Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De allerlaatste ninja ter wereld

op 02 februari 2019 door

Op een morgen wordt Nelson Kramer wakker en ontdekt dat hij dingen kan die een dag eerder volstrekt onmogelijk leken. Het is zijn verjaardag en zijn moeder en grootmoeder werpen nerveuze blikken op hem. Het blijkt immers dat hij de laatste ninja op aarde is. Niet lang daarna komt hij in een situatie terecht waarin hij zijn klasgenoten moet redden en worden zijn vaardigheden op de proef gesteld.

Van nerd naar ninja is het eerste deel in de Ninja Kid-serie van de Vietnamees-Australische komiek en acteur Anh Do, met illustraties van cartoonist Jeremy Ley. Do schreef eerder al de grappige, maar voorlopig onvertaalde WeirDo- en HotDog-boeken. Bovendien bracht hij ook een autobiografie uit over zijn vlucht van Vietnam naar Australië: The Happiest Refugee.
 
Wat op het eerste zicht het zoveelste graphic novelachtige kinderboek lijkt te worden, komt verfrissend uit de hoek door de opbouw van de plot en de fijne schrijfstijl. Het begint allemaal bij Nelson thuis. Het ninjaverhaal heeft dan ook te maken met zijn verdwenen vader die ook een ninja was. Mama, oma en neef Kenny doen er alles aan om Nelson te helpen trainen. Dit geeft ruimte om Nelson te introduceren als een heel gewone jongen die twijfelt aan zijn eigen kunnen, want soms slaagt hij er niet eens in zijn onderbroek goed aan te doen.

Verderop in het verhaal volgt er dan echte actie. De spin op de cover staat er niet voor niets, een bende uit de kluiten gewassen achtpotigen maakt het bos en wat later ook de stad onveilig. Hier moet Nelson uiteraard iets aan doen. De auteur vermengt spanning en humor op een erg geslaagde wijze. Er zitten zelfs wat wijze lessen in het boek verborgen.

Het boek bevat een goed gedoseerde hoeveelheid tekst, zodat het een echt verhaal is en geen veredeld prentenboek voor oudere kinderen. Er wordt wat met de opmaak gespeeld, sommige woorden staan in een andere druk of maken deel uit van de tekeningen. Jeremy Ley maakte prenten die de plot goed ondersteunen en de komische noot versterken. Zijn achtergrond als striptekenaar komt tot uiting in de expressiviteit van de illustraties en zijn aandacht voor detail. 

Van nerd naar ninja is een boeiend verhaal dat zijn kop netjes boven het maaiveld uitsteekt. Het is niet extreem vernieuwend of buitengewoon verrassend (het einde ziet de lezer bijvoorbeeld van mijlenver aankomen), maar wel grappig, doordacht en net dat beetje anders. Het heeft iets waardoor het leest als een trein en smaakt naar meer.

We kunnen er zelf wel helemaal weg van zijn, maar wat vindt de doelgroep? We vroegen het aan T. en R. (allebei 9 jaar):

T: Ik vond het een geweldig boek en ik hoop dat er snel een vervolg komt. Ik heb moeten lachen met het verhaal en er zat ook wat spanning in. Het was leuk om te lezen en de tekeningen waren tof om te bekijken. Daar zat ook wat humor in.

R: Het is echt een gaaf boek. In het begin moest het verhaal even op gang komen, maar omdat Nelson een heel gewone jongen is, zag ik wel een beetje van mezelf terug in hem. Daardoor vond ik hem meteen leuk en al snel daarna kwam er actie.

Van nerd naar ninja kreeg over de hele lijn dus alleen maar positieve reacties van de lezers voor dit artikel. Waardoor we kunnen concluderen dat het een echte aanrader is.  Ons eindoordeel luidt dan ook: 5 sterren!



Reacties op: De allerlaatste ninja ter wereld

Meer informatie

Gerelateerd

Over