Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De jongen die graag katten tekende en andere verhalen

op 03 maart 2022 door

Soms ligt er een wel heel bijzonder boek op je te wachten. Als sprookjesliefhebber maakte De jongen die graag katten tekende en andere verhalen mij enorm nieuwsgierig! De grote vraag is natuurlijk, werd mijn nieuwsgierigheid beloond?

Door Annemieke de Jong

De jongen die graag katten tekende en andere verhalen

De jongen die graag katten tekende en andere verhalen is een bijzondere bundel gevuld met verhalen met een sprookjesachtig karakter. Sprookjes die totaal onbekend voor mij waren maar daarom niet minder prachtig of minder magisch. Het boek bestaat uit een vijftal verhalen met elk een eigen wijze les die in meer of mindere mate naar voren springt.

Sprookjesachtige verhalen in de klassieke zin van het sprookje, doordat ze niet alleen maar mooi zijn, maar ook duistere kanten bevatten. 

'De schoonheid moet je willen zien, mijn keizer', zei Koji toen. 'Ze is niet in de wereld, maar schuilt in de blik van wie haar aanschouwt.' 'Dat zijn allemaal praatjes, Koji', zei de keizer bitter. 'Mij is het alvast niet gelukt. Daarom laat ik je ogen uitbranden en je handen afhakken. Zo kun je niet meer zien wat er niet is, en niet meer schilderen wat mij bedriegt.'

En zo brengen de verhalen in dit boek op geheel eigen wijze lessen aan het licht, zoals hoe belangrijk het is zorg te dragen voor de wereld om je heen en het werken vanuit je eigen talenten.

Michael de Cock en Fatinha Ramos

af093c475e9527ed1363ee1f4ad12437.jpgDe Vlaamse Michael de Cock is naast auteur ook acteur, regisseur en theatermaker. In 2010 werd hij maar liefst drie keer genomineerd voor de Vlaamse Boekenleeuw. Met de kinderboeken Hoe oma almaar kleiner werd en Vliegen tot de hemel won hij in 2010 een Zilveren Griffel. Na deze kinderboeken verschenen er nog vele anderen.

De Belgisch-Portugese illustratrice Fatinha Ramos, die zich inmiddels heeft gevestigd in Antwerpen, heeft met haar bijzondere illustraties wereldwijd awards gewonnen. Haar magische, sprookjesachtige illustraties hebben een geheel eigen stijl, die een verrijking vormen voor dit bijzondere kinderboek. 

Het eindoordeel

De jongen die graag katten tekende en andere verhalen is een meer dan bijzonder sprookjesboek. Het bevat sprookjes met een wijze les, die zowel de mooie kanten van het leven belichten, als ook soms een duister randje hebben. Dit zorgt ervoor dat het boek bijzonder goed past in de klassieke lijn van sprookjes en mondelinge verhalen die van ouder naar kind werden overgeleverd. 

De verhalen in het boek zijn nieuw en verdienen de aandacht. De kracht en pracht van deze verhalen komt goed naar voren in het boek dat met momenten beschikt over een prachtige, poëtische woordkeuze.

"Een verlangen, dat leerde hij pas later, is voor een kunstenaar als zonlicht voor de bloemen en regen voor het land."

Een absolute verrijking in dit boek zijn de bijzondere, magische en soms ook wat duistere illustraties van Ramos. Ze zijn de bijna perfecte aanvulling op de door De Cock zo zorgvuldig gekozen woorden waarmee hij de verhalen vertelt. Het zijn illustraties waar je als lezer naar toe wordt getrokken en waar je gewoon naar wilt blijven kijken.

De jongen die graag katten tekende en andere verhalen doet de omschrijving sprookjesboek eer aan. Tegelijkertijd zorgen de duistere randjes van dit boek ervoor dat je het zeker niet door te jonge kinderen moet laten lezen. Zelfs voor sommige kinderen in de leeftijd van ca. 9 jaar kan ik me voorstellen dat meelezen gewenst is. Tegelijkertijd is het zo bijzonder dat je dit boek gewoon (al dan niet samen met je kinderen) wilt lezen.

Een poëtisch sprookjesboek met wijze lessen en bijzondere illustraties.

De Jongen die graag katten tekende en andere verhalen krijgt van mij 4 sterren!



Reacties op: De jongen die graag katten tekende en andere verhalen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Michael de Cock

Michael de Cock

Michael de Cock is een Vlaamse schrijver, vertaler, acteur en theatermaker. Er v...