De kanserhebbers op de Woutertje Pieterse Prijs 2019
Dat jeugdboekenland vol staat met mooie boeken is ons allemaal wel bekend. Elke week verschijnen er weer prachtige boeken. De een nog mooier dan de ander. Sommige boeken maken daarbij zelfs kans op het winnen van een prestigieuze prijs, zoals bijvoorbeeld De Woutertje Pieterse Prijs. Ook dit jaar wordt hij weer uitgereikt aan de mooiste boeken die in 2018 zijn verschenen. Wij zetten de genomineerden voor je op een rijtje.
Door Antoinette en Sanne
De Woutertje Pieterse Prijs wordt sinds 1988 uitgereikt, dit jaar alweer voor de 32e keer! Alleen uitzonderlijke Nederlandse jeugdboeken maken kans. Boeken die opvallen op het gebied van taal, illustraties, vorm of vormgeving. Eerdere winnaars waren Stella van Gerda Dendooven (2017) en Stem op de okapi van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden (2016). Vorig jaar won Lampje van Annet Schaap.
De genomineerden 2019
Dit jaar zijn de volgende zes boeken genomineerd voor de Woutertje Pieterse prijs:
- Alles komt goed, altijd - Kathleen Vereecken en Charlotte Peys
- De reis van Syntax Bosselman - Arend van Dam en Alex de Wolf
- Lepelsnijder - Marjolijn Hof en Annette Fienieg
- Tegenwoordig heet iedereen Sorry - Bart Moeyaert
- Tierenduin - Geert Vervaeke
- Zeb. - Gideon Samson en Joren Joshua
Stuk voor stuk mooie boeken. We bespreken kort de zes kanshebbers:
Alles komt goed, altijd
Waar gaat Alles komt goed, altijd over? Alles komt goed, altijd is het ontroerende verhaal van Alice, een meisje dat opgroeit tijdens de Eerste Wereldoorlog en dat haar familie uiteen ziet vallen. De hemel was grijs die dag. Maar toen de avond viel, kleurde de horizon oranje. Clara veerde op met grote ogen en wees. 'Zo mooi!' 'Hoe kan dat?' vroeg ik. Ik ging op mijn knieën op mijn stoel zitten, achterstevoren, en stak mijn hoofd onder de gordijnen door. 'Er is niet eens zon.' Er kwam geen antwoord. Ik keek achterom. Oscar stond stil met zijn handen in zijn broekzakken. Een dun sliertje sigaret plakte tegen zijn onderlip. Hij zweeg. Mijn moeder hield haar hand voor haar mond. Mijn vader fronste diep en trok Clara op schoot. 'Het is geen zon,' zei Rosa. 'Het is de oorlog.'
Wat maakt Alles komt goed, altijd zo bijzonder volgens ons? Alles komt goed, altijd is een indrukwekkend verhaal over de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal is heel breekbaar en komt daardoor binnen. De illustraties maken het boek helemaal af.
Ilja besprak het boek in het artikel met boeken over de Eerste Wereldoorlog. Van Hebbanlezers krijgt het boek 5,00 sterren (2 stemmen).
De reis van Syntax Bosselman
Waar gaat De reis van Syntax Bosselman over? Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis, dat niet meer uit te wissen valt? Arend van Dam besloot op zoek te gaan naar antwoorden op deze lastige vragen. Hij tekende de historische verhalen op waar hij tijdens zijn zoektocht op stuitte. Over tot slaaf gemaakten en slavenhandelaars, over helden en schurken. En over Syntax Bosselman, die in 1883 samen met 27 landgenoten vanuit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Niet als eregast, zoals beloofd, maar om hem tentoon te stellen aan het Nederlandse publiek.
Wat maakt De reis van Syntax Bosselman zo bijzonder volgens ons? Het boek verteld een waardevol stuk geschiedenis. In korte en begrijpbare verhalen wordt de geschiedenis voor kinderen tastbaar en levend.
Lindy van de Hebban Crew besprak vorig jaar in een artikel over slavernij in kinderboeken De reis van Syntax Bosselman. Van Hebbanlezers krijgt het boek 4,36 sterren (25 stemmen).
