Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Hebban Boek-per-week Challenge Junior - 8 t/m 11

op 05 februari 2021 door

Elke 5e van de maand delen wij onze tips voor de Hebban Reading Challenge met jullie. Als liefhebbers van jeugdliteratuur vinden we dat het kinderboekenlandschap heel wat mooie boeken telt om de categorieën met gemak af te vinken. In februari laten we ons inspireren door het weer: nat en koud, reikhalzend uitkijkend naar warm en droog. (Al moeten ze met die laatste twee niet gaan overdrijven)

door Joke –

Lees een warm of een koud boek

Wij houden van creativiteit en moedigen jullie graag aan om je talent hiervoor los te laten op de verschillende categorieën. Dat doen we zelf ook maar deel jouw persoonlijke vondsten zeker in de reacties.

Het eerste waar we aan denken bij deze vier categorieën is natuurlijk het weer. Warme en koude boeken spelen zich af in landen waar de temperatuur respectievelijk hoog of laag is. Boeken waarin de zon of net ijs alomtegenwoordig is kunnen natuurlijk ook. De kleur van de cover kan ook bepalend zijn door de warme of koude kleur ervan. Warm worden wij als het heel erg spannend is maar eigenlijk het meest van hartverwarmende verhalen. Koud wordt het als iets heel zielig is. Boeken over de opwarming van de aarde passen eveneens in deze categorie. En voor wie zijn gading toch niet vindt: lees een boek op een warme of koude plaats: op een bankje in de sneeuw, onder een dekentje met warme chocomelk, op de schaatsbaan, in de sauna, …

8. Een warm boek

We starten met enkele titels die warmte beloven: De vuurzeevlieg, Vuurstorm, Het heilig hout brandt zonder pijn, Musje, het meisje van de zon, Warme melk met honing.

Wie graag twee vliegen in één klap slaat: er bestaan heel wat hartverwarmende koude boeken. Daar zit volgens ons de gezelligheid van sneeuw of de kerstperiode voor iets tussen. Denk daarbij aan Kikkers warme winterboek of De Sneeuwman, Een jongen met de naam Kerstmis of De Kerstmisaurus. Wat geeft het dat Kerst alweer voorbij is?

Hou je van magie, kies dan voor draken in de hoofdrol zoals in De jongen die draken kweekte, Kleine draak, Waar is de draak?, De dag waarop de draak verdween, Ember en de ijsdraken (ook 2 in 1!) of de reeks over Elvis de draak.

Denk eens aan boeken met vurige covers zoals bij Het lied van de vreemdeling. En verhalen over brand of met dit woord in de titel branden van verlangen om gelezen te worden. In het geval van Ons huis staat in brand van Greta Thunberg (15+) is dat zelfs nuttig.

9. Een koud boek

Titels waar je het koud van krijgt: De prentenboeken over Kleine ijsbeer, Raad eens hoeveel ik van je hou in de winter, Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw, De ijstuin, IJsbarbaar, Het ijsmonster of de serie over het Winterhuis hotel.

Hoe noordelijker, hoe kouder we het krijgen: De keukenprins van Mocano Reis naar het hoge noorden, Naar het noorden en Het Noorderlicht, de serie van Philip Pullman.

Andere koude boeken: Feo en de wolven, De kinderkaravaan, Tijs, Er was eens een kasteel, De jongen die met de dieren schaatste, Podkin Eenoor, …

Lees een droog of een nat boek

We blijven bij weer en klimaat. Boeken over stormen en regens of droogte. Droge boeken kunnen zich afspelen in de woestijn of op de maan. Alle boeken met water, zee, regen of storm zijn nat maar ook boeken die ons aan het huilen maken.

Denk aan de boeken met ijs hierboven – dat is ook water – en vink zo weer twee categorieën tegelijk af.

10. Een nat boek

Huil jij makkelijk tijdens het lezen? Er zijn heel wat ontroerende kinderboeken. Misschien bezorgen deze verhalen je (bijna) een traan en een krop in de keel? Het gebeurde mij bijvoorbeeld bij De jongen op het dak en onlangs bijna tijdens het voorlezen van Ploef in de klas. Boeken over afscheid zorgen sowieso makkelijk voor waterlanders. Ken je Briefjes voor Pelle of Altijd dichtbij al?

Een gevoelig thema dat vaak voorkomt in jeugdliteratuur is dat over Vluchtelingen. Niet alleen ontroerend maar vaak maken of maakten de hoofdpersonen een gevaarlijke tocht over zee zoals in Samen op de vlucht of De balletschoenen van Aya.

Als het stormt, hangt er nattigheid in de lucht. Zelf kijk ik uit naar april want dan verschijnt het derde deel van Stormwachter van Catherine Doyle. De eerste twee delen zitten vol magie, spanning en actie maar er is ook aandacht voor serieuze thema’s zoals afscheid of depressie.

Heel veel wezens vinden we op en onder water zoals vissen, piraten en zeemeerminnen. Rob Ruggenberg schrijft heerlijke historische verhalen zoals Haaieneiland en Piratenzoon. Nadat Katy en ik een buddyread deden belandde De meest eenzame walvis ter wereld in onze persoonlijke top 10. Klassiekers als De mooiste vis van de zee of 20 000 mijlen onder zee mogen hier zeker niet ontbreken.

De boeken van Ruggenberg kan je ook afvinken als boek van een veteraan of boek uit het verleden. En de eenzame walvis is ook een blauw of een menselijk boek en eveneens een vaderboek, boek uit het noorden én boek met (prachtige) plaatjes van Sebastiaan van Doninck.

11. Een droog boek

Dit is misschien de moeilijkste categorie van deze vier. Bij droogte denken we aan woestijnen, dorheid maar ook aan 1001 nachten. En creatief als we zijn bedachten we dat ook de Maan een erg droge plek is.

In de klassieker De kleine prins ontmoeten de prins en de piloot elkaar in de woestijn. Er bestaan verschillende versies. In De Vijand van Davide Cali zitten twee soldaten in een put in de woestijn. Dit poëtische prentenboek doet kinderen nadenken over oorlog en geweld en leert hen dat de ander net als hen gevoelens heeft.

Wie waant zich niet in de woestijn met deze Arabische sprookjes van Rodaan Al Galidi?

Voor de oudere jeugd (14+) is er Dor over een nabije toekomst waarin door de droogte in Californië, het water op blijkt. Fictie of bijna werkelijkheid?

Jeugdboeken die zich op de maan afspelen, met de maan als thema of maan in de titel zijn er bij de vleet. Heel wat non-fictieboeken voor kinderen gaan over dit onderwerp zoals deze Reis naar de maanLazen jullie het prachtige prentenboek Armstrong van Torben Kuhlmann al? En ook De maan is overal of Het meisje dat de maan dronk zijn boeken om van te genieten.

Deze tips zijn maar een fractie van wat er allemaal bestaat. Wij horen in de reacties graag welke boeken jullie kennen voor deze categorieën.



Reacties op: De Hebban Boek-per-week Challenge Junior - 8 t/m 11

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Toon Tellegen

Toon Tellegen

Toon Tellegen schrijft gedichten, kinderboeken, proza en toneel. Hij debuteerde ...

Aline Sax

Aline Sax

Aline Sax is een Vlaamse schrijfster van jeugdliteratuur en historica. Haar pass...

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi is een schrijver voor alle seizoenen. Zijn dichtbundel De ...