De Hebban Boek-per-week Challenge Junior - 1 t/m 5
Wie actief is op Hebban is ongetwijfeld op de hoogte van de jaarlijks terugkerende readingchallenge, waarmee Hebban lezers voor een uitdaging stelt om boeken die te plaatsen zijn onder een bepaalde categorie te lezen. Dit jaar is er De Hebban Boek-per-week Challenge. Aangezien wij groot fan zijn van jeugdliteratuur, zijn wij van mening dat in deze challenge jeugdboeken niet mogen ontbreken. Vanaf nu zullen wij dan ook, iedere 5e van de maand, boekentips passend bij de categorieën van de komende maand met jullie delen. Deze keer komen de categorieën van week 1 tot en met 5 aan bod.
Door Annemieke de Jong
Lees een duister en een licht boek
Ook dit jaar mag je bij de HRC weer lekker los gaan en er je eigen - soms wellicht iets wat creatieve - invulling aan geven.
Bij het lezen van een duister boek kan je denken aan een boek met een zwarte (of donkere) cover, een dystopie (een boek dat zich afspeelt in een wereld waar van alles mis is) of juist een heel eng verhaal. Bij een licht boek kan je kiezen voor een boek met een witte cover of een verhaal waar je een vrolijk of positief verhaal aan over houdt. Maar daarnaast zijn er meer mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een boek met het woord duister of licht in de titel? Of een boek dat zich afspeelt in het duister of juist in het licht?
In de afgelopen jaren hebben wij bovendien al veel titels besproken die passen bij deze categorieën. Laat je inspireren door onderstaande boeken - als de boeken al besproken zijn vindt je het artikel terug door op de link te klikken!
1. Een duister boek:
Er zijn verschillende auteurs die er in geslaagd zijn voor de jeugd spannende, enge en zeker ook duistere boeken te schrijven. Wat dacht je van Paul van Loon, Geoffrey Huntington en Het Griezelgenootschap. Of wat dacht je van Gruwelijk spel en de reeks Kippenvel- boeken!
Dan zijn er verhalen over het donker die je samen met jonge(re) kinderen kunt lezen zoals Wat is het mooi donker, Lekker donker, De Grotteling, of Het konijn, het donker en de koektrommel.
Ook zijn er jeugdboeken die een dystopie zijn - zoals Quotum en natuurlijk ook De Hongerspelen (wat met een donkere kaft en als dystopie op en top duister is).
En dan zijn er natuurlijk boeken met een donkere (zwarte) kaft. Zoals de serie Bravelands, het eerste en derde deel van de Bovenland-serie Drakendal en De Ware Held.
Voor wie meerdere categorieën met één boek wil afvinken! - Wist je dat bijvoorbeeld Bravelands ook past binnen categorie 22 Lees een beestachtig boek; Drakendal en De Ware Held passen binnen categorie 25 Lees een onwaar boek en de boeken van Huntington passen binnen categorie 52 Lees een hels boek!
2. Een licht boek:
Als ik denk aan een licht boek - dan springt er in mijn kast één boek naar voren - namelijk Pippi Langkous - niet alleen vanwege de witte (lichte) kaft maar ook vanwege het vrolijke karakter van het boek. Wie een andere editie in zijn kast heeft staan kan dit boek dan ook net zo goed lezen voor deze categorie.
Maar er zijn meer boeken met een witte of lichte kaft. Wat dacht je van De jongen, de vos, de mol en het paard, Wat is de sneeuw mooi, Iets wat sneeuw heet en Olifantje is jarig.
En wat dacht je van kinderboeken met het woord licht, of daarop wijzende woorden in de titel. Zoals bijvoorbeeld Ilja's nummer 1 Lampje, Licht uit! en De Lantaarnaansteker.
Wist je dat bijvoorbeeld Pippi Langkous ook past binnen categorie 49 Lees een boek uit het noorden; Lampje en De jongen, de vos, de mol en het paard passen binnen categorie 41 Lees een succesvol boek (met plaats 127 in de top 1000 / danwel een Rank 1 notering op Hebban) en Wat is de sneeuw mooi, De jongen, de vos, de mol en het paard en De lantaarnaansteker binnen categorie 43 Lees een boek met plaatjes.
Lees een rood, groen en blauw boek
Ook bij deze kleurrijke categorieën is de keuze voor boekenliefhebbers reuze! De kleur kan betrekking hebben op de kaft van het boek, maar ook op de titel van het boek. Daarnaast kan je de kleuren koppelen aan allerhande zaken. Zo kan rood gelinkt worden aan het woede, bloed of het communisme. Groen past bij de natuur in de breedste zin van het woord, of juist bij slijm. En blauw past bijvoorbeeld bij water en lucht.
De serie die beter - best - past bij deze leuke kleure combinatie is Nevermoor.
