De Nationale Voorleesdagen en Een huis voor Harry
De Nationale Voorleesdagen zijn gestart! Van 23 januari tot en met 2 februari wordt er op scholen, bij de kinderopvang, in bibliotheken en bij boekhandels extra aandacht besteed aan voorlezen. Wij zijn dol op voorlezen en daarom ook op de Nationale voorleesdagen.
Waarom voorlezen?
Voorlezen is erg waardevol. Natuurlijk heeft het grote voordelen voor de woordenschat van kinderen: ze leren betekenissen van woorden kennen of horen hoe je bepaalde woorden uit hoort te spreken. Prenten in voorleesboeken zijn een mooie aanvulling van het geschreven, of eigenlijk het gesproken woord, doordat ze de creativiteit en de fantasie van kinderen prikkelen. Maar misschien wel het mooiste aan voorlezen is dat het mogelijkheden biedt om met elkaar in gesprek te gaan. Stel vragen als: wat denk jij dat er gebeurt in het verhaal? Heb jij iets dergelijks meegemaakt? Hoe voelde jij je toen? Hoe zou het verhaal aflopen?
Voorlezen is fijn voor jonge kinderen, maar zeker ook voor kinderen die al wat ouder zijn. Wanneer je een boek uitkiest op het niveau van het kind, wordt voorlezen een fijn moment van samen zijn. Natuurlijk kunnen jullie ook afwisselen met voorlezen waarbij jullie om de beurt een stuk lezen. Leuk en gezellig, maar kan de startende lezer ook helpen bij het verbeteren van zijn of haar leeskwaliteiten.
Voorlezen: Een huis voor Harry
Voorafgaand aan De Nationale Voorleesdagen wordt het prentenboek van het jaar bekend gemaakt. Het prentenboek van dit jaar is Een huis voor Harry van Leo Timmers.
Harry is een kater die nog nooit heeft buiten gespeeld. Hij is een huiskat en hij zit dan ook liever binnen. Tot op een dag Vera de vlinder voorbij komt en hem vraagt om tikkertje te komen spelen. Dat ziet Harry wel zitten en dus gaat hij achter Vera aan. Maar Vera vliegt verder en verder weg tot Harry haar niet meer kan vinden. Op dat moment realiseert Harry zich dat hij niet alleen Vera kwijt is, maar ook zijn huis.
Harry gaat op zoek en komt verschillende huizen tegen, maar dat van hemzelf vindt hij niet. Wel komt hij tijdens zijn zoektocht in bijzondere situaties terecht. De geschreven tekst vertelt lang niet alles, maar de gedetailleerde tekeningen zeggen genoeg. De prenten nodigen uit om met je neus het boek in te duiken. Ze zijn grappig en adembenemend mooi. Doordat je ziet wat er dreigt te gaan gebeuren, wordt de fantasie van kinderen geprikkeld. Zou het goedkomen met Harry?
De zinnen bij het boek zijn kort, en hoewel ze in prentenboeken vaak op rijm zijn, is dat in Een huis voor Harry niet het geval. Het verhaal over een kat die zijn huis kwijt is geraakt, is een onderwerp waarover veel te vragen en te vertellen valt. Hoe ziet jouw huis eruit? En jouw droomhuis? Ben jij je huis wel eens kwijt geraakt? Hoe voelde dat?
Leo Timmers, zelf zoon van een kunstschilder, heeft niet alleen de teksten geschreven maar ook de tekeningen in het boek gemaakt. Zijn eigen huisdier heeft de hoofdrol gekregen in Een huis voor Harry. Wil je meer weten? Bekijk dan het interview dat het CPNB online zette:
Nog geen genoeg gehad van Harry? Download dan ook de app behorende bij het boek Een huis voor Harry. De app brengt de afbeeldingen in het boek tot leven. Daarnaast kun je het boek in diverse talen beluisteren en heeft de app ook een mooi lied dat gebruikt kan worden tijdens het voorlezen.
De Nationale Voorleesdagen
Op de website van De Nationale Voorleesdagen vind je meer voorleestips. Ook kun je er een agenda vinden met activiteiten die bij jou in de buurt te doen zijn.
Heb jij nog plannen voor De Nationale Voorleesdagen?