek. Ze doet dit niet zomaar. Ze wil zich openstellen naar anderen, maar ook andere uitnodigen hetzelfde te doen. Ze laat de ander zelfs in haar dagboek schrijven. Hierdoor ontstaat er mooie mengeling van verschillende emoties, openheid en ideeën. Maar het biedt ook veiligheid. Je gedachten aan papier toevertrouwen, zonder dat de andere hier gelijk op kan reageren. 

Naast het delen van haar dagboek, krijgen we ook een kijkje in het leven van Sophie. Het lijkt allemaal zo klein beschreven, maar het is o zo belangrijk voor Sophie.

Leeservaring

Het boek leest echt als een dagboek een kent voornamelijk korte leesfragmenten, . Het is heel afwisselend geschreven. Wat ik heel bijzonder vind, is dat je direct het idee krijgt Sophie te kennen. Ze komt bijna tot leven in het verhaal.

Jean-Philippe Rieu weet je te raken en trekt je het verhaal in. Het zet je tijdens het lezen ook tot nadenken. Zou ik mijn dagboek kunnen delen? Hoe zou ik reageren als Sophie mij haar dagboek zou geven?

Sophie is een meisje die door haar dagboek te delen, het voor elkaar krijgt andere uit te nodigen hun verhaal te delen. Ze vraagt dit aan haar moeder, vrienden maar ook aan een docent. Het is fijntjes, subtiel maar het zorgt wel voor een sneeuwbaleffect.

Conclusie

Ik ben echt onder de indruk van dit boek. Ik heb het zelfs twee keer gelezen. Het boekje kent maar 98 bladzijden, maar het heeft mij diep geraakt. Het is geschreven voor lezers vanaf 14 jaar. Heel passend omdat Sophie ook deze leeftijd heeft.

Het boek is zo persoonlijk en voelt zo vertrouwt aan! Mijn dochter van 14 jaar vond het boek ook prachtig, maar zou haar dagboek niet zomaar kunnen delen, vertelde ze mij. Ik denk dat veel tienermeisjes het boek interessant kunnen vinden. Het kent veel verschillende facetten, maar de persoonlijke dagboek benadering zullen veel pubermeiden zich in herkennen. Een aanrader voor jong en oud!

Eindoordeel: 5 sterren



Reacties op: Clubrecensie Sophie. Met jou wil ik mijn dagboek delen

Meer informatie

Gerelateerd

Over