Deel 1: Morrigan Crow en het wondergenootschap voor de kleur blauw, deel 2: Wondersmid voor de kleur rood en het onlangs verschenen deel 3: Spookpokken. Is dat geen fijn excuus om voor te starten aan het derde deel, eerst nog even de overige delen door te lezen! Al weet ik eigenlijk niet of daar ook daadwerkelijk een excuus voor nodig is!
3. Een rood boek
Boeken met een rode kaft zijn er meer dan genoeg - want zeker bij jeugdboeken zie je allerhande mooie kleurrijke kaften langs komen. Zo is er Matilda en de Boekdwalers (waarvan het vervolg bovendien wordt opgeleukt met een prachtige blauwe kaft). Of wat dacht je van het hierboven al genoemde Quotum (yeah twee categorieën in één boek), De Griezelbus 1 , (ook dat is er één met twee categorieën), Annemieke's nummer 1 Hart van Inkt en Bestemming Onbekend.
Of wat dacht je van het herfstige Rood met witte stippen. Rood vind ik het het allermooist! met Rood in de titel of De groeten van Mike - één van de kinderboeken van Lydia Rood.
En dan zijn er tal van boeken over emoties, zoas Een boze bui (wat ook nog eens de kleur rood op de kaft heeft staan) en Ik ben heel boos! - en dit zijn slechts enkele van de vele boeken over emoties (zeker als je op zoek gaat tussen de boeken peuters en kleuters).
Tot slot een jeugdboek dat samenhangt met het communisme: Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw - een avontuurlijk boek met een zeer bijzondere vormgeving dat zich afspeelt tijdens de oorlog.
Wist je dat bijvoorbeeld Bestemming Onbekend ook past binnen categorie 12 Lees een ver weg boek en categorie 28 Lees een goed boek (5 sterren); in die laatste categorie passen trouwens ook Matilda en de Boekdwalers en de boeken van de serie Nevermoor. Of Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw ook past bij categorie 9 Lees een boek waar je het koud van krijgt.
4. Een groen boek
Boeken met een groene kaft zijn bijvoorbeeld De jongen die van draken droomde (een deel vier waarvan het eerste deel een blauwe kaft heeft), Eddie gaat naar de dierentuin en De verdwenen zeekrijgers (deel 2 van de Stormwachter-serie - waarvan deel één eveneens een blauwe kaft heeft).
Of kinderboeken waarin de natuur een belangrijke rol speelt! Zoals de Kijk!-reeks, Het bijzondere beestjesboek en Mijn natuurspeurpakket. Al zijn er natuurlijk ook boeken over onnatuurlijke groene zaken - wat dacht je bijvoorbeeld van slijm en aliëns?
Natuurlijk zijn er ook titels met het woord groen in de titel. Wat dachten jullie van Een zoen zo groen, Anne van het groene huis of Het groentemonster.
En ook hier valt heerlijk te dubbelen... zo passen bijvoorbeeld De jongen die van draken droomde, Een zoen zo groen en Eddie gaat naar de dierentuin bij categorie 43 Lees een boek met plaatjes. Bovendien past Eddie gaat naar de dierentuin ook nog bij de categorieën 22 Lees een beestachtig boek en 35 Lees een gevederd boek. En past De verdwenen zeekrijgers naast deze categorie onder andere binnen de categorieën 1 Lees een duister boek, 5 Lees een blauw boek, 10 Lees een nat boek en 19 Lees een bewolkt boek.
5. Een blauw boek
Na al die kleurrijke titels, kan het natuurlijk niet missen! Ook blauw ontbreekt niet in gemiddelde kinderboekencollectie.
Wat dacht je bijvoorbeeld van Samen hier, Eiland, Alaska, Haaientanden, Koningskind en Zo vrij als een vogel. Stuk voor stuk prachtige boeken met een blauwe kaft!
En waar water (of verder voortbordurend daarop ijs) in sommige van de boeken met een blauwe kaft al een rol speelt, zijn ook Ijsbarbaar, Een walvis zo groot als..., Stuntvlogger Sam en de vloek van Atlantis en Gekaapt! erg passend voor de categorie blauw.
Tot slot nog de titels met het woord blauw. Wat dachten jullie van de klassieker Blauwe plekken of van Streepjescode Blauw, Blauwsters voorspelling (wat je stiekem ook voor de categorie Lees een groen boek kan gebruiken) en Blauwe trein en zijn vriendjes.
Wist je dat bijvoorbeeld Haaientanden ook past in categorie 6 Lees een sportief boek; Eiland, Ijsbarbaar, Een walvis zo groot als... en Gekaapt! passen bij categorie 10 Lees een nat boek en Samen hier bij categorie 27 Lees een vaderboek.
En dan is er natuurlijk nog de grote uitdaging van deze boeken lezen! Welke kinderboeken lezen jullie voor elk van deze categorieën? Of zijn jullie er wellicht in geslaagd een titel te vinden die in elk van deze vijf categorieën in te passen is?