De Kinderboekenweek overleven
Yes!!! Het is Kinderboekenweek! Een heerlijke periode die in het teken staat van lezen, lezen en nog eens lezen. En dan natuurlijk het liefst boeken die passen binnen het thema van de Kinderboekenweek: vriendschap. Maar hoe overleef je eigenlijk tien dagen Kinderboekenweek? Daar hebben wij wel iets op...
Door Sanne en Ilja.
Ik ben Vincent en ik ben niet bang
Een van de kerntitels van deze Kinderboekenweek is het boek Ik ben Vincent en ik ben niet bang van Enne Koens. Vincent komt niet helemaal goed mee met de kinderen in zijn klas, het is net een survivalkamp. Hij weet nooit welke ramp hij daar kan verwachten. Vincent heeft daarom zijn survivalhandboek uit zijn hoofd geleerd en altijd een survivalkit bij zich. Hij heeft zeven dagen om zich voor te bereiden op zijn ergste nachtmerrie: schoolkamp. Dan komt er vlak voor vertrek een nieuw meisje in de klas, De Jas, en dat zorgt voor een grote verandering...
Survivaltips
Wat Vincent kan, dat kunnen wij ook. Survivaltips om de kinderboekenweek te overleven:
DAG 1:
Een goede voorbereiding is het halve werk.
Maak vandaag een lijstje met boeken die passen binnen het thema vriendschap en leg deze boeken alvast klaar op je nachtkastje. Een goed overzicht is essentieel gedurende deze week.
DAG 2:
Maak een planning.
Niet alleen boekenlijstjes zijn essentieel, maar wat dacht je van een overzicht van leuke boekige uitstapjes? Je kunt hier bekijken wat er allemaal te doen is.
DAG 3:
Bezoek een (kinder)boekhandel
Bij de Kinderboekenweek hoort uiteraard het Kinderboekenweekgeschenk. Een mooie gelegenheid om de boekhandel te bezoeken dus. Laat je meteen adviseren door de boekverkoper en je kunt ook nog eens een boek van de Hebban Reading Challenge afvinken. Twee vliegen in een klap slaan, dat zien we graag!
DAG 4:
Voorlezen
Lees een boek voor dat past bij de Kinderboekenweek. Vind je het lastig om een boek te kiezen, check dan eens deze voorleeskeuzetips.
DAG 5:
Bezoek de bibliotheek
De bibliotheek is een plek waar veel activiteiten georganiseerd worden tijden de Kinderboekenweek. Bezoek eens een activiteit, struin eens over de jeugdafdeling of laad je inspireren door het personeel. Vaak richten ze een aparte hoek met boeken in die passen bij het thema van de Kinderboekenweek. Profiteer tijdens deze week ook eens van het werk van anderen.
DAG 6:
Maak een vriendchapsbandje
Het thema van deze Kinderboekenweek is Vriendschap. Maak een vriendschapsarmbandje voor je beste vriend(en) en deel ze uit. Kijk bijvoorbeeld hoe Juf Jannie dat doet op deze video.
DAG 7:
Bezinning
Denk na. Wat betekent vriendschap voor jou? Wat maakt jouw vriendschappen zo bijzonder? Heb je vriendschappen met mensen, of misschien wel met dieren? Wat zijn je mooiste herinneringen en wat zou je nog graag met je vrienden willen doen? Misschien kun je samen een leuke activiteit bedenken zoals elkaars favoriete boek lezen of samen een spel spelen. Maak herinneringen!
DAG 8:
Leg vast
Het einde van de Kinderboekenweek is inzicht, maar van vriendschappen (hopelijk) niet! Maak foto's van je vriendschappen en de dingen die je hebt beleefd in de Kinderboekenweek en print ze uit. Plak alles in een mooi boek of schrift en schrijf er eventueel iets bij. Zo krijgen de gemaakte herinneringen een mooi plekje en kun je ze altijd nog eens terugkijken.
DAG 9:
Blijf fit
Zorg dat je fit blijft om alle leuke dingen in de boekhandels, bibliotheken en met je vrienden te kunnen doen. Tijdens, maar ook ná de Kinderboekenweek. Dans, spring, zing en doe gek op het liedje van Kinderen voor Kinderen: kom erbij!
DAG 10:
Evalueer en inspireer!
Dit is alweer de laatste dag van de Kinderboekenweek. Reflecteer op deze week. Wat ging goed? Wat ging verkeerd? Welk boek sprak me het meeste aan? Schrijf daar dan een recensie over en deel het linkje onder deze spot. Zo kunnen we het elkaar inspireren en het fijne gevoel van de Kinderboekenweek een beetje rekken.