De Hebban Boek-per-week Challenge Junior - 18 t.e.m. 21
Regelmatig delen wij onze tips voor de Hebban Reading Challenge met jullie. Jeugdboekenland is namelijk zo goed vertegenwoordigd dat je moeiteloos alle categorieën kan afvinken door het lezen van kinderboeken. En daar zitten heel wat pareltjes tussen.
– door Joke –
Lees een zonnig of een bewolkt boek
Het weer van de voorbije weken vraagt om een zonnig boek zodat je jezelf toch even in vakantiemodus kan zetten. Als je houdt van dit ideale leesweer, kies je wellicht een bewolkt boek.
Een zonnig boek
Met de categorieën kan je dit jaar vele kanten op: denk aan verhalen over zonnig weer of die zich afspelen in een zonnig land, non-fictie over de zon, vrolijke verhalen, …
Of waarom niet – creatief als we zijn – een boek met zon als titel of als stuk van de titel. Zo zijn er boeken over zonde of die iets moeten missen (zonder) maar ook zondagse of heel bijzondere boeken vind je dan. Waarschuwing! Deze creatieve benadering levert niet noodzakelijk vrolijke boeken op. Zondag, maandag, sterrendag, De prins zonder billen, Kip zonder kop, Igraine Zondervrees, Jongen zonder naam of de klassieker Oorlog zonder vrienden. Van deze bijzondere boeken word je al vrolijk bij het zien van de cover: Mijn bijzonder rare week met Tess, Het bijzondere beestjesboek en Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders.
Bij zonnig denken we natuurlijk ook aan boeken over vakantie: Eindelijk vakantie, Timo en de oppasninja gaan nog even op vakantie of Hoe overleef ik mijn vakantie? In een hotel bijvoorbeeld zoals in de boeken over Hotel Flamingo of het Winterhuis hotel, daar heb je meteen een hele serie van.
Ook boeken met zee, zomer of eiland komen volgens ons in aanmerking zoals Eilanddagen, Het eiland van verloren woorden en Het gelukkige eiland. Geniet van een vleugje nostalgie met deze recente versies van Schateiland of De Vijf weer op Kirrin Eiland.
En dan zijn er nog de boeken met zonnige covers waar je instant blij van wordt zoals het prachtige Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt of Bloem
Een bewolkt boek
Alle boeken die te maken hebben met (slecht) weer passen hier: stormen, regen of mist.
En vergeet de strips niet met al die tekstwolken!
Hoog boven de wolken komen we alle verhalen over of met (lucht)ballons tegen, in alle kleuren: De rode ballon, De gele ballon, Hoog boven de wolken of Wolkenjagers.
Als ik aan stormen denk, mag je zeker de trilogie over De stormwachter niet missen. Wie de historische toer op wil kiest dan weer voor Stormvaart.
Wolken zitten soms ook gewoon in een titel verstopt (of is het andersom?): Wolken boven waterdorp, De man in de wolken en Fred en de wolk, een groeiboek voor eerste lezers.
Ook zijn er heel wat covers te vinden waar minstens één wolk op te vinden is. Een mooi voorbeeld daarvan is de cover van De jongen op het dak. Prachtige tekeningen van Sassafras De Bruyn met een poëtisch verhaal van Aline Sax.
Lees een groot boek of een klein boek
Denk aan de formaten van boeken maar ook aan boeken van grote – bekende, bekroonde – namen of juist kleine namen zoals debuten. Misschien is de auteur letterlijk groot of klein? Staat er groot of klein in de titel, dan telt het ook. En eigenlijk telt elk kinderboek want ze zijn geschreven door grote mensen voor kleine(re) lezers. Als dat niet handig is.
Een groot boek
In het genre graphic novels kan je kiezen voor de serie rond Niek de Groot of Tom Groot.
Wil je je kleine spruit al van kleins af inspireren dan is de serie Van klein tot groots een aanrader. Elk deel vertelt het levensverhaal van een sterke vrouw, op kindermaat. Kies jij voor Marie Curie, Audrey Hepburn of Frida Kahlo?
Enkele grote schrijvers schreven deze ‘grote’ boeken: Roald Dahl De GVR of het recent verschenen Groot Biegel sprookjesboek met verhalen van Paul Biegel.
Prentenboeken vormen een dankbaar subgenre voor deze categorie want heel wat van die visuele parels zijn uitgegeven in buitenformaat: Een melodie van ijzer en staal, Alfabet, De gouden kooi, Zwerveling of Vos en haas feestboek.
Een klein boek
Natuurlijk zijn er de schattige kartonboekjes voor de allerkleinsten. Sowieso zijn de meeste jeugdboeken niet heel dik waardoor je ze klein mag noemen.
Wij sommen hier enkele boeken met klein in de titel op maar opgelet onderschat deze kleintjes niet! De kleine prins, De kleine walvis, De kleine koning, Kleine helden, Welterusten Kleine Beer,Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft, De kleine Johannes, Klein wit visje, De kleine waaromwolf, De grote, kleine kapitein, De kleine zeemeermin, Klein verhaal met een hart, Wiet Waterlanders en de kleine Caroluscode, … Stuk voor stuk de moeite van het lezen waard, ook voor grote mensen.
De lijst met mogelijke boeken blijkt weer oneindig lang. Welke tips heb jij voor ons?