De wereldse wijsheid van de mier
Er lopen tal van kleine mini-beestjes op onze aardbol rond. Niet allemaal vinden wij mensen ze even lief of fijn als we ze in of rondom onszelf of ons huis tegen komen. Maar wie zijn die kleine kriebelbeestjes? En wat doen ze eigenlijk? Veel kinderen hebben daar helemaal geen idee van - en sommige ouders misschien ook wel niet. In het educatieve prentenboek De wereldse wijsheid van de mier doet Philip Bunting om ons kennis te laten maken met deze bijzondere beestjes.
Door Annemieke de Jong
De wereldse wijsheid van de mier.
In het educatieve prentenboek De wereldse wijsheid van de mier wordt op een begrijpelijke en bij kinderen passende manier uitleg gegeven over het leven van de mier... want de mier is zoveel meer dan een zinloos kriebelbeestje dat door de tuin en in het bos rond loopt. Wat veel kinderen niet weten is dat mieren eigenlijk hele nuttige beestjes zijn, en misschien dat er daarom wel zo veel van zijn...
"Als je al die mieren samen zou wegen, zouden ze net zo zwaar zijn als alle mensen op de wereld bij elkaar."
Naast de informatie over mieren, over hoe ze leven, over wat ze doen is duidelijk dat het 'wereldse' wezentjes zijn die onze aarde stiekem toch gewoon een beetje mooier maken.
Philip Bunting
De Engelse schrijver en illustrator Philip Bunting verhuisde in zijn 20-er jaren naar Australië, waar hij werkt en woont met zijn gezin. Ondanks zijn relatief korte loopbaan (zijn eerste boek verscheen in 2017) heeft Bunting inmiddels een grote hoeveelheid boeken op zijn naam staan. Zijn werk is in verschillende talen uitgebracht en gepubliceerd in 25 landen. Waaronder ook in Nederland, en ook op een tweede boek hoeven we gelukkig niet lang te wachten. In augustus geeft hij kinderen met zijn boek Dit is jouw verhaal informatie over de evolutie, wederom in prentenboekstijl.
Zelf is Bunting van mening dat het plezier tijdens het lezen op jonge leeftijd, bijdraagt aan het verbeteren van hun vaardigheden en een positief effect zal hebben op het lees- en leergedrag van kinderen als ze ouder worden.
Daarnaast is Bunting er van overtuigd dat het antwoord op onze grootste vragen in onze achtertuin ligt. De voorwaarde is wel dat je goed kijkt!
Conclusie
Bunting is er in geslaagd op een begrijpelijke wijze duidelijk te maken hoe de wereld van de mieren in elkaar steekt. Daarbij is hij er in geslaagd een boek neer te zetten dat educatief sterk is. Hij heeft er voor gekozen door middel van kort en bondig taalgebruik en realistische illustraties een boek neer te zetten dat geschikt is om samen met kinderen te lezen. Daarnaast is het boek door zijn taalgebruik - wat zeker niet te kinderlijk is - ook interessant voor wat oudere kinderen. Dit zorgt ervoor dat het boek goed past binnen een educatieve setting!
Bovendien is Bunting er in zijn boek in geslaagd om ons niet alleen het nut in te laten zien van die mieren, die door onze tuin en soms ook door ons huis lopen. Hij geeft in zijn boek een belangrijke boodschap mee:
"We kunnen veel leren van deze wereldse wezentjes."
Dus leer van de mieren en:
"Laat de aarde mooier achter dan hij was toen jij hier kwam."
Eindoordeel: ****
Wij zijn erg nieuwsgierig naar de boeken/ vertalingen die er nog van Bunting gaan komen! Houden jullie ook zo van educatieve prentenboeken? Is er een boek dat je ons aan kan raden?