Lepelsnijder
Waar gaat Lepelsnijder over? Janis woont samen met de oude Frid boven op een berg, ver van de bewoonde wereld. Contact met andere mensen is verboden, want de wereld is veel te onveilig. Alleen Frid zelf daalt af en toe de berg af om voorraden in te slaan, en om de sierlijke lepels te verkopen die Janis uit hout snijdt. Maar dan keert Frid niet terug van een van zijn tochten. Het eten raakt op en Janis kan maar één ding doen: hij laadt wat spullen op de ezel Kiezel, roept de hond Luki en daalt de berg af. Langzamerhand komt hij erachter dat hij niet alleen op zoek moet naar Frid, maar ook naar iets nog belangrijkers: de waarheid.
Wat maakt Lepelsnijder zo bijzonder volgens ons? Een avontuurlijk, maar ook leerzaam verhaal over vriendschap, eenzaamheid en zelfredzaamheid. Het is een verhaal om in te verdwijnen, maar stiekem leren kinderen ook nog hoe het er in vroegere tijden aan toe ging. Annette Fienig maakte daar ook nog bijzondere afdrukken van lepels bij.
Sanne besprak Lepelsnijder in een artikel waarin ze zes vragen aan Lepelsnijder stelde. Van Hebbanlezers krijgt het boek 4,47 sterren (17 stemmen).
Tegenwoordig heet iedereen Sorry
Waar gaat Tegenwoordig heet iedereen Sorry over? Bianca is een meisje met een gebruiksaanwijzing, vindt haar moeder, die al genoeg te stellen heeft met zorgenkind Alan, Bianca’s broertje. Bianca is onhandelbaar. Dat zegt haar vader. Hij is met ‘zijn Cruz’ naar een woongroep verhuisd en heeft zijn dochter liever niet elk weekend op bezoek. Bianca is merkwaardig, zegt Billie King, Bianca’s favoriete actrice. Op een warme middag in augustus zit ze zomaar in de woonkamer een kopje thee te drinken. Bianca zelf weet niet goed hoe ze zich voelt of hoe ze haar gedachten stil moet krijgen. Het liefst zou ze bij niemand horen. Maar vandaag, met Billie King in de buurt, wordt ze opeens duidelijker dan ooit en geeft ze een nieuwe betekenis aan onhandelbaar.
Wat maakt Tegenwoordig heet iedereen Sorry zo bijzonder volgens ons? Het taalgebruik van Moeyaert is echt een genot om te lezen. Met weinig woorden suggereert hij veel, en het mooiste van dit verhaal lees je dan ook tussen de regels. Dit boek zet je aan het denken en doet beroep op je empathie. Als een boek dat doet, zit het goed. Heel goed!
In een genremelange besprak Joke dit boek van Bart Moeyaert. Van Hebbanlezers krijgt het boek 3,92 sterren (48 stemmen).
Tierenduin
Waar gaat Tierenduin over? De staart van een tijger is de kop van een slang. In de bek van de tijger zit een luiaard verstopt. En vind je de dolfijnen die zwemmen in de pels van de eekhoorn? Tierenduin is een kijk- en zoekboek. Je ziet wat je wilt zien.
Wat maakt Tierenduin volgens ons zo bijzonder? Met slechts twee kleuren is Tierenduin toch een hele bonte verzameling van dieren. De kijker wordt uitgedaagd te blijven kijken en te speuren naar de dieren in de afbeelding. Het lijkt soms wel een optische illusie! En wat de een ziet, ziet de ander misschien wel niet... Het is een fantastisch boek om samen naar te kijken en steeds weer iets nieuws te ontdekken. Less is echt more!
Nog niemand op Hebban heeft dit boek gelezen of gewaardeerd. Ken jij het boek? Vertel ons er meer over!
Zeb.
Waar gaat Zeb. over? Dit is het verhaal van onze klas. Het is het verhaal van Imara, Ravi, Jayden, Katinka, Noepy, Max, Ziva, Lev, Annabelle, Meral, Wies, Ozzie en de rest. En van Ariane natuurlijk. Hadden we al verteld dat Ariane een zebra is? Het is verder niet echt belangrijk, als je dat soms dacht, maar dan weet je het gewoon. Wij zijn de klas van juf Cato.
Wat maakt Zeb. volgens ons zo bijzonder? Zeb. is zo'n boek dat je eigenlijk meerdere keren moet lezen. Elke keer ontdek je weer wat grappigs in een van de hoofdstukken en telkens verschijnt er weer een glimlach op je gezicht.
Van Hebbanlezers krijgt het boek 3,95 sterren (20 stemmen).
Wie denken jullie dat gaat winnen?