Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Wereld van Kikker

op 23 oktober 2018 door

Iedere kinderboeken fan weet waarschijnlijk over wie we het hebben als ze de naam Kikker horen vallen. De groene kikker met zijn rood-wit gestreepte boek en zijn vrolijke vrienden Eend, Varkentje, Haas en Rat hebben de wereld veroverd. De boeken zijn uitgebracht in ruim 50 talen. De boeken hebben menig hart gestolen, zowel van kinderen als volwassenen. Het nieuwste kinderboek wilden we daarom zeker niet missen. Benieuwd naar het nieuwste Kikker-verhaal, lees dan snel verder!

Door Annemieke de Jong

Max Velthuijs

8f219a3a3a3af722f1cbc6e6f2f7e0ab.jpgDe Den Haagse Max Velthuijs (1923 - 2005) studeerde grafische vormgeving. Na de oorlog gebruikte hij zijn talenten voor het maken van politieke prenten, affiches en omslagen van boeken. Met het illustreren van het boek Versjes die we nooit vergeten (1962), wat dankzij de mooie illustraties werd verkozen tot één van de 50 best verzorgde boeken van dat jaar, maakte Velthuijs vervolgens een succesvol debuut. Daarna volgden er illustraties voor verschillende boeken. In 1983 liet hij ons kennis maken met Kikker, in het boek Klein-Mannetje heeft geen huis. Zes jaar later werd Kikker de hoofdpersoon in het eerste kikker-boek: Kikker is verliefd, dat getipt werd door de Nederlandse Kinderjury voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 9 jaar en bekroond werd met een Zilveren Griffel. Na dit eerste verhaal, zouden er nog vele andere boeken over Kikker en zijn vrienden verschijnen. 

Kikker en de Vallende Ster

Met het overlijden van Velthuijs in 2005, leek het er op dat er geen nieuwe verhalen over Kikker en zijn vrienden meer zouden verschijnen. In 2006 verscheen op basis van Velthuijs zijn schetsen voor een boek dat hij niet meer af kon maken, het boek Kikker in de wind. Nu vormt een schets opnieuw het uitgangspunt voor een prachtig boek.

Kikker en de vallende ster begint met een prachtige schets en de tekst "Het was een mooie zomeravond." verteld over een avond waarop Kikker en zijn vrienden buiten zitten om naar vallende sterren te kijken. Ze moeten lang wachten, tot er een ster valt. Maar dan valt er een en mag iedereen een wens doen. Of toch niet? Kikker niet, want Kikker keek net de andere kant op toen de ster naar beneden viel. Kikker is verdrietig. Als enige van zijn vrienden mag hij geen wens doen. Terwijl hij nadenkt over de wensen van zijn vrienden krijgt hij een idee. Hij gaat er voor zorgen dat de wensen van zijn vrienden uitkomen. En Kikker zijn vrienden, die zouden Kikker zijn vrienden niet zijn, als ze er niet voor zouden zorgen dat Kikker alsnog een vallende ster zal zien. 

Het boek doet absoluut niet onder voor de andere Kikker-boeken. De vertrouwde kleurrijke tekeningen, de korte teksten. De prachtige verhalen die telkens weer een soort van pedagogische boodschap bevatten en je kunnen helpen om thema's met kinderen te bespreken. Een prachtig verhaal over vriendschap, samen zijn en elkaars wensen uit laten komen. Maar bovenal een nieuw verhaal, wat qua illustraties, tekst en details perfect aansluit bij de andere verhalen over Kikker en zijn vrienden.

Zijn jullie ook zo'n grote fan van de verhalen over Kikker? Wat is jullie favoriete Kikker-verhaal? Zijn jullie van plan Kikker en de vallende ster te gaan lezen?

Copyright van de auteursfoto: Max Velthuijs en Kikker - Xander Remkes _ korter



Reacties op: De Wereld van Kikker

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Max Velthuijs

Max Velthuijs

Max Velthuijs (1923-2005) was kinderboekenauteur en geestelijk vader van Kikker....